`

ΜΟΛΙΣ ΤΡΕΙΣ ΞΕΝΩΝΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ 80.000 ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ!!!


Οι ξενώνες διαβίωσης για άτομα με αυτισμό άνω των 25 ετών, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, είναι...

μόλις 3 (!) σε Νέα Μάκρη, Γιάννενα και Λάρισα, όταν οι άνθρωποι με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος πανελλαδικώς υπολογίζονται σε περίπου 80.000.

«Θα έπρεπε να υπήρχαν τουλάχιστον 3 ξενώνες σε Αθήνα, 3 σε Θεσσαλονίκη και τουλάχιστον 2 σε κάθε πόλη της Ελλάδας, για να ζήσουν άτομα που οι γονείς τους είναι τώρα άνω των 70-75 ετών και αγωνιούν τι θα γίνουν τα παιδιά τους όταν εκείνοι φύγουν από τη ζωή», είπε στην «Ε» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), Ηλίας Παρίσης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η εταιρεία το περασμένο Σάββατο (Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού).


Τη στιγμή που «ένα ποσοστό των ατόμων με αυτισμό θα μπορούσε να ζήσει αυτόνομα ή με μια μικρή υποστήριξη, αν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους είχαν φοιτήσει είτε σε ειδικό σχολείο με όλες τις απαιτούμενες υποδομές, είτε σ' ένα κανονικό σχολείο με ειδική υποστήριξη. Το υπουργείο δεν διαθέτει τις απαιτούμενες πιστώσεις για κάτι τέτοιο, ενώ υπάρχουν μόλις 8 ειδικά σχολεία αποκλειστικά για άτομα με αυτισμό σε όλη τη χώρα. Με την κατάλληλη εκπαίδευση από την παιδική ηλικία, κάποια άτομα με αυτισμό θα μπορούσαν -με μια σχετική επίβλεψη- να ενταχθούν ακόμη και στην αγορά εργασίας», σημειώνει ο κ. Παρίσης. Ενώ υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει σε όλη τη χώρα ούτε μία μονάδα αντιμετώπισης παιδιών με αυτισμό σε κρίση, με εξιδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Στην εκδήλωση ο Κώστας Φρανσίς, παιδοψυχίατρος στο Αττικό Νοσοκομείο και υπεύθυνος του Κλινικού Ιατρείου Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών, υποστήριξε ότι «δεν είναι μόνο κακή ιατρική αλλά και εγκληματικό να μην ενημερώνονται οι γονείς για τις πιθανές παρενέργειες των εναλλακτικών θεραπειών, που είναι: υπερβαρικό οξυγόνο, βλαστοκύτταρα, δίαιτες, αποτοξίνωση από βαρέα μέταλλα και βιταμίνες, θεραπείες για τις οποίες δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση τόσο για την αποτελεσματικότητα όσο και για την ασφάλειά τους. Μέχρι τώρα, με τη σωστή παρέμβαση υπάρχει βελτίωση αλλά όχι θεραπεία για τα άτομα με αυτισμό. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να καλλιεργούμε φρούδες ελπίδες στους γονείς και να επενδύουν οικονομικά αλλά και συναισθηματικά».

Και θεατρικό

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εννιά παιδιά από το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Ορίζοντες» παρουσίασαν ένα ολιγόλεπτο θεατρικό δρώμενο: κάθε παιδί πιασμένο χέρι χέρι με έναν εκπαιδευτή του Κέντρου κοιτούσαν τον εαυτό τους στον καθρέφτη, γιατί όπως έγραφε και το πανό που κρατούσαν στο τέλος του δρώμενου: «Ξεκίνα από τον εαυτό σου», προτρέποντας σε αυτοκριτική για το πώς συμπεριφερόμαστε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους.

Της ΝΑΥΣΙΚΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

ΠΡΕΖΑ TV
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...