`

Επιχείρηση Φιλία


Αν και έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στο κομμάτι της φιλίας κατά τη παιδική ηλικία...


μικρότερη έμφαση έχει δοθεί για τη φιλία κατά την ενήλικη ζωή.
Όπως ακριβώς και τα παιδιά, έτσι και οι ενήλικες σχηματίζουν φιλίες σε πολλαπλά επίπεδα. Κάποιες είναι στενές, αμοιβαίες και σταθερές στο πέρασμα του χρόνου, ενώ κάποιες άλλες όχι. Και αυτό γιατί όλες οι φιλίες δεν είναι ίδιες. Οι άνθρωποι διαφέρουμε στο με ποιόν κάνουμε παρέα, και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορές στα άτομα που επιλέγουμε για φίλους. Μεταξύ των δύο φύλων, όπως ίσως να ήταν αναμενόμενο, οι γυναίκες είναι εκείνες που εκμυστηρεύονται και τα περισσότερα. Επίσης, η οικογενειακή κατάσταση φαίνεται να είναι και αυτή σημαντική, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι οι παντρεμένοι άνδρες είναι εκείνοι που εξομολογούνται  λιγότερα στους στενούς τους φίλους.
Τους φίλους τους διαλέγουμε;
Υπάρχει μία αρχή, αυτής της εγγύτητας, που υποστηρίζει ότι όσο πιο πολλές ομοιότητες έχουν δύο άνθρωποι, τόσο πιο πιθανό είναι να συναντηθούν και τελικά να γίνουνε φίλοι. Καθώς μεγαλώνουμε όμως, φαίνεται ότι και κάποια άλλα χαρακτηριστικά αποκτούν μεγάλη βαρύτητα. Για παράδειγμα, η κοινωνική θέση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια. Όσο λιγότερα τα κοινά κοινωνικά χαρακτηριστικά, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες δημιουργίας ενός στενού δεσμού. Βεβαίως, ας μην ξεχνάμε και τον ρόλων των δημογραφικών χαρακτηριστικών, όπως είναι η ηλικία, η γειτονιά που μεγαλώσαμε, το σχολείο που πήγαμε ή ο οργανισμός για τον οποίο δουλεύουμε. Τα χαρακτηριστικά αυτά μας φέρνουν πιο κοντά σε άτομα με παρόμοιο με το δικό μας τρόπο ζωής και αντίληψης.
Που ωφελούν οι φιλίες;
Οι φιλίες έχουν συσχετιστεί με πολλά ψυχολογικά οφέλη. Οι μακροχρόνιες φιλίες μάλιστα, έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται ξανά και ξανά, έτσι ώστε να υποστηρίζουν του φίλους στα διαφορετικά εξελικτικά στάδια. Έτσι, το ταίρι μας με τα κουβαδάκια στη παραλία, έγινε μετά ο “συνένοχος” στα παρατράγουδα των βραδινών μας φοιτητικών εξόδων, ενώ τώρα μπορεί να είναι αυτός ή αυτή που  μοιράζεται τα νέα της δουλειάς, και όχι μόνο, απολαμβάνοντας απλώς μία ζεστή κούπα καφέ.
Ακόμη, αν και ο λόγος δεν είναι ακόμα απόλυτα καθαρός, η φιλία είναι ικανή  να μας κρατήσει μακριά από ασθένειες, από ένα απλό κρύωμα έως και τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επίσης, μία μακρόχρονη Αυστραλιανή έρευνα έδειξε πως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που διαθέτουν μεγάλο κύκλο φίλων, είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, από αυτούς που είχαν λιγότερους οικείους, υπογραμμίζοντας έτσι τα οφέλη της φιλίας και για τη μακροζωία!
Φυσικά, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι φιλίες δημιουργούνται έπειτα από καθαρά ζυγισμένες αποφάσεις. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι περισσότερο μοιάζουν με ένα καλάθι αγορών. Κάποια προϊόντα μας τραβάμε αμέσως την προσοχή, ενώ για κάποια άλλα,  ακόμα και αν τα αγοράσουμε, διατηρούμε τις αμφιβολίες μας. Καλό πάντως είναι να μην ξεχνάμε ότι οι πραγματικές φιλίες θέλουν προσπάθεια και ειλικρίνεια, όπως άλλωστε και καθετί που αξίζει!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...