Την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντον Τεσέιρα Ντος Σάντος.
"Αν πυροδοτηθεί τώρα οικονομική κρίση, η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες σε ό,τι αφορά την πρόσβασή της στις αγορές για δανεισμό. Πιστεύω ότι πλανάται ένας κίνδυνος, ως προς την δυνατότητά μας να δανειοδοτηθούμε", υπογράμμισε ο ντος Σάντος, που έλαβε μέρος στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
"Αυτήν την ώρα, μία πολιτική κρίση θα σπρώξει τη χώρα στα χέρια όσων τής προτείνουν εξωτερική οικονομική βοήθεια", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει εξαγγείλει παράλληλα ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο αναμένεται νακαταψηφίσει η κεντροδεξιά, προκαλώντας πολιτική κρίση στη χώρα, αφού πρόκειται για κυβέρνηση μειοψηφίας.
Ο υπουργός Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων, Χόρχε Λακάου, υποστήριξε πως μια καταψήφιση του νόμου θα προκαλούσε τηνπαραίτηση της κυβέρνησης.
Το νέο πακέτο λιτότητας που παρουσίασε δημόσια η κυβέρνηση στη Λισαβόνα την 11η Μαρτίου έχει στόχο να μειωθεί το έλλειμμα - από 4,6% φέτος σε 3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο - ώστε να κατευναστούν οι χρηματαγορές και να αποφευχθεί η προσφυγή της Λισαβόνας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια.
Η φορολόγηση των συντάξεων, η μείωση των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοινωνικών ευεργετημάτωνκαι δαπανών, καθώς κι η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, είναι ανάμεσα στα στοιχεία που περιλαμβάνει το πρόγραμμα λιτότητας αυτό.
Οι χρηματαγορές, εδώ και πολλούς μήνες, θεωρούν την Πορτογαλία ως "πιθανό αποδέκτη" μιας εξωτερικής οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως ακριβώς έγινε πέρυσι με την Ελλάδα και με την Ιρλανδία.
on-news.gr