`

Περί διαπλοκής..


Η Ντανίλα Κομάστρι Μοντανάρι θεωρείται η βασίλισσα του ιστορικού αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ιταλία.Η εμπνευσμένη συγγραφέας του δωδεκάτομου έργου με τίτλο «Οι έρευνες του Πόπλιου Αυρήλιου στην αρχαία Ρώμη» έχει χαρακτηριστεί η νέα Αγκάθα Κρίστι.

Ανατρέχοντας στη Ρώμη του πολυτάραχου πρώτου μετά Χριστόν αιώνα, η Μοντανάρι, παρουσιάζει τον συγκλητικό Πόπλιο Αυρήλιο Στάτιο, άνδρα ιδιαίτερα ελκυστικό που, κόντρα στην ρωμαϊκή gravitas, εμπλέκεται σε ερωτικές περιπέτειες με επικίνδυνες παρενέργειες.Γόνος ιστορικής οικογένειας ευγενών, αισθάνεται απέχθεια για τους νεόπλουτους Ρωμαίους, που δεν συγκινούνται διόλου από τον πολιτισμό της χώρας τους αλλά μόνον από την οικονομική ευμάρεια, καθώς και για τους συναδέλφους του στη Σύγκλητο, που και αυτοί υποτάσσονται στο υλικό συμφέρον και στη διαπλοκή.
Σε ένα λόγο του, μάλιστα, στη Σύγκλητο ο Πόπλιος Αυρήλιος δεν διστάζει να τους επιτεθεί με τον ακόλουθο τρόπο: «Αυτός που σας κατηγορεί είμαι εγώ, αξιότιμοι συνάδελφοι. Σας κατηγορώ ότι χρησιμοποιείτε αυτή την υψηλή συνεδρία για τους δόλιους σκοπούς σας, ότι ευνοείτε κανόνες ικανούς να προστατεύσουν τις αμφιλεγόμενες υποθέσεις σας, ότι νοθεύετε τον ρωμαϊκό νόμο για να αυξήσετε τα βρόμικα οφέλη σας. Σας κατηγορώ για απάτη εις βάρος των πολιτών, που πληρώνουν επαχθή ενοίκια για απαράδεκτες κατοικίες, ιδιοκτήτες των οποίων είστε εσείς οι ίδιοι, που καταβάλλουν στο Δημόσιο Ταμείο ένα μέρος από τα κέρδη τους, ώστε εσείς να γεμίζετε τα πορτοφόλια σας χάρη στις απάτες από τις εργολαβίες δημοσίων έργων».
Τα λόγια του Πόπλιου Αυρήλιου θα μπορούσαν να απευθυνθούν- δυστυχώς- σε πολλούς σύγχρονους κοινοβουλευτικούς άνδρες, που παραμένουν ατιμώρητοι. Άλλωστε, η ίδια η δημοφιλής στην Ευρώπη συγγραφέας παρομοιάζει στο έργο  της  τους Ρωμαίους συγκλητικούς με τους σύγχρονους βουλευτές, μέσα από μια πρωτότυπη αστυνομική πλοκή, συνδυασμένη με τη ζωή των αρχαίων Ρωμαίων.
Στην Ελλάδα έχουμε εξαίρετους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων, και τα τελευταία  χρόνια μάλιστα έχουν αναδειχθεί και νέοι ταλαντούχοι. Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό γι’ αυτούς, και η πηγή έμπνευσης αστείρευτη!
*Η Καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου είναι πρόεδρος στο Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...