Όχι πως περιμέναμε τίποτα από την σύσκεψη υπό τον Γιώργο Παπανδρέου για το ποδόσφαιρο, αλλά το «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» είναι λίγο για να περιγράψει όσα έγιναν.
Ο περισσότερος χρόνος της σύσκεψης χάθηκε για να περιγράψουν την σύνθετη κατάσταση στους αγνοούντες το θέμα. Αποφάσεις δεν λήφθηκαν – ακόμα και τα πλέι οφ θα γίνουν κανονικά μη και χάσουν κάποια χρήματα οι ομάδες.Επαναλήφθηκαν τα ίδια και τα ίδια, που ουσιαστικά είναι προτροπές –άντε, απειλές- προς τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες. «Το επόμενο πρωτάθλημα θα γίνει χωρίς δημόσιο χρήμα, χωρίς δημόσια τηλεόραση και χωρίς δημόσια γήπεδα» αν το καταστατικό της ΕΠΟ δεν εναρμονιστεί με της ΟΥΕΦΑ, έλεγαν οι αρμόδιοι υπουργοί.
Ουσιαστικά το κράτος προαναγγέλλει την πλήρη αποχώρηση του δημοσίου από ένα πεδίο ευρύτατου κοινωνικού (αλλά και οικονομικού) ενδιαφέροντος. Δηλαδή την ιδιότυπη ιδιωτικοποίηση του ποδοσφαίρου. Η οποία, ως είθισται, γίνεται εις όφελος εκείνων των ποδοσφαιρικο-οικονομικών παραγόντων (που διαθέτουν και ΜΜΕ…), οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίοδο έχουν «το πάνω χέρι» στο ποδόσφαιρο.
Το ότι το ποδόσφαιρο εγκαταλείπεται σήμερα σε ένα νέο «σύστημα» επιχειρηματικών και ποδοσφαιρικών παραγόντων στην αισθητική του, στην μονοκρατορική αντίληψη που έχει για τον αθλητισμό και στην εμπλοκή που φημολογείται ότι έχει με τον τζόγο, είναι μία πτυχή του προβλήματος. Ήδη «στήνεται» το επόμενο πρωτάθλημα με «φιλικές» ομάδες, όχι μόνο στο θέμα του ελέγχου της διαιτησίας (που αδυνατεί να κάνει η ΕΠΟ), αλλά και στις ομάδες που θα συμμετέχουν, όπως φαίνεται από την «έξωση» του Ηρακλή και την απαίτηση να αντικατασταθεί από τον Αστέρα Τρίπολης.
Το πολιτικό πρόβλημα είναι απείρως σημαντικότερο: η κυβέρνηση «ιδιωτικοποιεί» επειδή δεν μπορεί να ελέγξει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Εκχωρεί το ποδόσφαιρο επειδή είναι ανίκανη να ελέγξει αυτούς που χρηματοδοτεί και που πάνε τα χρήματα του λαού. Αντί να εξετάσει σκληρές αποφάσεις, που θα «τσούξουν» τους προέδρους, όπως ο αποκλεισμός των ομάδων από την Ευρώπη, ο έλεγχος του παράνομου ποδοσφαιρικού τζόγου κ.α., αποδέχεται την ήττα του πολιτικού συστήματος από τους ποδοσφαιροπαράγοντες ανθρώπους της νύχτας, μεγαλοεφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες.
Το αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να εξοικονομεί χρήμα που θα έδινε στις ομάδες και την ΕΠΟ, αλλά οι πολίτες, αφού τους έκοψαν την μπάλα και την πρόσβαση στον μαζικό αθλητισμό και την μαζική κοινωνική διασκέδαση, διώχνονται και από τα γήπεδα και να τους στέλνουν στο προπατζίδικο.
antinews.gr