`

Χτύπησε «κόκκινο» η ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα

Επίπεδα ραδιενέργειας έως και τέσσερις φορές πάνω από το νόμιμο όριο εντοπίστηκαν στο έδαφος της πόλης Φουκουσίμα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τον... πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα 1), όπως ανακοίνωσαν οι ενώσεις των κατοίκων που ζήτησαν να απομακρυνθούν από την περιοχή τα παιδιά. 
Στην πόλη των 300.000 κατοίκων πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε τέσσερις περιοχές και σε μία από αυτές τα επίπεδα του ραδιενεργού καισίου έφτανε τα 46.540 μπεκερέλ ανά κιλό, την ώρα που το ανώτατο νόμιμο όριο στην Ιαπωνία είναι τα 10.000 μπεκερέλ.

Στις άλλες τρεις περιοχές τα επίπεδα του ραδιενεργού καισίου ήταν μεταξύ 16.290 και 19.220 μπεκερέλ ανά κιλό.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία των ενώσεων, αυτό το ποσοστό ξεπερνά το όριο πάνω από το οποίοι οι σοβιετικές αρχές προχώρησαν στην απομάκρυνση του πληθυσμού μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986.

Επιπλέον ο έλεγχος κατέγραψε ότι σε μία από τις περιοχές το ποσοστό του ραδιενεργού καισίου έφτανε τα 931.000 μπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο, πολύ πάνω από τα 550.000 μπεκερέλ όριο μετά το οποίο ήταν αναγκαία η απομάκρυνση του πληθυσμού στην καταστροφή του Τσερνόμπιλ.

Η ομοσπονδία των ενώσεων ζήτησε από τις αρχές να απομακρύνουν τις έγκυες και τα παιδιά που ζουν στη Φουκουσίμα, καθώς τα νήπια και τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο στο θυρεοειδή μετά την έκθεσή τους στο ραδιενεργό ιώδιο που εκλύεται στο περιβάλλον.


Το 45% των παιδιών της επαρχίας Φουκουσίμα έχουν δεχτεί ακτινοβολία στον θυρεοειδή τους όμως τα επίπεδα δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να χρειάζονται περαιτέρω έλεγχοι, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας.


Στην περίπτωση του Τσερνόμπιλ τα περισσότερα θύματα που ανέπτυξαν καρκίνο τα επόμενα χρόνια ήταν τα νήπια και τα παιδιά που ζούσαν στις περιοχές που είχαν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια, σύμφωνα πάντα με το Kyodo News.

Περίπου 160.000 άνθρωποι που ζούσαν κοντά στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα 1 έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μετά το ατύχημα. Περίπου οι μισοί από αυτούς επέστρεψαν στις εστίες τους, όμως οι υπόλοιποι, η πλειονότητα των οποίων ζει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τον σταθμό, δεν έχουν επιστρέψει.






http://www.real.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...