`

Βιβλιοπαρουσίαση...

Οι χρυσές δεκαετίες του ελληνικού τραγουδιού!...  150 προσωπικότητες αποκαλύπτονται...»




Πάει πολύς καιρός από τότε που παρουσίασα τον Πρώτο τόμο των «Χρυσών Δεκαετιών του Ελληνικού Τραγουδιού», ενός «έργου ζωής» του Δημοσιογράφου, στιχουργού και συγγραφέα Τάσου Κουτσοθανάση, του ανθρώπου που έδωσε πολλά στο Λαϊκό μας τραγούδι τόσο με την «πένα» του, όσο και με την ανακάλυψη προσωπικοτήτων του χώρου (ο ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ μπήκε στο χώρο χάρη στον Τάσο Κουτσοθανάση, αλλά και άλλοι).
Σήμερα έρχομαι να σας παρουσιάσω και να σας προτείνω να αποκτήσετε τον Δεύτερο τόμο των Χρυσών Δεκαετιών του Ελληνικού Τραγουδιού, για να έχετε στην βιβλιοθήκη σας ΟΛΟΥΣ τους μεγάλους που...


αγαπήσατε και τραγουδήσατε.
713 σελίδες με συνεντεύξεις.Τα «Ιερά τέρατα» ανοίγουν τις καρδιές τους και μας αποκαλύπτουν την ιστορία τους, τη ζωή τους, την Ιστορία του Λαϊκού μας τραγουδιού.
Γράφει ο Δημήτρης Ιατρόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου!
«Ένας απ' τους συναδέλφους μου που σεβάστηκα για το ήθος του κυρίως και γι' αυτό τον αγαπώ είναι ο Τάσος Κουτσοθανάσης.
Και το δεύτερο αυτό πολυσέλιδο και πάλι βιβλίο του, αποδείχνει ότι το πρώτο περπάτησε καλά και ο Τάσος έχει πολύ υλικό ζωής ακόμα να καταθέσει στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, όπου άσκησε και ασκεί την θαυμαστή του επαγγελματική παρουσία.
Στο κείμενο του θα διαπιστώσετε ότι αγαπάει τόσο πολύ το χώρο αυτό, που και τους ανθρώπους του τους αντιμετωπίζει αντίστοιχα. Δεν θα κυνηγήσει απ' τη «φίρμα» το σκάνδαλο, ακόμα κι αν έχει στα χέρια του την πληροφορία, (που αυτός ειδικά πάντοτε την έχει...) δεν θα τον ξεμπροστιάσει. Θα τον οδηγήσει αργά και μεθοδικά να βγάλει έξω τον καλύτερο εαυτό του για το καλό του και για το καλό του τραγουδιού μας.
Παράλληλα όμως είναι και...γουρλής! Έβγαλε αμέτρητες πρωτιές με πρωτοεμφανιζόμενους ερμηνευτές και δημιουργούς, και όλοι τους κάνανε λαμπρή καριέρα στο τραγούδι! Αυτά τα πρωτάκια, (ανάμεσα τους θα αναγνωρίσετε αμέσως τις κατοπινές μεγάλες φίρμες), τα αντιμετωπίζει σαν την ψυχικάρα πόρνη που πρωτοβγάζει στο κλαρί τον τρακαρισμένο έφηβο!
Με πείρα και αγάπη τον οδηγεί στο βάπτισμα του πυρός της δημοσιότητας, κάτι που δεν συμβαίνει πια στους δύσπεπτους συναισθηματικά και δίσεκτους πνευματικά καιρούς μας.
Κοντολογίς, κυρίες και κύριοι, ο φίλος μου, (διότι είναι φίλος μου αληθινός) ο Τάσος Κουτσοθανάσης, αξίζει περισσότερα απ' όσα ξέρετε γι' αυτόν.
Το ελληνικό τραγούδι του χρωστάει πολλά. Και δυστυχώς δεν τον έχει αμείψει αντίστοιχα.
Όμως ο Τάσος με ένα παιδικό χαμόγελο, επιμένει: Καλός και ήπιος, είναι πάντοτε εδώ για οτιδήποτε περνάει απ' το πεντάγραμμο. Και κυρίως για όσους παράγουν πολιτισμό μέσα απ' αυτό.
Η περίπτωση του έχει όλα τα στοιχεία γι' αυτό που ονομάζουμε: Έντιμος μαχητής. Μια ιδιότητα δηλαδή, που είναι πλέον είδος εν ανεπάρκεια και σπανίζει στη μοντέρνα μεν και γρήγορη, αλλά και θλιβερά οριζόντια εποχή μας.
Δημήτρης Ιατρόπουλος»Αλλά και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λουμπρίνης στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»!
«Η επιτυχία χαλάει εκείνους που τη βρήκαν έτοιμη, με τους γνωστούς τρόπους στο πιάτο, όπως λέμε...». 
