`

Η Ελλάδα χάνει το στοίχημα της Καινοτομίας...

Δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ετήσια έκθεση με τις επιδόσεις Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2010(Innovation Union Scoreboard 2010).


Η έκθεση  περιλαμβάνει 25  δείκτες σχετικά µε  την έρευνα και την καινοτομία που μετρούν τον ανθρώπινο παράγοντα και το διανοητικό κεφάλαιο, τις καινοτομικές δραστηριότητες και την μετατροπή της καινοτομίας σε οικονομικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 
Σύμφωνα με την έκθεση, «μέσα στην ΕΕ τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις επιτυγχάνει η...
 Σουηδία, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Ηεπόμενη ομάδα είναι η Βρετανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Εσθονία, µε αυτή τη σειρά». Ωστόσο, ενώ οι εξελίξεις στον τομέα της καινοτομίας στα περισσότερα κράτη µέλη της ΕΕ είναι ελπιδοφόρες, παρά την οικονομική κρίση, η πρόοδος δεν είναι αρκετά γρήγορη.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες µε μέτριες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας, χαμηλότερες από τον µέσο όρο της ΕΕ των 27, μαζί με χώρες όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Επίσης, η Ελλάδα εμφανίζει μη ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης της καινοτομίας (4,7%), μικρότερο από χώρες όπως η Πορτογαλία (8,3%), η Βουλγαρία (6,1%) και η Ρουμανία (5,2%), κάτι που καθιστά ακόμη δυσκολότερη τη σύγκλιση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ενδεικτικά, η χώρα μας εμφανίζει την χειρότερη επίδοση στην ΕΕ στις εταιρικές επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, την τρίτη χειρότερη επίδοση στην αξιοποίηση του διανοητικού κεφαλαίου (πατέντες και εταιρικά σήματα) και την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ στην χρηματοδότηση και υποστήριξη της Έρευνας και της Καινοτομίας. Ο μόνος δείκτης στον οποίο η Ελλάδα εμφανίζει επιδόσεις άνω του μέσου όρου της ΕΕ είναι στις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπου μάλιστα καταλαμβάνει την έκτη θέση.
Όσον αφορά την σύγκριση της ΕΕ με τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της στον τομέα της καινοτομίας, σύμφωνα με την έκθεση «η ΕΕ δεν κάλυψε το χάσμα  που  τη  χωρίζει  από  τους κύριους διεθνείς ανταγωνιστές της, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Παρόλο που η ΕΕ  διατηρεί ακόμη σαφές προβάδισμα έναντι των αναδυόμενων οικονομιών της Ινδίας και  της Ρωσίας, η Βραζιλία σημειώνει σταθερή πρόοδο και η Κίνα καλύπτει τη διαφορά µε μεγάλη ταχύτητα
».Tης Όλγας Σαράφη. 


Το πλήρες περιεχόμενο της έκθεσης διατίθεται στη διεύθυνση:
http://ec.europa.eu/enterprise/policies/innovation/facts-figures-analysis/index_en.htm%20%20





press-gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...