`

ΣΒΗΝΕΙ ΤΟ «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»


Μόλις ενάμιση μήνα ακόμα θα μπορέσει να λειτουργήσει το «Χαμόγελο του Παιδιού», σύμφωνα με το σημερινό του αποθεματικό. Παράλληλα, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΜΚΟ, Κώστας Γιαννόπουλος, παρατηρούνται αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών από παιδιά, όπως και αυξημένη πορνεία και επαιτεία. Και οι εισαγγελείς ανηλίκων αναγκάζονται να εγκαταλείπουν στο χώρο βιασμού και κακοποίησής τους τα παιδιά, διότι υπολειτουργούν τα ιδρύματα. Καταγγέλλει επίσης την ανυπαρξία προγράμματος παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «από τους κρατούντες δεν νοιάζεται κανείς». Στο συμπέρασμα αυτό, όπως λέει, τον οδηγούν τα εξής στοιχεία:



- Υπάρχουν νεογνά και παιδιά στα νοσοκομεία παρατημένα, που έχουν κακοποιηθεί κι έχουν εγκαταλειφθεί σε ακατάλληλο χώρο για παιδιά.

- Λόγω της έλλειψης δομών φιλοξενίας, οι εισαγγελείς ανηλίκων αναγκάζονται να αφήνουν κακοποιημένα παιδιά στο χώρο όπου βιάζονται, διότι τα ιδρύματα πλέον υπολειτουργούν, ενώ οι χώροι φιλοξενίας της οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού» γέμισαν ασφυκτικά.

- Επιπλέον στη χώρα μας δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας ανηλίκων.

- Κατά εκατοντάδες φτάνουν από διάφορες χώρες ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία εξαφανίζονται ή πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης «διότι είναι στα αζήτητα», δηλαδή δεν ενδιαφέρθηκε κανείς γι' αυτά.

- Επίσης, εκατοντάδες παιδιά προσφύγων περιφέρονται μαζί με τους γονείς τους αναζητώντας μάταια στέγη και τροφή, που θα έπρεπε να παρέχονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

- Ζήτημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν αρκετές ελληνικές οικογένειες, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τρόφιμα για τα παιδιά τους και δεν ζητούν φιλανθρωπία, ενώ το «Χαμόγελο του Παιδιού» αδυνατεί να στηρίξει τις οικογένειες.

- Γενικότερα, παρατηρούνται αδυναμία καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας και απουσία συντονισμένων μέτρων και πολιτικών για τη διασφάλιση των απαραίτητων πόρων για παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης.

- Επίσης, εμφανίζονται τεράστιες ελλείψεις υποστηρικτικών δομών για παιδιά με προβλήματα υγείας και αναπηρίες. Ειδικά γι' αυτά τα παιδιά, διαλύθηκαν ακόμη και οι δομές πρόνοιας που υπήρχαν λόγω «Καλλικράτη», οι οποίες δεν επανασυγκροτήθηκαν.

Ηδη στο «Χαμόγελο του Παιδιού» φιλοξενούνται 275 παιδιά, θύματα κακοποίησης που κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς σπίτι, 2.360 ιατρικές μονάδες -μόνο πέρυσι μετέφεραν 2.360 νεογνά και παιδιά σε νοσοκομεία- και κάθε μήνα στηρίζονται περισσότερα από 3.000 παιδιά και οι οικογένειές τους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

ΠΡΕΖΑ TV
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...