`

Η δίαιτα μας θυμώνει και μας κάνει επιθετικούς !


Ο περιορισμός στο φαγητό φέρνει πτώση της διάθεσης...



Όταν περιορίζει κανείς τα αγαπημένα του φαγητά και γλυκά και προσαρμόζεται σε ένα πρόγραμμα διατροφής με σκοπό την απώλεια βάρους η πτώση της διάθεσης τουλάχιστον για τις πρώτες ημέρες είναι συνηθισμένη. Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα των πανεπιστημίων του Σικάγο και της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ, η δίαιτα επηρεάζει πολύ πιο σημαντικά την ψυχολογία, καθώς αυξάνει το άγχος και προκαλεί θυμό, ακόμη και εξάρσεις επιθετικότητας.

Η προσπάθεια που καταβάλουμε για να πειθαρχήσουμε στον εαυτό μας και να αποφύγουμε να καταναλώσουμε τροφές που δεν είναι στο «πρόγραμμα» μπορεί να προκαλέσει ακόμη και προτίμηση για ταινίες με σκηνές βίας.
Σε ένα από τα πειράματα που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες, δόθηκε στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ ενός μήλου και μιας σοκολάτας. Εκείνοι που επέλεξαν την υγιεινή λύση είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιλέξουν κατόπιν μια ταινία με συγκρούσεις, αίμα και εκδίκηση, και όχι κάτι πιο ήρεμο.

Σε άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες που επέδειξαν οικονομική συγκράτηση και επέλεξαν μια δωροεπιταγή για σουπερμάρκετ και όχι για μια ημέρα σε ένα πολυτελές Spa, έδειξαν να ενδιαφέρονται περισσότερο να κοιτάζουν πρόσωπα ανθρώπων που έχουν θυμώσει ( και να ταυτίζονται με αυτά ) παρά πρόσωπα που είναι τρομαγμένα.

Σε ένα τρίτο πείραμα, αποκαλύφθηκε ότι όσοι έκαναν δίαιτα εμφανίζονταν πιο ευνοϊκοί απέναντι σε ένα μήνυμα που προκαλούσε θυμό – "αν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση για την εκπαίδευση των αστυνομικών, περισσότεροι εγκληματίες θα διαφεύγουν ελεύθεροι" - παρά σε ένα που προκαλούσε λύπη.

Τέλος, όσοι επέλεξαν ένα υγιεινό σνακ και όχι ένα νόστιμο αλλά ανθυγιεινό, εμφανίζονταν πιο εκνευρισμένοι ακούγοντας το μήνυμα κάποιου δικτάτορα.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι η εξάσκηση αυτοελέγχου δημιουργεί μια τάση προς επιθετικότητα και όσοι υποβάλλονται σε δίαιτα είναι γνωστό ότι θυμώνουν εύκολα και είναι γενικά ευερέθιστοι. Το φαινόμενο είναι γενικότερο και συνδέεται με την κοινωνία και την πολιτική. Όσοι λαμβάνουν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψη τους τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν όταν ενθαρρύνουν τους πολίτες να επιβάλουν περισσότερο αυτοέλεγχο στις καθημερινές τους επιλογές.», δήλωσαν οι επικεφαλής της έρευνας καθηγητές Ντέιβιντ Γκαλ και Γουέντι Λιου.
πηγη: TO BHMA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...