Αυτό είχε πει ο Νίκος Ξυλούρης στον Τάσο Κουτσοθανάση το 1975 στο «Ντόμινο». Και είναι μία από τις 150 συνεντεύξεις με ανθρώπους του τραγουδιού που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Οι χρυσές δεκαετίες του ελληνικού τραγουδιού. 150 προσωπικότητες αποκαλύπτονται» (Εκδόσεις Δρόμων). 
Ο Τάσος Κουτσοθανάσης έζησε από κοντά το τραγούδι. Και το στήριξε. Νεαρός ακόμη δημοσιογράφος από τις αρχές της δεκαετίας του ΄50 - έτρεχε στα κέντρα και έπαιρνε συνεντεύξεις από καλλιτέχνες- άλλοι άγνωστοι, άλλοι στα πρώτα τους βήματα, άλλοι πρώτα ονόματα- και τις δημοσίευε στο «Ντόμινο», στο «Πρώτο» και σε άλλα περιοδικά της εποχής με τα οποία συνεργαζόταν. 
Ευτύχησε στην καριέρα του να πάρει συνεντεύξεις από τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Σοφία Βέμπο, τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Βασίλη Τσιτσάνη, αλλά και από πολλούς ακόμη: Απόστολο Νικολαΐδη, Κώστα Κόλλια, Δημήτρη Ζευγά, Ιωάννα Γεωργακοπούλου, Βίκυ Λέανδρος, Γιοβάννα, Δημήτρη Λάγιο, Νάνα Μούσχουρη, Χρύσανθο, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Γιώργο Νταλάρα, Ειρήνη Παπά, Λάκη Χαλκιά, κ.ά. 
Θυμάται τον Μανώλη Χιώτη που του είχε εκμυστηρευθεί κάποτε: «Σήμερα λέμε να πάμε να ακούσουμε την Πόλυ Πάνου, τον Στέλιο Καζαντζίδη ή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Αλλά φοβάμαι μήπως έρθει στιγμή που θα λέμε, πάμε να δούμε τον τάδε ή την τάδε κι όχι να ακούμε». 
«Άργησε κάπως να βγει αληθινός ο φόβος του Μανώλη Χιώτη», πιστεύει ο Τάσος Κουτσοθανάσης, «αλλά βγήκε εδώ και μερικά χρόνια. Όχι μόνον τραγουδίστριες, αλλά και αγόρια βγαίνουν στις πίστες συχνά ημίγυμνοι προβάλλοντας κυρίως τα κάλλη τους. Τι σημασία έχει κι αν είναι άφωνοι! Υπάρχουν ασφαλώς και μερικοί με ταλέντο και ήθος. Ευτυχώς». 
Η Ρίτα Σακελλαρίου σε μία από τις συνεντεύξεις της- περιλαμβάνεται στο βιβλίο- το 1973 είχε πει: «Η επιτυχία με έκανε να αλλάξω σαν άνθρωπος προς το καλύτερο. 
Δεν κρατώ καμιά κακία από τις πικρίες που μου προσέφεραν τον καιρό που βρισκόμουν στην αφάνεια. Ξέρω να συγχωρώ. 
Το βασικό όμως είναι άλλο. Ξαφνικά αποκτήσαμε πολλούς "φίλους" που όλοι πια μας αγαπάνε». Η δε ρεμπέτισσα Ιωάννα Γεωργακοπούλου είχε δηλώσει το 1977: «Γνήσιες λαϊκές τραγουδίστριες υπάρχουν λίγες. Οι περισσότερες απλώς μόνον... τον τίτλο έχουν». Έναν χρόνο νωρίτερα, ο Τάσος Κουτσοθανάσης είχε πάρει συνέντευξη από τον Κατ Στίβενς που είχε έρθει στην Ελλάδα για συναυλίες και τον είχε ρωτήσει εάν νιώθει Έλληνας. «Οι εμπειρίες που αποκτάς στην ξένη χώρα σε βοηθούν να αγαπάς περισσότερο την πατρίδα σου. Αφομοιώνεις ότι καλό έχει να σου δώσει ο ξένος περίγυρος, αλλά αυτό δυναμώνει και τα δικά σου βιώματα και σε κάνει να νιώθεις πάντα Έλληνας». 
Και όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο Δημήτρης Ιατρόπουλος για τον Τάσο Κουτσοθανάση «είναι και... γουρλής. 
Έβγαλε αμέτρητες πρωτιές με πρωτοεμφανιζόμενους ερμηνευτές και δημιουργούς, ενώ ποτέ δεν κυνήγησε από τη "φίρμα" το σκάνδαλο, ακόμη κι αν είχε στα χέρια του μια πληροφορία. Αγαπούσε τον χώρο και τους ανθρώπους».
Εγώ δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι παραπάνω!
Απλά θα σας πω να αποκτήσετε αυτό το βιβλίο!
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΔΡΟΜΩΝ».




Από τον Βασίλη Τσούγκαρη
tsougarisgnomi @gmail.com

press-gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...