Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τα όσα είπε ο Ομπάμα για το Παλαιστινιακό στην ομιλία του για τις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο...
κι όλο κι αφαιρώ από τον αρχικό μου ενθουσιασμό.Ναι, είναι πρωτοφανής η «επιστροφή στα σύνορα του 1967» που ζήτησε, αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει επιστολή από το 2004 του Μπους στον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ, Σαρόν, που τον διαβεβαίωνε ότι ουδέποτε οι ΗΠΑ θα πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση. Να είναι, δηλαδή, το ανατολικό σύνορο του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους ο Ιορδάνης ποταμός,δίχως να μεσολαβεί ζώνη ασφαλείας βάθους μερικών χιλιομέτρων, όπως αξιώνει το Τελ Αβίβ.
Πριν, όμως, φτάσει να… εκστομίσει ο Ομπάμα το «καταραμένο» για τους ισραηλινούς ’67είχε ήδη υποδείξει στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να ΜΗΝ προσφύγει -όπως σχεδιάζει- τον Σεπτέμβρη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ διεκδικώντας αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους με την έννοια της αποδοχής του ως πλήρους κράτους – μέλους από τον Οργανισμό. Στη συνέχεια, δε, άφησε εκτός πλαισίου το διπλό παλαιστινιακό taboo των Ιεροσολύμων και των προσφύγων, «στριμώχνοντάς» το σε μια αποστροφή του λόγου του ως ζήτημα συναισθηματικό που, όμως, καλό είναι να αντιμετωπιστεί αργότερα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ξέρουμε, ήδη, ότι «έβγαλε φλύκταινες» με το που άκουσε το ’67. Βαθύτατα ενοχλημένος πρέπει να είναι και ο Αμπού Μάζεν, παρότι δύσκολα θα το αφήσει να φανεί, διότι δεν είναι στη φύση του. Δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος θ’ ακούσει τον Ομπάμα και δεν θα πάει τον Σεπτέμβρη στον ΟΗΕ. Τα 2/3 της Συνέλευσης –όλα δείχνουν πως τα έχει. Άρα έχει και την αναγνώριση με ό,τι αυτή σημαίνει. Μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή όσο αυτή που εισηγείται το Συμβούλιο Ασφαλείας, όμως, θ’ αλλάξει το νομικό καθεστώς: Πλήρες μέλος του ΟΗΕ, πλέον, οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να διαπραγματευτούν με το Ισραήλ, ως κρατική οντότητα που βρίσκεται υπό κατοχή από ένα άλλο κράτος – μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
Κάτι μου λέει, επίσης, ότι υπερεκτίμησα την αξία της αναφοράς στο ’67. Ηχηρή και πομπώδης –ναι! Όμως ο… διαβολάκος που κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες φανερώνει άλλα … ή μάλλον τα ίδια: Ένα κομματάκι στη μια πλευρά, ένα κομματάκι και στην άλλη.Κοντολογίς –μία από τα ίδια. Και δεν αφορά αυτό το τελευταίο μόνο τον Ομπάμα. Αφορά και τον Νετανιάχου. Διότι με το να απορρίπτει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το κάλεσμα του πλέον στενού συμμάχου του να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος στα διεθνή σύνορα του 1967 ουσιαστικά υπονομεύει την προσπάθεια των μετριοπαθών Παλαιστινίων ρίχνοντας στην αγκαλιά των φονταμενταλιστών τις απογοητευμένες παλαιστινιακές μάζες.
*Shukran σημαίνει «ευχαριστώ» στα αραβικά, Toda σημαίνει «ευχαριστώ» στα εβραϊκά.