`

Παρέμβαση ΔΝΤ υπέρ αξιοπιστίας Παπανδρέου για τις δηλώσεις Στρός Κάν

«Δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις και καμία συμφωνία για οικονομική βοήθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του...
ΔΝΤ πριν από την επίσημη αίτηση που κατέθεσε η Ελλάδα για οικονομική βοήθεια στα τέλη Απριλίου του 2010», υποστηρίζει σε επίσημη ανακοίνωσή του το ΔΝΤ, καλύπτοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό απέναντι στις αποκαλυφθείσες δηλώσεις του επικεφαλής του Ντ. Στρός Κάν, πιθανού υποψηφίου πλέον για την γαλλική Προεδρία. Μιλά όμως και για «τεχνική βοήθεια» χωρίς προσδιορισμό χρόνου...


Για «παραπληροφόρηση» κάνει λόγο η κυβέρνηση, για «εξαπάτηση» η αντιπολίτευση, από την αποκάλυψη του Λάκη Λαζόπουλου στο «Αλ Τσαντίρι νιούζ» του «κομμένου» αποσπάσματος από τη συνέντευξη που είχε δώσει ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρός Κάν σε γαλλικό κανάλι σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός γνώριζε προεκλογικά ότι λεφτά δεν υπάρχουν και ότι θα μπούμε στο ΔΝΤ. Ανακοινώσεις οξείας κριτικής προς τον πρωθυπουργό εξέδωσαν όλα τα κόμματα, δηλώσεις επί δηλώσεων έκαναν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

Η ανακοίνωση του Δ.Ν.Τ

Με επίσημη ανακοίνωση παρενέβη υπέρ του πρωθυπουργού το ΔΝΤ προκειμένου να κατευνάσει τον σάλο που προκλήθηκε:

«Είμαστε πάντα σε επαφή με τα κράτη μέλη μας και δεν είναι ασύνηθες για τον γενικό διευθυντή να μιλά με την ηγεσία μιας χώρας» υποστηρίζει και προσθέτει ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας αυτές οι συνομιλίες αφορούσαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού και τη φοροδιαφυγή.

Δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις και καμία συμφωνία για οικονομική βοήθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ πριν από την επίσημη αίτηση που κατέθεσε η Ελλάδα για οικονομική βοήθεια στα τέλη Απριλίου του 2010».

Το ΔΝΤ υπενθυμίζει ότι «εδώ και έναν χρόνο ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ έχει δηλώσει πως μέχρι να κατατεθεί η αίτηση δεν είχαμε συζητήσεις οικονομικής φύσεως, αλλά στελέχη του Ταμείου πρόσφεραν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα μετά από σχετικό αίτημα της τελευταίας».

Τι είπε ο Στρός Κάν

Τι έλεγε ο κ. Στρός Κάν στη συνέντευξή του στο Canal+, που είχε δοθεί στις αρχές του 2010 και στο απόσπασμα που δεν προβλήθηκε ποτέ στη γαλλική τηλεόραση και αποκάλυψε η εκπομπή του κ.Λαζόπουλου; «Όταν λέω υπερβάλλοντας ότι, όταν ήρθε το ΔΝΤ (σ.σ. στην Ελλάδα), κλείσαμε το θέμα σε 15 ημέρες. Το κλείσαμε σε 15 ημέρες, διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολλές φορές τηλέφωνο».

Αντιπολίτευση: Θέμα αξιοπιστίας του πρωθυπουργού

Με το που βγήκε στον αέρα το απόσπασμα της συνέντευξης ( πριν από μήνες είχε αποκαλυφθεί άλλο απόσπασμα), τα κόμματα άρχισαν να ξιφουλκούν κατά του κ. Παπανδρέου:

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, δήλωσε ότι «αποκαλύπτεται ότι μαζί με τον κ. Παπανδρέου δούλεψαν για πολλούς μήνες, ότι το έκαναν υπόγεια και ότι είχαν συστηματική επικοινωνία για το θέμα αυτό. Και όλα αυτά γιατί όπως λέει ο κ. Στρος Καν, ο κ. Παπανδρέου ήθελε να κρύψει από το λαό τις μεθοδεύσεις του για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ»...«Την ώρα που ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ, μυστικά και υπόγεια σχεδίαζαν το ακριβώς αντίθετο εξαπατώντας τον ελληνικό λαό» .

Πρώτος από την κυβέρνηση αντέδρασε ο ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έδωσε και μια ακόμη διάσταση του θέματος: «Ο κ. Στρος Καν δεν είναι παρθένα, είναι έμπειρος πολιτικός, επιχειρεί να βγάλει το πρόβλημα της Ελλάδας από πάνω του, επειδή θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας» . Διερωτήθηκε για τους λόγους που τώρα ο κ. Στρος Καν κάνει αυτές τις δηλώσεις, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι κακό ο πρωθυπουργός μιας χώρας να συζητάει τα προβλήματά της, φανερά ή μη, στην προσπάθειά του να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «δεν περιμέναμε τις δηλώσεις του Στρος Καν για να μάθουμε πόσο μεγάλα ψέματα έλεγαν και λένε στο λαό το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Το ΚΚΕ προειδοποιούσε το λαό πριν τις εκλογές για τη θύελλα που θα εξαπέλυαν εναντίον του, είτε βρισκόταν στην κυβέρνηση ο ένας, είτε ο άλλος. Τώρα θέλουν να καταπιεί ο λαός τα επικίνδυνα και κοινά τους ψέματα για τις αιτίες της κρίσης, το χρέος και τα νέα δεινά που του φέρνουν»

