`

Kι αν (δεν) το ψηφίσουν;


Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι το ενδεχόμενο που περιγράφει ο τίτλος -να μην ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο από την πλειοψηφία...
των κυβερνητικών βουλευτών- είναι από ανύπαρκτο έως εξαιρετικά απίθανο. Ωστόσο, επειδή στις μέρες που ζούμε τίποτα δεν είναι αδύνατο, αξίζει τον κόπο να δούμε τις δύο πλευρές του προβλήματος.

Οι επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη αρνητική ψήφο τουλάχιστον πέντε βουλευτών δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν. Διότι απλούστατα σήμερα κάνουμε υπολογισμούς, ενώ μεθαύριο (αν έχει συμβεί το μοιραίο) θα μιλάμε με πραγματικά δεδομένα. Σχεδόν τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις αντιδράσεις των ευρωπαίων. Και μέχρι στιγμής έχουμε δει ότι ούτε ενιαία στάση έχουν ούτε σαφές σχέδιο για την αντιμετώπιση κρίσεων.
Το ενδεχόμενο να βρεθεί η Ελλάδα «στον αέρα» θα συνιστά μείζονα κρίση για την ευρωζώνη, υπό την προϋπόθεση ότι θα την αφήσουν να εξελιχθεί σε τέτοια οι χώρες με δεσπόζουσα θέση σ’ αυτήν. Οι μέχρι τώρα κινήσεις τους δείχνουν ότι δεν θέλουν να την αφήσουν, φοβούμενες το ντόμινο (μετά από εμάς η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία), μια κατάσταση δηλαδή που θα γίνει ανεξέλεγκτη. Γι’ αυτό και αυτές τις μέρες αναζητούν τη λύση για το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας. Αυτό, όμως, συμβαίνει με την προϋπόθεση ότι και η Ελλάδα θα τηρήσει τον απαράβατο όρο να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.
Τι θα συμβεί αν δεν το ψηφίσουν πέντε βουλευτές; Φυσικά, δεν θα βγουν…τανκς στους δρόμους, για να προστατέψουν τις τράπεζες, όπως μας είπε ο Πάγκαλος.Πρόκειται για κινδυνολογία στενά συνδεδεμένη με την επικαιρότητα, με στόχο τους επίδοξους «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε ακόμη μακριά από το σημείο να βάλουμε μπροστά τις μηχανές του δικού μας Νομισματοκοπείου, για να κόψουμε δραχμές. Το ενδεχόμενο αυτό -ακόμα και στην ακραία περίπτωση της καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου- θα απέχει ένα-δυο χρόνια. Και πάλι υπό την προϋπόθεση ότι οι ευρωπαίοι θα θελήσουν να πάρουν τα μέτρα τους. Αν δεν θελήσουν, όλα θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας, τις επιπτώσεις της οποίας δεν μπορούμε σήμερα να φαντασθούμε. Οπως δεν φαντασθήκαμε πέρσι ότι θα κοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στο Δημόσιο.
Τι θα παιχθεί, λοιπόν, στις αυριανές ψηφοφορίες στην ελληνική Βουλή; Πιθανότατα όχι η καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, αλλά ποιός θα το εφαρμόσει. Πώς θα γίνει αυτό; Αν οι αρνητικές ψήφοι είναι δυο-τρεις (και όχι πέντε για να πέσει αμέσως η κυβέρνηση), τότε αυτομάτως θα τεθεί το ερώτημα αν η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει με οριακή πλειοψηφία. Αν μπορεί, δηλαδή, να εφαρμόσει όσα προβλέπει το Πρόγραμμα. Η απάντηση, σ’ αυτήν την περίπτωση, θα είναι ένα μεγαλοπρεπές «όχι». Και, επομένως, ο Σεπτέμβριος θα μπει με τις κάλπες στημένες.
Έτσι κι αλλιώς, το πολιτικό τοπίο απαιτεί ξεκαθάρισμα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς εκλογές. Έστω κι αν υποψιαζόμαστε ότι και μετά από αυτές το αδιέξοδο μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο από το σημερινό.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...