`

Οι κίνδυνοι των κινητών ξανά στο προσκήνιο

Ομάδα επιστημόνων ζητά από την βρετανική κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκστρατεία για τους κινδύνους από τα κινητά τηλέφωνα στα παιδιά, παρ’ ότι παραδέχεται πως δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι η χρήση τους είναι επιβλαβής.
Σε έκθεση που δημοσιοποίησαν υποστηρίζουν πως περισσότερες από 200 μελέτες έχουν συσχετίσει την χρήση των κινητών με προβλήματα υγείας, όπως οι όγκοι του εγκεφάλου. Η έκθεσή τους, που δημοσιεύθηκε από τον κοινωφελή οργανισμό MobileWise ο οποίος ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο, υποστηρίζει πως η μη λήψη μέτρων μπορεί να αποδειχτεί «επικίνδυνη», επειδή μπορεί να χρειασθούν δεκαετίες έως ότου αποδειχθούν οι πιθανοί κίνδυνοι.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί αντιτείνουν πως το επικίνδυνο είναι να κινδυνολογεί κανείς για τα κινητά τηλέφωνα, δίχως να υπάρχουν σαφή στοιχεία ότι όντως είναι επιβλαβή.

Η έκθεση τιτλοφορείται «Κίνδυνοι για την υγεία από τα κινητά: επιχειρήματα για δράση για την προστασία των παιδιών» (Mobile phone health risks: the case for action to protect children) και την υπογράφουν επιστήμονες όπως ο δρ Ντένις Χένσοου, ομότιμος καθηγητής Ανθρώπινων Επιδράσεων της Ακτινοβολίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και ο δρ Κέβιν Ο’Νιλ, σύμβουλος νευροχειρουργός στο Νοσοκομείο Charing Cross του Λονδίνου.

Προβλήματα γονιμότητας
Στην έκθεση υποστηρίζεται πως μερικές μελέτες υποδηλώνουν «διπλασιασμό του κινδύνου» εκδηλώσεως ορισμένων όγκων του εγκεφάλου, σε όσους χρησιμοποιούν κινητά επί μισή ώρα την ημέρα για 10 χρόνια, ενώ άλλες υποδηλώνουν συσχέτιση με όγκους στους σιελογόνους αδένες.

Αναφέρεται επίσης πως υπάρχουν μελέτες που έχουν συσχετίσει την χρήση κινητού με την εκδήλωση προβλημάτων γονιμότητας στους άνδρες, καθώς και με την εμφάνιση προβλημάτων συμπεριφοράς σε παιδιά γυναικών οι οποίες έκαναν μεγάλη χρήση κινητού κατά την εγκυμοσύνη.

«Το γεγονός ότι τα στοιχεία δεν είναι οριστικά και ότι υπάρχουν κενά στις γνώσεις μας, δεν δικαιολογεί την απραξία», γράφουν οι επιστήμονες.

«Η κυβέρνηση και οι εταιρείες κινητών τηλεφώνων μπορούν εύκολα να κάνουν πολύ περισσότερα για να προειδοποιήσουν το κοινό, ιδίως τα παιδιά, για τους αναδυόμενους κινδύνους και τα μέτρα ασφαλείας».

Απαγόρευση στη Γαλλία
Υπογραμμίζουν επίσης πως η Βρετανία υστερεί στον τομέα της πρόληψης σε σύγκριση με τη Γαλλία όπου τα κινητά απαγορεύονται στα δημοτικά σχολεία ή ο Καναδάς, όπου τα καταστήματα κινητών μοιράζουν φυλλάδια ασφαλείας.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα επιστήμονες από το Ίδρυμα Επιδημιολογίας του Καρκίνου (ICE) της Δανίας δημοσίευσαν μελέτη σε 358.403 ανθρώπους, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα κινητά δεν συσχετίζονται με τον καρκίνο του εγκεφάλου. Οι εθελοντές αυτής της μελέτης χρησιμοποιούσαν κινητό επί χρόνια – έως 18, σε πολλές περιπτώσεις.

«Οι εκστρατείες δημόσιας Υγείας έχουν ένα τίμημα», δήλωσε ο δρ Ντέιβιντ Σπίγκελχαλτερ, καθηγητής Διαχείρισης Κρίσεων στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. «Δίχως στοιχεία επικινδυνότητας, υπάρχει περίπτωση να μειώσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην επιστήμη και να αυξήσουν αναίτια το άγχος».

«Αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες, είναι πιο λογικό να λαμβάνει κανείς τα μέτρα του έως ότου αυτές ολοκληρωθούν», αντέτεινε ο δρ Ο’Νιλ. «Η μακρά περίοδος αναπτύξεως των όγκων του εγκεφάλου και μερικών από τις άλλες δυνητικές συνέπειές τους στην υγεία, σημαίνουν πως μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια έως ότου αντιληφθούμε το πλήρες εύρος του κινδύνου».

Και κατέληξε: «Ξέρουμε από την πείρα μας με το κάπνισμα και τον αμίαντο πως είναι επικίνδυνη πρακτική η αναμονή έως ότου επιβεβαιωθεί ένας κίνδυνος».

http://www.trelokouneli.gr/2011/11/blog-post_6948.html#ixzz1dIWsyN3m
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...