`

Οι αντιδραστήρες «καταρρέουν»

Χάνεται η μάχη στην Φουκουσίμα. Η ραγδαία άνοδος του επιπέδου ραδιενέργειας στο θαλασσινό νερό...
κοντά στον πυρηνικό σταθμό κάνει εμφανές το γεγονός ότι η διαρροή από το εσωτερικό των αντιδραστήρων, εκεί που η θερμοκρασίες εξακολουθούν να είναι αυξημένες και θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχει (τουλάχιστον) μερική τήξη των ράβδων του πυρηνικού καυσίμου, προς τον περιβάλλοντα χώρο και ειδικά σε «υδάτινα μονοπάτια» προς τη θάλασσα είναι εκτεταμένη.

Σήμερα το πρωί, η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι το θαλασσινό νερό κοντά στον αντιδραστήρα Νο.1 περιείχε ραδιενεργό «ιώδιο 131» σε επίπεδο 3.355 φορές άνω του επιτρεπτού ορίου. Χθες οι μετρήσεις στην ίδια περιοχή είχαν δείξει μόλυνση με ραδιενέργεια 1.850 φορές άνω του επιτρεπτού. Η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, Tepco, ανακοίνωσε ότι δεν είναι σαφές πώς έγινε ραδιενεργό το νερό της θάλασσας γύρω από το σταθμό. Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι, ωστόσο, καθησύχασαν το κοινό λέγοντας ότι το ραδιενεργό ιώδιο θα έχει εξασθενήσει σε μεγάλο βαθμό μέχρι να έρθει σε επαφή με ανθρώπους, αφού έχει «μισό κύκλο ζωής διάρκειας 8 ημερών».

Τα ραδιενεργά υλικά μετρώνται από τους επιστήμονες σε «μισούς κύκλους ζωής» ή αλλιώς για τη χρονική διάρκεια που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό με φυσικό τρόπο η ραδιενέργεια που φέρουν. Τέτοιες μετρήσεις μπορεί να δώσουν αποτελέσματα από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και δισεκατομμύρια χρόνια. Το «ιώδιο 131» θεωρήθηκε υπεύθυνο για τα πολλά κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς στα παιδιά που προσβλήθηκαν από ραδιενέργεια στο Τσερνόμπιλ το 1986. Πρέπει να σημειωθεί όμως πως η καταστροφή της Φουκουσίμα σε καμία περίπτωση δεν φτάνει και ούτε πρόκειται να φτάσει ανεξαρτήτου τελικής έκβασης στα επίπεδα εκείνης του Τσερνόμπιλ, κυρίως επειδή οι πυρηνικοί αντιδραστήρες έπαψαν να λειτουργούν όταν συνέβη ο σεισμός της 11ης Μαρτίου, ενώ στο Τσερνόμπιλ συνέχισαν να λειτουργούν ακόμα και μετά το ατύχημα.



Νοσηλεύεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco

Με «υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση» εισήχθη σε νοσοκομείο το βράδυ της Τρίτης ο 66χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρικής Εταιρείας του Τόκιο (Tokyo Electric Power Co, Tepco), Μασατάκα Σιμίζου, σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ. Ο Σιμίζου ασθένησε στις 16 Μαρτίου, δηλαδή πέντε ημέρες μετά το σεισμό, και πήρε άδεια μιας εβδομάδας. Χρειάστηκε τότε να φύγει από την επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης που συστάθηκε από την κυβέρνηση και από την ηλεκτρική εταιρεία, όπως είχαν αναφέρει πριν από μερικές ημέρες οι ιαπωνικές εφημερίδες. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tepco υποτίθεται, ωστόσο, ότι από τότε είχε επιστρέψει στη δουλειά του.



Χείρα βοηθείας από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν, συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί από την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Καν παραδέχθηκε χθες ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι «απρόβλεπτη» και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται «σε ύψιστη ετοιμότητα», για να αποφευχθεί μια οικολογική καταστροφή μετά την ανακάλυψη πλουτωνίου στο έδαφος στον πυρηνικό σταθμό και ραδιενέργειας στο νερό της θάλασσας κοντά στους αντιδραστήρες.

newsday
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...