`

Η πόλις εάλω (εξαιρετικό)


Δεν είμαι ούτε ιστορικός ούτε δημοσιογράφος.Πιστεύω όμως ότι στα κατάλληλα χέρια η Ιστορία και...
η Δημοσιογραφία μπορούν να υπηρετήσουν πολλαπλά την Αλήθεια και τον Άνθρωπο. Μπορεί όμως να κάνω και λάθος.
 Σημείωμα 1.

… «Σημειώνω ότι εγώ ο Νικόλαος Βάρβαρος του κυρ Μάρκου, (σημ. Νικολό Μπάρμπαρο, γιατρός από την Βενετία) έγραψα ιδιοχείρως το βιβλίο αυτό, ιστορώντας μέρα με τη μέρα όλες τις μάχες που έδωσε ο Τούρκος στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την ώρα που την πήρε. Και επειδή η τύχη με είχε φέρει ξανά στην πόλη αυτή κατά την πτώση της κατέγραψα όλα τα γεγονότα με τη σειρά. Η άλωσή της εγένετο στις 29 Μαΐου του έτους 1453, η μέρα Τρίτη.

1453 18 Ιουλίου: Ο αυτοκράτορας που ήταν πάμπτωχος, εζήτησε να δανειστεί από τους αυλικούς του χρήματα, εκείνοι του είπαν ότι ελυπούντο, αλλά δεν είχαν. Έπειτα, οι Τούρκοι βρήκαν αρκετά χρήματα. Σε κάποιον μάλιστα από εκείνους βρήκαν 30000 δουκάτα. Είχαν δε συμβουλεύσει τον αυτοκράτορα να μην τιμωρήσει τους αυλικούς του, αλλά να αφαιρέσει τα ασημικά από τις εκκλησίες, και αυτό έκανε.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος βάζει τελάληδες να διαλαλήσουν σ’ όλη την Πόλη πώς όσοι είχαν σπίτια έπρεπε να παρουσιαστούν ενώπιών του, να τα δηλώσουν κι εκείνος θα τους άφηνε ελεύθερους. Πολλοί Γραικοί και Λατίνοι πήγαιναν και του έλεγαν πού βρίσκονταν τα σπίτια τους, ανάμεσα σ’ εκείνους ήταν και ο Βαΐλος μας και ο Σύμβουλος από την Ταραγόνα. Παρ’ όλα αυτά, ο Τούρκος διέταξε ν’ αποκεφαλίσουν και τον ίδιο τον Σύμβουλο και δύο άλλους από τους δικούς του και το Βαΐλο μας και το γιο του και δυο άλλους από τους ευγενείς μας. Κι ήθελε να σκοτώσει όσους είχαν έρθει ενώπιόν του, αλλά θυμήθηκε πως θα είχε μεγαλύτερο όφελος να τους αφήσει ζωντανούς για να του καταβάλουν λύτρα.

Λέγεται ακόμα πως ένας μεγάλος Έλληνας ευγενής, για να κερδίσει την ευμένειά του, έστειλε τις δύο θυγατέρες του κρατώντας η κάθε μια από ένα δίσκο γεμάτο χρήματα, και τότε ο Τούρκος έκανε μεγάλες τιμές σ’ αυτόν τον ευγενή και του έδειχνε μεγάλη εκτίμηση. Βλέποντας την τύχη του οι άλλοι Έλληνες ευγενείς παίρνουν όσα χρήματα μπορούσε ο καθένας και πηγαίνουν να του τα προσφέρουν για να κερδίσουν την εύνοιά του. Ο Τούρκος αυθέντης δέχεται τα δώρα και περιβάλλει τους κομιστές με μεγάλες τιμές και αξιώματα. Αλλά όταν έπαψαν να του πηγαίνουν δώρα, διατάζει να αποκεφαλίσουν όσους του είχαν φέρει, λέγοντας πως ήταν μεγάλοι σκύλοι που δεν είχαν θελήσει να τα δανείσουν στον αυθέντη τους κι είχαν αφήσει την πόλη να χαθεί.»…    Νικολό Μπάρμπαρο
«Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ» ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΟ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

Σημείωμα 2.

