`

Ο καταμερισμός εργασίας των ΜΑΤ και ο Τζιμ Μόρισον


Ο αρμόδιος Υπουργός είδε αντάρτικο πόλης. Ασφαλώς.  Και αυτοί που φόραγαν μάσκες φαρμακείου ήταν γιατροί. Αντάρτικο χειρουργείου.

Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Antinews, βρήκε πληροφορίες  για τις τρεις πιο «μάχιμες», πιο σκληρές  διμοιρίες των ΜΑΤ . Και οι τρεις αναπτύχθηκαν στο Σύνταγμα, ασπίδα στη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του «σοσιαλιστικού υπαρξισμού».
Όμως η βασική τους ενασχόληση πριν την κατάληψη της πλατείας από τους Αγανακτισμένους ήταν άλλη. Στον καιρό της εξειδίκευσης και των λίγων «περιστατικών», η εργασία καταμεριζόταν ως εξής:
Η μία διμοιρία, «κεντροαριστερής  κομματικής καταγωγής», κατοικοεδρεύει στον Άγιο Παντελεήμονα και ασχολείται με μετανάστες και Χρυσή Αυγή.
Η δεύτερη, των επιλεγομένων «ακροδεξιών αντιλήψεων», έχει «χρεωθεί» τους «αναρχικούς»  των Εξαρχείων  σε αποκλειστικότητα.
Η τρίτη, των μεγαλύτερων σε ηλικία ματατζήδων, έχει εξειδικευτεί στους συνδικαλιστές (;;;).
Αυτές οι τρεις μονάδες  αποτελούν τη δύναμη κρούσης της αστυνομίας, ήταν οι μονάδες που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έριξαν το πολύ ξύλο, άνευ λόγου και αιτίας,  στους διαδηλωτές την προηγούμενη Τετάρτη.
Μία μονάδα που σε αντίθεση με τα ΜΑΤ, είχε πολύ καλή εικόνα στην κοινωνία, καθώς ασχολείται με το καθημερινό έγκλημα, είναι η ομάδα ΔΙΑΣ. Η εικόνα αυτή εν πολλοίς τσαλακώθηκε. Έστω κι αν αληθεύει η πληροφορία ότι δύο μέλη της ΔΙΑΣ χτυπήθηκαν από κάποιους, η αντίδραση τους ήταν ανώριμη και βιαιότατη. Η εικόνα δεκάδων αστυνομικών με μηχανάκια να εφορμούν στο άοπλο πλήθος και να διαφεύγουν πετώντας χημικά, εξόργισε τους ειρηνικούς διαδηλωτές.  Στην Πλάκα και το «ιστορικό τρίγωνο» τα έκανε μπάχαλο η ΔΙΑΣ. Στην πλατεία και τους γύρω μεγάλους δρόμους είχαν αναλάβει τα ΜΑΤ…
Κι αφού στη ΔΙΑΣ την είδαν «Riders on the Storm», σας πληροφορούμε ότι τέσσερις δεκαετίες συμπληρώνονται από τον μυστηριώδη θάνατο του Τζιμ Μόρισον στο Παρίσι. Ο εμβληματικός τραγουδιστής του μεγαλύτερου ίσως ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών και ασυμβίβαστος ποιητής βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του διαμερίσματός του σε ηλικία 27 ετών, στις  Ιουλίου 1971. Δεδομένου ότι ποτέ δεν έγινε νεκροψία, το μυστήριο για τις συνθήκες του τέλους του τροφοδότησε μισή τουλάχιστον ντουζίνα θεωριών συνωμοσίας.
Στο μέτρο που η οικονομική κρίση ευνοεί την έντονη αμφισβήτηση θεσμών (όπως η πολιτική, η δικαιοσύνη, η αστυνομία) και του ρόλου που στην πραγματικότητα διαδραματίζουν, το μικρό αλλά διαχρονικό έργο του χαρισματικού Τζέιμς Ντάγκλας Μόρισον είναι ίσως  πιο επίκαιρο από ποτέ. Ιδίως για τη γενιά των Ελλήνων που μεγαλώνουν και ανδρώνονται με κύρια συναισθήματα, την οργή και την ανασφάλεια …
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...