Έψαχνα στο διαδίκτυο στις επίσημες σελίδες να βρω κάποιο θέμα που είχα διαβάσει για τον Οδυσσέα Ανδρούτσο σε κάποιο ιστορικό περιοδικό και ήθελα να σας το παρουσιάσω, ώσπου σελίδα τη σελίδα έφτασα να ψάχνω για την ελληνική σημαία τον συμβολισμό της και για ποιο λόγο γίνεται η έπαρση και η υποστολή.
Το παρακάτω κείμενο, γεμάτο ενθουσιασμό και φλόγα ελληνική, διδάσκεται σε ελληνόπουλα. Αλλά δυστυχώς όχι στα δικά μας. Τα τυχερά αυτά παιδάκια ζουν στο Ιλλινόις των ΗΠΑ. Είναι παιδιά της ομογένειας αλλά σίγουρα ξέρουν καλύτερα την ιστορία μας από εμάς τους ιθαγενείς.
Οι μοντέρνες θέσεις των μοντέρνων καιρών (και συμφερόντων) θέλουν να μη μιλάμε για τα εθνικά μας σύμβολα, να ξεχάσουμε σιγά - σιγά το λόγο υπάρξής τους γιατί υποδηλώνουν εθνικισμό. Ο πραγματικός σκοπός είναι βέβαια η άλωση της Ελλάδας να γίνει με πιο εύκολο τρόπο.
Πολιτίκαλυ κορέκτ (politically correct) είναι επίσης να μην αναφέρεις αν είσαι χριστιανός γιατί στιγματίζεσαι και ...εγκληματείς κατά της ανθρωπότητας δημιουργώντας ψυχολογικά τραύματα σε όλους τους άλλους που δεν είναι.
Ακόμα πιο πολιτίκαλυ κορέκτ είναι να μη λες πόσο παλιά είναι η ιστορία σου, ότι βαστάει πολλές χιλιάδες χρόνια (κι όχι καμμιά διακοσαριά σαν μερικών – μερικών που το παίζουν παντοκράτορες και σωτήρες του κόσμου…) διότι κινδυνεύεις να θεωρηθείς αρχαιολάγνος, προγονόπληκτος, και λάτρης παρωχημένης φιλοσοφίας και νεκρής γλώσσας!!!
Σε πείσμα όλων αυτών, είμαστε Έλληνες. Και αύριο, 25η Μαρτίου, γιορτάζουμε διπλή γιορτή: την Επανάσταση του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Και κάνουμε παρέλαση, όχι σαν κατάλοιπο της χούντας, αλλά από κυτταρική μνήμη των θριάμβων του Μεγαλέξανδρου, της έναρξης των ολυμπιακών Αγώνων και των τριών χορών των Σπαρτιατών, των γερόντων, των ανδρών και των παιδιών που έλεγαν: «Αμες δέ γ' ἐσσόμεσθα πολλῷ κάρρονες». Μακάρι…
Να λοιπόν τι μαθαίνουν για τη σημαία μας τα Ελληνάκια στο Ιλλινοις:
Η Ελληνική Σημαία - Το Ιερότερο Σύμβολο του Έθνους μας
Η Ελληνική Σημαία και τα Ελληνικά χρώματα παραμένουν τα ίδια από τον καιρό της Ελληνικής Επανάστασης του Έθνους μας στις 25 Μαρτίου 1821. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι το μπλε/θαλασσί και λευκό χρώμα, καθώς επίσης και ο Σταυρός που συμβολίζει της Ελληνική Ορθόδοξη Πίστη μας.
Η Σχεδίαση και τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας
Οι 9 Οριζόντιες γραμμές:
Η Ελληνική Σημαία αποτελείται από 9 οριζόντιες γραμμές με εναλλασσόμενο μπλε/άσπρο χρώμα αρχίζοντας και από τα 2 άκρα πάνω και κάτω με το μπλε χρώμα. Γιατί όμως 9 οριζόντιες γραμμές, και όχι 7, ή 8, ή 10;
Μια άποψη λέει πως οι 9 οριζόντιες γραμμές συμβολίζουν τον αριθμό των συλλαβών της φράσης "Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙ-Α Ή ΘΑ-ΝΑ-ΤΟΣ" που ήταν το σύνθημα των επαναστατημένων και αγωνιζομένων Ελλήνων κατά της διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821 εναντίον της Τουρκικής Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Αυτή η φράση έδιδε δύναμη και αποφασιστικότητα στην ψυχή των αγωνιζομένων Ελλήνων. Με αυτό τον τρόπο τους γέμιζε θάρρος για να πολεμήσουν και κερδίσουν την πολυπόθητη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ τους. Κατάφεραν τελικά να αποτινάξουν τετρακόσιων (400) χρόνων σκλαβιά.
