Ο βασιλιάς της Νορβηγίας είναι αυτός που απονέμει τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης, αλλά κάθε χρόνο θα μπορούσαν κάλλιστα να τα κερδίζουν οι διπλωμάτες της χώρας του.
Οι Νορβηγοί διαπραγματευτές έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στον τερματισμό αιματηρών συγκρούσεων στη Σρι Λάνκα, στη Κολομβία, στις Φιλιππίνες, στη Κύπρο, στο Σουδάν, και στα Βαλκάνια. Η νορβηγική πρωτοβουλία για τη Μέση Ανατολή, και το Αφγανιστάν, μέσω της διαδικασίας του Όσλο, αποτελεί το πιο ενδεικτικό παράδειγμα.
Όσον αφορά στη χορήγηση διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας, η Νορβηγία βρίσκεται πάντοτε σχεδόν στη κορυφή της λίστας των κρατών που προσφέρουν τα περισσότερα (σε κατά κεφαλήν επίπεδο).
Μια μελέτη του ΟΟΣΑ το 2008, αποκάλυψε πως η Νορβηγία πρόσφερε σε βοήθεια, το μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ της, από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Είναι άλλωστε η μία από τις συνολικά επτά χώρες που έχουν ξεπεράσει τον στόχο του ΟΗΕ για διεθνή βοήθεια, που είναι το 0.7% του ΑΕΠ ενός κράτους.
Το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, που είναι και το μεγαλύτερο του κόσμου, ξεχωρίζει για την ενδελεχή (αλλά όχι και αλάνθαστη) μελέτη και επιλογή των επιχειρήσεων στις οποίες θα επενδύσει ή όχι, με βάση πάντοτε τα ηθικά κριτήρια.
Επιλέγονται επενδυτικοί στόχοι που θα διαθέτουν βιώσιμη ανάπτυξη, που δεν θα θίγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, και που δεν θα έχουν σχέση με εταιρίες καπνού ή οπλικών συστημάτων.
Με άλλα λόγια, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένα άλλο κράτος που να αποτελεί τόσο απίθανο στόχο για αιματοχυσία, όσο η Νορβηγία που εύστοχα αποκαλείται «η παγκόσμια πρωτεύουσα της ειρήνης».
Εδώ και δεκαετίες η χώρα αυτή μοιράζει γενναιόδωρα τη καλή της θέληση σε ολόκληρο το πλανήτη. Αυτή η καλή θέληση θα πρέπει τώρα να βρει ανταπόκριση, στη προσπάθεια της χώρας να συνέλθει από αυτήν την άνευ νοήματος επίθεση, που φέρεται να έφερε σε πέρας ένας δικός της πολίτης.
Ο κόσμος χρωστά πολλά στη Νορβηγία.
S.A.-The Globe and Mail (Canada).
http://www.theglobeandmail.com/news/opinions/editorials/norways-violence-rips-through-a-place-of-peace/article2107267/