…  «Από τη μεγάλη νίκη που πέτυχε ο σουλτάνος, έγινε τρομερά ματαιόδοξος και έδειξε ωμή και βάρβαρη συμπεριφορά. Ο μεγάλος δούκας Λουκάς Νοταράς παρουσιάστηκε μπροστά του, τον προσκύνησε και του έδειξε τον τεράστιο θησαυρό που είχε κρυμμένο. Ο σουλτάνος και οι σύμβουλοί του θαύμασαν τους πολύτιμους λίθους, τα μαργαριτάρια και τα υπόλοιπα πλούτη που άξιζαν σ’ ένα βασιλιά. Ο Νοταράς είπε στο σουλτάνο: «Όλα αυτά τα είχα φυλάξει για τη μεγαλειότητά σου και σου τα προσφέρω τώρα σαν δώρο. Σε ικετεύω να δεχτείς τις παρακλήσεις του ταπεινού δούλου σου». Με τα δώρα αυτά είχε την ελπίδα ότι θα κέρδιζε την ελευθερία τόσο του ίδιου όσο και  της οικογένειάς του. Ο σουλτάνος όμως απάντησε: «Απάνθρωπο σκυλί και πονηρέ μηχανορράφε, είχες τόσα πλούτη και όμως δε βοήθησες τον αυτοκράτορα και δεσπότη σου, την πόλη και την πατρίδα σου. Και τώρα προσπαθείς με δόλο και πονηρίες, που τις ξέρεις πολύ καλά από μικρός, να ξεγελάσεις και μένα για να αποφύγεις αυτό που σου αξίζει; Πες μου, άπιστε, ποιος μου χάρισε την πόλη και τους θησαυρούς της;» «Ο Θεός» απάντησε ο Νοταράς. Αφού λοιπόν μου τα χάρισε αυτά ο Θεός και σας παρέδωσε όλους αιχμαλώτους στα χέρια μου, τι φλυαρίες είναι αυτές που λες, πονηρέ; Γιατί δεν μου τα έστειλες πριν αρχίσω τον πόλεμο εναντίον σας ή πριν καταλάβω την πόλη, ώστε να σου χρωστάω χάρη και ανταμοιβή; Τώρα πια δεν μου τα χαρίζεις εσύ αλλά ο Θεός». Ύστερα έδωσε διαταγή να τον κλείσουν στη φυλακή και να τον φυλάνε καλά. Την άλλη μέρα τον κάλεσε πάλι μπροστά του και του είπε: «Μια και δεν βοήθησες με τον τεράστιο θησαυρό σου τον αυτοκράτορα και την πατρίδα σου, τουλάχιστον γιατί δεν συμβούλεψες τον δεσπότη σου να δεχτεί να μου παραδώσει με ειρήνη και φιλία την πόλη, κι εγώ να του παραχωρήσω ένα άλλο μέρος επίσης με αγάπη και φιλία ώστε να μη γίνουν τόσοι σκοτωμοί;» Ο Νοταράς απάντησε: «Δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για όσα έγιναν αλλά οι Βενετοί και οι κάτοικοι του Πέραν, που υπόσχονταν στον αυτοκράτορα ότι θα του στείλουν βοήθεια από στρατό και στόλο». Τότε ο σουλτάνος του είπε: «Ξέρεις πολλά ψεύτικα επιχειρήματα, αλλά τώρα πια δεν μπορούν να σε βοηθήσουν». Την άλλη μέρα έδωσε διαταγή να τον σκοτώσουν μπροστά του, πάνω στον Ξηρό Λόφο, με τους δυο γιους του, που κάποτε ο Νοταράς είχε ζητήσει από τον αυτοκράτορα να τους δώσει το αξίωμα του μεγάλου κοντόσταυλου και του μεγάλου λογοθέτη αντίστοιχα. Ύστερα διέταξε να θανατώσουν και τον ίδιο, κάτι που έγινε αμέσως. Αυτό ήταν λοιπόν το τέλος του Λουκά Νοταρά.

Κατόπιν ο σουλτάνος έδωσε διαταγή να εκτελέσουν πολλούς άλλους άρχοντες, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν ο άγκαρος των Βενετών και ο γιος του, καθώς και ο αστάνδης της Καταλονίας και οι δυο γιοι του. Θέλησε επίσης να σκοτώσει τον Ιάκωβο Κονταρίνι και διαφόρους άλλους Βενετούς ευγενείς, αλλά αυτοί υποσχέθηκαν – και έδωσαν – πολλά χρήματα στον Σογάν πασά και τους χάρισε τη ζωή. Ακόμα ο σουλτάνος έπιασε πολλούς από τους κατοίκους του Πέραν τους οποίους θανάτωσε λησμονώντας τις υποσχέσεις που τους είχε δώσει, ενώ έκανε τους υπόλοιπους σκλάβους του» …     Γεώργιος  Φραντζής
«Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ» ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ ΝΙΚΟΛΟ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

Σημείωμα 3.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ αποκάλυψη επεφύλασσε –για μία ακόμη φορά– το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» σχετικά με την Ελλάδα, καθώς σε άρθρο του υπό τον τίτλο: «Ελλάδα: Επίθεση σε ελβετικούς λογαριασμούς», υποστηρίζει ότι Έλληνες πολίτες έχουν σε ελβετικές τράπεζες καταθέσεις συνολικής αξίας 600 δισ. ευρώ.
Από την ειδησεογραφία 12/3/2011

Αν ήμουν ιστορικός ή δημοσιογράφος, θα έδειχνα σ’ όλους και κυρίως στους νέους, πώς η λάθος πίστη στο χρήμα σκοτώνει αυτοκρατορίες, δημοκρατίες και συνειδήσεις.
Θα τους έδειχνα πώς σκέφτονται και πώς λειτουργούν οι σύγχρονοι Νοταράδες….
Θα άφηνα ιστορικό και δημοσιογραφικό στίγμα, όπως ο Φραντζής και ο Μπάρμπαρο, αλλά και ο Μακρυγιάννης, ώστε η εξουσία να μην μονοπωλήσει την ιστορική αλήθεια….

Και κάτι τελευταίο! Όταν αγαπάς την Ελλάδα δεν αφήνεις καβάντζες στην Ελβετία ή όπου αλλού. Ή μήπως η καβάντζα σας (αναφέρομαι σε σας με τα πολλά του σημειώματος 3.) ήταν και είναι η Ελλάδα;
Επειδή δεν νομίζω ότι ο σουλτάνος της Δύσης είναι λιγότερο πονηρός, λιγότερο άπληστος, λιγότερο βάρβαρος από τον Μωάμεθ Β΄ τον πορθητή, σκεφτείτε…Γιώργος Χαραλαμπίδης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...