Μια άλλη άποψη λέει πως οι 9 οριζόντιες γραμμές συμβολίζουν τον αριθμό των γραμμάτων της λέξης Ε-Λ-Ε-Υ-Θ-Ε-Ρ-Ι-Α που είναι βασική πηγή έμπνευσης και αγώνων του γένους των Ελλήνων και του Ελληνικού Έθνους.
Τέλος μια άλλη άποψη λέει πως οι 9 οριζόντιες γραμμές της Ελληνικής Σημαίας συμβολίζουν τις εννέα μούσες της Ελληνικής Μυθολογίας. Την Καλλιόπη (Επική Ποίηση), την Κλειώ (Ιστορία), την Ερατώ (ερωτική ποίηση), την Ευτέρπη (Μουσική), την Μελπομένη (Τραγωδία), την Πολύμνια (Ιερή Ποίηση, γεωμετρία, μιμητική και γεωργία), την Τερψιχόρη (χορός), την Θάλεια (κωμωδία και ειδυλλιακή ποίηση) και την Ουρανία (αστρολογία). Οι 9 μούσες ενέπνευσαν ολόκληρο τον Ελληνικό πολιτισμό, από τον καιρό του Ομήρου μέχρι τον Παλαμά, τον Σεφέρη και τον Ελύτη ως και σήμερα.
Γιατί όμως μπλε και άσπρο χρώμα;
Μπλε/γαλανό/κυανό και άσπρο/λευκό. Πολλές φορές η Ελληνική Σημαία μας χαρακτηρίζεται ως η "Γαλανόλευκη", ή "Κυανόλευκη".
Όπως ξέρουμε, από αρχαιοτάτων χρόνων η θάλασσα έπαιζε πάντα ένα κύριο παράγοντα στην διαμόρφωση του Ελληνικού Έθνους, τόσο με την Εμπορική Ναυτιλία, όσο και με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Έτσι οι Έλληνες είχαν και έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με αυτήν.
Όπως ξέρουμε, από αρχαιοτάτων χρόνων η θάλασσα έπαιζε πάντα ένα κύριο παράγοντα στην διαμόρφωση του Ελληνικού Έθνους, τόσο με την Εμπορική Ναυτιλία, όσο και με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Έτσι οι Έλληνες είχαν και έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με αυτήν.
Αυτά τα δύο χρώματα συμβολίζουν το μπλε της Ελληνικής θάλασσας του Αιγαίου Πελάγους και το λευκό των αφρών των Ελληνικών κυμάτων.
Σύμφωνα και με την Ελληνική Μυθολογία, η Θεά της ομορφιάς Αφροδίτη γεννήθηκε μέσα από τους αφρούς των κυμάτων στις παραλίες της Κύπρου. Ακόμα το μπλε και το άσπρο αντικατοπτρίζει τον καταγάλανο Ελληνικό ουρανό, και τα λευκά σύννεφα που τον διασχίζουν.
Υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα χρώματα μπλε και άσπρο συμβολίζουν την ομοιότητα με τιςπαραδοσιακές βράκες των Ελλήνων ναυτικών των Σπετσών, των Ψαρών και της Χίου που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ως προς την νίκη κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου 1821.
Τα χρώματά της έχουν άμεση σχέση με το γαλάζιο του ουρανό και το λευκό, κατάλευκο του ήλιου, της φωτεινής δύναμης που εκφράζει την ελληνική σοφία.
Τα ελληνικά χρώματα - μπλε και άσπρο –
Τα χρώματα, λευκό και κυανό, δεν ορίσθηκαν τυχαία από την πρώτη Εθνική Συνέλευση. Είναι κατ’ εξοχήν χρώματα ελληνικά που τα διεφύλαξε η εθνική συνείδηση από τους αρχαίους χρόνους ως τα σήμερα, παραδόσεις αιώνιες και ακατάλυτες, που βγαίνουν από τους τάφους γενεών και ζωντανεύουν τους εκάστοτε ελληνικούς πόθους, αγώνες, θυσίες.
Η ασπίδα του Αχιλλέα, ο πέπλος της Αθηνάς στα Παναθήναια, οι σημαίες του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η αυτοκρατορική σημαία των Παλαιολόγων, του 1821, του ‘40, της ΕΟΚΑ ήταν όλα γαλανόλευκα.
