Το ψωμί ή οι φρυγανιές αποτελούν βασικές επιλογές τροφίμων για το πρωινό μας και οι περισσότεροι από εμάς αγοράζουμε υγιεινά ψωμιά από το σούπερ μάρκετ και είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την επιλογή.
Η αλήθεια είναι ότι το ψωμί που αγοράζουμε στα σούπερ μάρκετ έχει ωραία υφή και πολλά πρόσθετα συστατικά ώστε να μην δείχνει μπαγιάτικο στα ράφια του σούπερ μάρκετ.
Η μαγιά χρησιμοποιείται σε υπερβολική ποσότητα ώστε να δημιουργήσει πολλές φυσαλίδες αέρα και να προσφέρει ελαφριά υφή στο ψωμί. Και μαζί με αυτό έρχονται και μια πλούσια δόση συντηρητικών ώστε να παραταθεί η διάρκεια ζωής του.
Πολλές φορές το ψωμί που πωλείται σαν «καφέ ψωμί» δεν είναι στην πραγματικότητα παρασκευασμένο από σιτάρι ολικής αλέσεως, αλλά είναι το κλασικό άσπρο ψωμί με πρόσθετα χρώματα για να φαίνεται καφέ και υγιεινό.
Επίσης τη λέξη «εμπλουτισμένο» που αναγράφεται αρκετές φορές σε διάφορες συσκευασίες ψωμιού θα πρέπει να τη δεχόμαστε με τη γλώσσα στο μάγουλο, με μια δόση ειρωνείας δηλαδή, αφού εκεί είναι συμπυκνωμένη η προσπάθεια να ξεχάσουμε ότι κάτι πήραμε από το αλεύρι και κάτι λιγότερο προσπαθούμε να του δώσουμε ξανά.
Συνήθως με τον εμπλουτισμό εννοούν ότι έχει προστεθεί μια ποσότητα βιταμινών Β1, Β2, Β3 και σιδήρου. Από τα συστατικά που έχουν χαθεί και δεν επιστρέφονται είναι 44% βιταμίνη Ε, 52% παντοθενικό οξύ, 65% φολικό οξύ, 76% βιοτίνη, 84% βιταμίνη Β6. Εδώ να σημειώσουμε ότι και στο αλεύρι ολικής αλέσεως, που όμως το φτιάχνουν σε χαλύβδινους μύλους με τεράστιες ταχύτητες περιστροφής, ανεβάζοντας δηλαδή αρκετά τη θερμοκρασία στο παραγόμενο αλεύρι, χάνονται επίσης πολλά από τα συστατικά του.
Και εδώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις καθώς κάποιοι λένε ότι το ψωμί ολική αλέσεως του εμπορίου είναι επίσης καλό γιατί είναι εμπλουτισμένο με ίνες και γι’ αυτό έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Η προετοιμασία του δικού σας ψωμιού στο σπίτι κάνει το ψωμί πολύ πιο υγιεινό από εκείνο που αγοράζετε αφού εκείνο περιέχει άφθονες ποσότητες ανθυγιεινών χημικών ουσιών, υδρογονωμένων ελαίων και γλυκαντικών.
Δεν έχετε πειστεί ακόμα; Ακολουθούν κάποιοι λόγοι που προτιμώ να ψήνω το ψωμί μου.
- Το σπιτικό ζυμωτό ψωμί είναι πολύ πιο γευστικό από ό,τι εκείνο του σούπερ μάρκετ. Σχεδόν, όσοι έχουν δοκιμάσει το σπιτικό ψωμί συμφωνούν ότι είναι πολύ νοστιμότερο, χωρίς την υπερφόρτωσή του με όλα αυτά τα πρόσθετα.
- Έτσι, στην περίπτωση που η γεύση αποτελεί κριτήριό σας και δεδομένου ότι σχεδόν ο καθένας θέλει να καταναλώνει νόστιμα γεύματα η προετοιμασία του δικού σας ψωμιού είναι η καλύτερη επιλογή.
- Το σπιτικό ψωμί είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αλάτι και αυτό σημαίνει χαμηλές θερμίδες και κατ’ επέκταση μεταφράζεται σε απώλεια βάρους, εάν κάνετε προσεκτική επιλογή συστατικών.
- Το σπιτικό ψωμί συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων, γιατί είναι πολύ φθηνότερο να αγοράζετε τα συστατικά του ψωμιού σας (εφόσον τρώτε ψωμί καθημερινά).
*Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση είναι κλινική διαιτολόγος – αθλητική Διατροφολόγος, επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «ΘΕΡΜΙΔΑ» κι επιστημονικός συνεργάτης Ε.Π.Ο.