«Η αναγκαστική καταφυγή στην τρόϊκα ήταν προϊόν της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της ΝΔ και της πολιτικής δολιότητας της κυβέρνησης που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2009», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης

«Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως ο κ. Παπανδρέου γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, απέκρυπτε τα σχέδιά του, ενώ έκανε τα πάντα για να βρεθούμε στη αγκαλιά του ΔΝΤ», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να ζητήσει την έγκριση των πολιτών για τα νέα μέτρα και το οικονομικο πρόγραμμα της περιόδου 2012-2015.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθαίνουμε από διαρροές του κ. Στρος Καν τι πραγματικά έχει συμβεί και πότε. Ο διαπληκτισμός όμως της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μοίρασμα των ευθυνών τους, μας υπενθυμίζει ότι έχουν και οι δύο δίκιο: μαζί συμπαρέσυραν τη χώρα στη δική τους χρεοκοπία και πάντα κρατούσαν κλειστά χαρτιά από την κοινωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πρασίνων Γ. Παρασκευόπουλος.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

«Συστηματική παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας», «ανακάλυψη μιας δήθεν μεγάλης είδησης» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ και τα κόμματα της Αριστεράς ότι ισχυρίζονται πως ο πρωθυπουργός είχε ως στόχο, με την εκλογή του, να βάλει τη χώρα στο ΔΝΤ. «Με γκεμπελικό τρόπο δεν λένε ότι μετά την λιποταξία της ΝΔ από την κυβέρνηση ήμασταν ένα βήμα από την χρεοκοπία και δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες και να καταβληθούν οι μισθοί του κράτους».

Ο κ. Πεταλωτής προσέθεσε ότι όλα έγιναν δημόσια και στο φως και επικαλέστηκε δηλώσεις του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες 11/12/2009 και στις 11/2/2010, στις οποίες ο κ. Παπανδρέου είχε αναφέρει ότι «έχω επαφές με τον Στρος Καν για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στην χώρα και η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνεργασία του ΔΝΤ», καθώς και ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στις 13/1/2010, η οποία αναφερόταν στις συζητήσεις που είχε το οικονομικό επιτελείο με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, στην Αθήνα για την παροχή και συνδρομή τεχνικής βοήθειας, σε θέματα φορολογίας και εφαρμογής του προϋπολογισμού. Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός, ως όφειλε, διερευνούσε όλες τις δυνατότητες για να μπορέσει να δανειστεί η χώρα, αφού δεν υπήρχε ο μηχανισμός στήριξης και τα εργαλεία της Ε.Ε. «Έτσι προέκυψε η συμφωνία με την τρόικα», πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Πεταλωτής αντέκρουσε την κριτική «υποκρισίας» της ΝΔ για «υπόγειες διαδρομές της κυβέρνησης», λέγοντας ότι «θα μας πουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε την Πορτογαλία και την Ιρλανδία στο μηχανισμό». Και συμπλήρωσε: «Το μνημόνιο το έφερε η ΝΔ» και την κατηγόρησε ότι με «γκεμπελικό τρόπο απέκρυπτε τι γινόταν στη χώρα.

Ας έπαιρναν τις αποφάσεις όταν έπρεπε. Ας μην κυβερνούσαν με την λογική Καραμανλή 'ασ' το για αργότερα'. Ας μην βούλιαζαν την χώρα και το κράτος».

Η ΝΔ

Επανερχόμενος με νεότερη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μιχελάκης, μεταξύ άλλων, απάντησε:
«Όσο κι αν προσπαθούν να αμφισβητήσουν το συνομιλητή τους, το σκηνικό παραμένει ίδιο και τα ερωτήματα που υποβάλαμε παραμένουν αναπάντητα:

- Γιατί, αφού -όπως λένε- πάλευαν, για να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία, εξακολουθούσαν να λένε ότι "λεφτά υπάρχουν";

- Γιατί τον Ιανουάριο του 2010, στην έκδοση του ομολογιακού δανείου όταν προσφέρθηκαν 25 δισ. ευρώ, όσα περίπου θα έδινε και το Δ.Ν.Τ., δεν τα πήραν; Γιατί φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009; Γιατί απαξίωναν την ελληνική οικονομία με δηλώσεις για "Τιτανικό" και επικείμενη "χρεοκοπία"; Γιατί, ενώ προεκλογικά απέκλειαν προσφυγή στο Δ.Ν.Τ., μετεκλογικά -και μάλιστα από την πρώτη στιγμή- όπως αποκάλυψε ο κ. Σαχινίδης- αποφάσισαν ότι αυτή ήταν "η πρώτη και μόνη επιλογή τους"; Τι, επιτέλους, κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη;»

Πηγή:Eklogika


http://kontiloforos.blogspot.com/2011/05/blog-post_4232.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...