Και όχι, δεν αντιγράψαμε τη σημαία μας από την αμερικανική. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Φωκάς υιοθέτησε αυτή τη σημαία πριν καν υπάρξει Αμερική.
Ο Ηρόδοτος έλεγε ότι το γαλάζιο και το λευκό είναι τα χρώματα των Ελλήνων, που συμβολίζουν το ομόγλωσσον, τοομόθρησκον, το ομότροπον και το όμαιμό (κοινό γαλάζιο αίμα) μας, και το ήξερε αυτό η Συνέλευση της Επιδαύρου όταν το 1822 όρισε τη σημαία να συμβολίζει την «πάρεδρον του Θεού σοφίαν, την Ελευθερίαν και την Πατρίδαν».
Με λίγα λόγια, συμβολίζει τον Ελληνικό ΛΑΟ, το ΛΑΟ μας, την πατρίδα μας με την ευρύτερη έννοια του όρου. Την ψυχοσύνθεση των λαών της Μεσογείου. Την οικουμενικότητα και τη λαμπρότητα του αρχαίου, βυζαντινού και σύγχρονου Ελληνικού πνεύματος, του πνεύματος που αφύπνισε και ενθουσίασε, άμεσα ή έμμεσα, όλους τους Λαούς του κόσμου.
Ο ελληνικός τετράγωνος σταυρός
Ο Ελληνικός τετράγωνος Σταυρός στο πάνω αριστερό μέρος της Ελληνικής Σημαίας αποτελεί το εν τέταρτο (1/4) της ολικής επιφάνειας της Ελληνικής Σημαίας. Συμβολίζει δε την Εκτίμηση αλλά και Πίστη των Ελλήνων προς τηνΕλληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και υπογραμμίζει τον κύριο και καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία στην δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.
Κατά την διάρκεια των σκοτεινών χρόνων κάτω από την Οθωμανική σκλαβιά, η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησία βοήθησε τους υπόδουλους Έλληνες να διατηρήσουν τα πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά: την Ελληνική γλώσσα, την Ελληνική Ορθόδοξη Βυζαντινή θρησκεία, τα ήθη και έθιμα, και γενικά την Ελληνική Εθνική ταυτότητα. Αυτό έγινε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό με τον θεσμό του "Κρυφού Σχολειού".
Στα Κρυφά Σχολειά οι παπάδες και οι ιερωμένοι αναλάμβαναν να μαθαίνουν κρυφά στα Ελληνόπουλα Ελληνικά γράμματα. Λειτουργούσαν κρυφά σε ολόκληρη την Ελλάδα και μεταλαμπάδευαν στα νεαρά Ελληνόπουλα τις Ελληνικές αξίες και παραδόσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους φαίνεται πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η θρησκεία στην ζωή του Έλληνα, και για αυτό ακριβώς το λόγο ο Ελληνικός Σταυρός έχει εξέχουσα θέση πάνω στην Ελληνική Σημαία.
Ο σταυρός ενώνει το κυανό με το λευκό, το αρσενικό με το θηλυκό, σε ένα υπέρτατο συμβολισμό αγάπης, έρωτα, ανδρείας και θυσίας, συμβολίζει τον Απόλλωνα και τον Διόνυσο και μετέπειτα τον Χριστό. Εκτός του ότι συμβολίζει την Ελληνορθόδοξη πίστη μας, το πανάρχαιο αυτό σύμβολο στην ελληνική σημαία, ο ισοσκελής σταυρός είναι η ελληνική Τετράκτυς, το σύμβολο του Δία, του Ήλιου, που μεταλαμπαδεύει Φως και Ζωή.
ΕΛ-ΛΗΝ = ΗΛΙΟΥ ΝΟΩΝ - αυτός που σκέφτεται σωστά, καλά, φωτεινά, καθαρά, ο γνωστικός και σοφός.
Ο κώδικας της ελληνικής σημαίας:
Ο κώδικας της Ελληνικής Σημαίας αποτελείται από ορισμένους αυστηρούς κανόνες οι οποίοι πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα ως ένδειξη τιμής προς την Σημαία. Ένδειξη τιμής προς την Σημαία αντικατοπτρίζει ένδειξη τιμής προς το Έθνος και τιμή προς τους ίδιους τους εαυτούς μας.
