`

Tέλος οι αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη για τις ΗΠΑ


Τέλος οι αεροπορικές επιχειρήσεις για τις ΗΠΑ στην Λιβύη! Και φαίνεται ότι γενικώς η Δύση αναθεωρεί την πολιτική της στην Λιβύη, βλέποντας ότι οι επαναστάτες είναι παντελώς ανίκανοι όχι μόνο να...
διαπραγματευθούν αποτελεσματικά, αλλά και να προχωρήσουν σε επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Μ.Καντάφι. Όλα αυτά υποτίθετα λόγω οικονομικού κόστους: Τέσσερα εκατομμύρια δολάρια κοστίζει καθημερινά στις ΗΠΑ ο «εναέριος» πόλεμος στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.Το συνολικό κόστος των εναέριων επιδρομών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αγγίζει τα 75 εκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε ο στρατιωτικός αξιωματούχος Μάικλ Ντάνλεϊ. Ενώ υπογράμισε ότι το ποσό αυτό μπορεί και να διευθετηθεί με το τέλος της αμερικανικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, χωρίς όμως να δηλώσει κάτι παραπάνω. Στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης συμμετείχαν περίπου 50 πολεμικά αεροσκάφη και 39 υποστηρικτικά.
Ο Αμπντελάτι Ομπέιντι διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, αντικαθιστώντας το Μούσα Κούσα, που αυτομόλησε την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Χάλεντ Κάιμ.

"Ο κ. Αμπντελάτι Ομπέιντι είναι ο νέος υπουργός" δήλωσε ο κ. Κάιμ.
Στο μεταξύ, οι δυνάμεις που είναι πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βομβάρδισαν πλέον ανενόχλητα τη Μιζουράτα. Οι εξεγερμένοι παραπονούνται ότι οι δυτικοί βομβαρδισμοί έχουν σταματήσει.

"Η Μιζουράτα βομβαρδίστηκε με πυρά από τανκς, με πυροβόλα όπλα και με όλμους κυρίως γύρω από την οδό Τρίπολη και την περιοχή του λιμανιού. Ο βομβαρδισμός άρχισε περίπου στις 10 το πρωί και σταμάτησε στις 5 το απόγευμα" σημείωσε εκπρόσωπος των επαναστατών, προσθέτοντας ότι η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα.

"Δυστυχώς οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ δεν ήταν αποτελεσματικές στη Μιζουράτα. Άμαχοι σκοτώνονται κάθε μέρα" πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος των Λίβυων εξεγερμένων Άμπντελ Φάταχ Γιούνες αλ Αμπίντι δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ αφήνει τους ανθρώπους στην Μιζουράτα να πεθαίνουν «κάθε ημέρα», προσθέτοντας ότι η Ατλαντική Συμμαχία προκάλεσε την «απογοήτευση» των εξεγερμένων και δεν τους προσέφερε αυτό που χρειάζονται.
«Η διεθνής πίεση πρέπει να υποστηρίζει με δύναμη τους κατοίκους της Μιζουράτα και καλεί σε βοήθεια το ΝΑΤΟ που αφήνει τους κατοίκους της Μιζουράτα να πεθαίνουν κάθε ημέρα» ανέφερε, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βεγγάζη.
«Αν το ΝΑΤΟ περιμένει μία ακόμη εβδομάδα, δε θα υπάρχει πια τίποτα στην Μιζουράτα. Τι κάνει το ΝΑΤΟ; Βομβαρδίζουν εδώ και εκεί, την ώρα που οι κάτοικοι της Μιζουράτα απειλούνται με εξόντωση» τόνισε.
Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι «αργό» και αφήνει τις δυνάμεις του Καντάφι να σκοτώνουν ανθρώπους, ενώ υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει τη δουλειά του σωστά ειδάλλως οι εξεγερμένοι θα απευθυνθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Οι δυνάμεις του Καντάφι βομβαρδίζουν τυφλά τη Μιζουράτα, ενώ τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, αποστολή των οποίων είναι η προστασία των αμάχων, ούτε καν πετούν επάνω από την περιοχή», διαμαρτυρήθηκε εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Ένα λιβυκής ιδιοκτησίας πλοίο που μεταφέρει φορτίο εισαγόμενου πετρελαίου έδεσε σε ένα λιμάνι που ελέγχεται από την κυβέρνηση, για να συμβάλει να αντιμετωπιστεί η έλλειψη καυσίμων, δήλωσαν ένας Λίβυος κυβερνητικός αξιωματούχος και ένα στέλεχος της ενεργειακής βιομηχανίας.
Οι εν λόγω πηγές είπαν ότι το πλοίο ανήκει στη λιβυκή κρατική ναυτιλιακή εταιρεία και ξεφορτώνει στο λιμάνι της Ζαουίγια, 50 χλμ. δυτικά της Τρίπολης. Δεν έκαναν γνωστό από πού ήρθε το σκάφος.
Ο Λίβυος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε πως το σκάφος μεταφέρει 23 εκατομμύρια λίτρα καυσίμου. «Το πλοίο έχει φτάσει», πρόσθεσε.
Μολονότι η Λιβύη είναι εξαγωγός πετρελαίου, οι διεθνείς κυρώσεις και η εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην προμήθεια πετρελαίου και έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ουρές στα πρατήρια βενζίνης.
Δεν έχει γίνει σαφές πώς το πλοίο κατάφερε να περάσει από τον κλοιό των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ που περιπολούν στα ανοικτά των λιβυκών ακτών για να βοηθήσουν στην εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων.
Ο αξιωματούχος της λιβυκής ενεργειακής βιομηχανίας, ο οποίος εργάζεται για μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στη διανομή καυσίμων, δήλωσε πως η άφιξη του πλοίου είναι ένα «καλό βήμα» για την ανακούφιση των ελλείψεων, όμως πρόσθεσε πως η λύση είναι μόνο προσωρινή.
«Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει σχέδιο για να έρθουν περισσότερα καύσιμα ή αν είναι μόνον αυτό το πλοίο», δήλωσε το στέλεχος, ζητώντας να μην κατονομαστεί.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...