`

Αποκαλούν απατεώνες τους ήρωες του ευρώ


Το Ευρώ αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, υποστήριξε σε πρόσφατη δήλωση της η Ελληνίδα επίτροπος. Την διαπίστωση αυτή ελαχιστότατοι αμφισβητούν.
Η είσοδος στο Ευρώ αποτέλεσε μείζονος σημασίας κατάκτηση για τη χώρα. Μάλιστα, μοιάζει ως τρομακτικός εφιάλτης, για την απόλυτη πλειοψηφία των Ελλήνων, ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ, πολύ περισσότερο αν έχει τα χαρακτηριστικά της αποπομπής.
Όμως, αν είναι τόσο σημαντική εθνική κατάκτηση η είσοδός μας στη ζώνη του ευρώ, τότε πώς τιμούμε σήμερα τους πρωτεργάτες της; Όλοι τους ή σχεδόν όλοι τους βρίσκονται εκτός Βουλής, εκτός πολιτικής και κατά κανόνα κατασυκοφαντημένοι. Ζουν ένα είδος «πολιτισμένου διωγμού».
Ο κάθε εμπαθής και μικρομεσαίος σε πολιτικό ανάστημα επίγονος έχει επενδύσει σε μια αθλιότητα που εφευρίσκει μυθιστορηματικού τύπου στοιχεία για να υποστηρίξει ότι η είσοδος μας  στο ευρώ ήταν απάτη και οι πρωτεργάτες της απατεώνες.
Ένας από τους επιγόνους αυτούς, που ουδέποτε κοπίασε για την είσοδο μας στο ευρώ, δεν δίσταζε κάθε φορά που με υπερηφάνεια συμμετείχε στις συνεδριάσεις του ανωτάτου οργάνου της Ευρωζώνης να διαλαλεί δημοσίως ότι η Ελλάδα δεν μπήκε με στο σπαθί της, αλλά με μεθοδεύσεις αμφιβόλου ηθικής.
Βέβαια, πολλοί θα παρατηρήσουν ότι  τέτοιου τύπου συμπεριφορές είναι γνωστές και συνήθεις στην ιστορία μας, ιδιαίτερα τη νεότερη. Ήρωες δικάστηκαν και φυλακίστηκαν, πολιτικοί που διπλασίασαν την ελληνική επικράτεια διώχθηκαν και πέθαναν εξόριστοι.
Αν υπάρχει ένα στοιχείο  πρωτοτυπίας σήμερα είναι ότι οι  “ήρωες του Ευρώ” βρήκαν απέναντί τους και τα πολιτικά τους παιδιά -κυρίως αυτά.
Οι πράξεις και οι συμπεριφορές του σήμερα δεν καθορίζουν, όμως, την ταυτότητά μας αύριο; Έτσι στη περίοδο κρίσης που διανύουμε οι εκκλήσεις περί συναίνεσης – συνεργασίας και εθνικής συνεννόησης μοιάζουν αδιέξοδες. Θα αρχίσουν να αποδίδουν όταν η ενότητα και η συστράτευση ξεκινήσει μέσα από το σπίτι της παράταξης που κυβερνά.
*Ο Μανόλης Γιακουμάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ Μηχανικός Υπολογιστών του ΕΜΠ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...