- Η Ελληνική Σημαία εκπροσωπεί το Έθνος μας, την πατρίδα μας, και την κρατική μας οντότητα. Σε περίπτωση πολέμου η σημαία πρέπει να φυλάσσεται και προστατεύεται ακόμα και με την ζωή μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι το γεγονός ότι όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941, ο Σημαιοφόρος πάνω στον Παρθενώνα, ο 17χρονος Κώστας Κουκκίδης φορώντας την στολή της Ελληνικής νεολαίας της εποχής, παρά να την παραδόσει στους Γερμανούς, την υπέστειλε, και αφού την τύλιξε πάνω του, έπεσε μαζί με αυτήν από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως, στο κενό.
- Σε περίπτωση που μια σημαία φθαρεί, τότε καίγεται, αλλά ΠΟΤΕ δεν πετιέται στα σκουπίδια. Στα σκουπίδια μπορούν να πεταχθούν μόνο οι στάχτες.
- Η Σημαία χρησιμοποιείται μόνον σε έπαρση επί ιστού. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε άλλη χρήση της.(π.χ. κρέμασμα κουρτίνας, διακοσμητικό, ένδυμα, κλπ).
- Κατά την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στεκόμαστε όλοι προσοχή. Ο Σημαιοφόρος αίρει γοργά. Κατά την διάρκεια της Έπαρσης της Σημαίας ψάλλεται ο Εθνικός Ύμνος.
- Εάν υπάρχουν πολλές σημαίες τότε η Ελληνική πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο ύψος, ή ψηλότερα από τις υπόλοιπες.
- Κατά την υποστολή της Σημαίας στεκόμαστε προσοχή. Ο Σημαιοφόρος υποστέλλει αργά.
- Κατά την ημέρα πένθους η Σημαία κυματίζει μεσίστια, και αφού ο σημαιοφόρος τελειώσει την έπαρση, τότε προχωρεί σε υποστολή μέχρι το μέσο του ιστού.
- ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η Ελληνική Σημαία να αγγίζει το έδαφος για οιονδήποτε λόγο. Σε περίπτωση που η σημαία είναι πολύ μεγάλη, η έπαρση πρέπει να γίνεται από τον σημαιοφόρο και με την βοήθεια του παραστάτη. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και κατά την υποστολή της Σημαίας.
Η έπαρση και η υποστολή της σημαίας
Η έπαρση και η υποστολή της σημαίας, σαφώς είναι κινήσεις που έχουν κάποιον συμβολισμό. Παλαιότερα οι εχθροπραξίες ελάμβαναν χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας μιας και οι μάχες εξελίσσονταν στο πεδίο μάχης από τους στρατιώτες να αντιμάχονται στρατιώτες (και όχι με έξυπνες βόμβες να σκοτώνουν παιδάκια μέσα σε σχολεία και νοσοκομεία).
Η έπαρση της σημαίας και από τις δύο πλευρές σήμαινε την αρχή της ημέρας και η υποστολή το τέλος της μάχιμης ημέρας. Η σημαία βγαίνει πάνω από τον ιστό το βράδυ για να μην κλαπεί και ξαναμπαίνει το πρωί. Η μεσίστια σημαία, δηλώνει ότι άρχισε η μέρα αλλά λόγω πένθους δεν συμμετέχει το στρατόπεδο σε εχθροπραξίες.
Η κλοπή της σημαίας θεωρείται η ύψιστη προσβολή, μιας και αποτελεί έμβλημα και μόνο σε περίπτωση ήττας, υποστέλλεται η σημαία (χωρίς να παραδοθεί) και στη θέση της τοποθετείται η σημαία του εχθρού-νικητή.
Σε ειρηνικές περιόδους η έπαρση και η υποστολή διατηρούν τον συμβολισμό τους, μόνο που σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται καθημερινά αλλά μία φορά την εβδομάδα και συνήθως με τελετουργικό τρόπο(άγημα, μπάντα κλπ) κυρίως στις ακριτικές περιοχές.
Info:
Το κείμενο βρήκαμε στον διαδικτυακό τόπο της "ATHENA" HELLENIC EDUCATIONAL SOCIETY του Σικάγο Ιλλινόις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Αποτελεί μάθημα της Δευτέρας τάξης Δημοτικού. Το θεωρήσαμε εξαιρετικό υλικό και σας το παραθέσαμε αυτούσιο. Τα συγχαρητήριά μας στον διευθυντή του σχολείου κ. Δημήτριο Γεωργακόπουλο.
Το θέμα για την έπαρση και υποστολή της σημαίας το βρήκαμε σε μια συζήτηση στο forum του ιστοτόπου semfe.gr