Ο Jean -Jacques Lesueur σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο bizznews.gr και στον Ευτύχη Γρυφάκη, μιλάει για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, τον επίγειο παράδεισο που έχει φτιάξει λίγο έξω από την Αθήνα.
Γεννημένος στο Μαρόκο και πολυταξιδεμένος, δεν άργησε να καταλάβει την
αγάπη του για τα ζώα. Ο Jean-Jacques Lesueur (Ζαν-Ζακ Λεσουέρ) κατάφερε
να ''χαρίσει'' στην Αθήνα, το 2000, το πρώτο της Ζωολογικό Πάρκο! Με
καθημερινή φροντίδα και αγάπη έχει δημιουργίσει στα Σπάτα σε μία έκταση
200 στρεμάτων, ένα μέρος με ζώα από ολόκληρο τον κόσμο!Πως σας ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;
Έχω ζήσει σε διάφορες χώρες όπως η Γαλλία, η Αγγλία, το Μαρόκο, το Βέλγιο και η Ελλάδα. Η Ελλάδα ήταν μία από τις...
ελάχιστες χώρες στον κόσμο που δεν είχε ζωολογικό πάρκο. Οπότε σκεφτόμουν εδώ και χρόνια αν ποτέ είχα την ευκαιρία θα ήθελα να δημιουργήσω ένα ζωολογικό πάρκο.
Πως ξεκίνησε η αγάπη σας για τα ζώα;
Η αγάπη μου για τα ζώα ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Με την οικογένειά μου, ζούσαμε στην Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο. Στο σπίτι μας, εκτός από γάτες, σκυλιά και πουλιά, είχαμε και μία φάρμα. Παράλληλα, στα διάφορα ταξίδια που κάναμε κατά καιρούς γνώρισα καλύτερα τη φύση.
Έχετε δημιουργήσει μία μικρή όαση λίγο έξω από την Αθήνα. Τι ζώα μπορούν να συναντήσουν οι επισκέπτες;
Εδώ φιλοξενούμε περίπου 2.200 ζώα από 400 είδη. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά, τίγρεις, λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, ιπποπόταμους, ελάφια, καμήλες, αρκούδες, ερπετά, δελφίνια, θαλάσσιους ελέφαντες, πιθήκους, μαϊμούδες καθώς και μία πολύ μεγάλη συλλογή πουλιών, η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο!
Από ποιες περιοχές και με ποιο κριτήριο επιλέγετε τα ζώα που φέρνετε στο πάρκο;
Τα ζώα που έχουμε στο πάρκο έρχονται από όλες τις ηπείρους της γης! Κριτήρια επιλογής είναι τι θα επιθυμούσε να δει ο επισκέπτης σε συνδυασμό με τις δυνατότητες υπάρχουν (εγκαταστάσεις, κόστος, κλιματολογικές συνθήκες). Δεν αγοράζουμε ζώα από την Αφρική, την Ασία και την Αμερική. Όλα τα ζώα που έχουμε, έρχονται από άλλα ζωολογικά πάρκα και έρχονται εφόσον υπάρχει πλεόνασμα εκεί στο εκάστοτε είδος. Είμαστε μέλη της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων), από τα λίγα μέλη καθώς στην Ευρώπη ενώ υπάρχουν 1500 ζωολογικά πάρκα μόνο 300 έχουν πιστοποιηθεί! Αυτά τα ζωολογικά πάρκα ανταλλάσουν μεταξύ τους ζώα.
Μεγάλο ρόλο παίζουν και οι καιρικές-κλιματολογικές συνθήκες. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα δεν θα θέλαμε να φέρουμε λευκές αρκούδες ή τάρανδους που ζουν στην Βόρεια Ευρώπη σε κρύες χώρες. Τέλος σημαντικό παράγοντα παίζει και ο χώρος τον οποίο μπορούμε να τους προσφέρουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις τους ώστε να έχουν σωστές συνθήκες διαβίωσης.
Έχετε δύο μοναδικές ''ατραξιόν'' στο πάρκο που έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό: τις επιδείξεις των δελφινιών και των αρπακτικών πουλιών. Πως αντιδράει ο κόσμος σε αυτές;
Τα δελφίνια και τα θαλάσσια λιοντάρια έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό. Είναι ζώα που μπορεί να τα δει κάποιος στην φύση πολύ σπάνια ή στιγμιαία. Δεν έχει τη δυνατότητα να τα δει για ώρα και να τα παρατηρήσει. Για παράδειγμα, τα δελφίνια μπορεί κάποιος να τα δει, αν είναι τυχερός, ταξιδεύοντας στο Αιγαίο. Σίγουρα αυτή η κοντινή οπτική επαφή είναι εντυπωσιακή για τον κόσμο, γιατί ταυτόχρονα μαθαίνουν πολλά πράγματα γι' αυτά τα όμορφα ζώα, όπως πως αναπνέουν, τι τρώνε, τις συνήθειες τους και τους εχθρούς τους.
Όσον αφορά τα αρπακτικά πουλιά, είναι εξίσου εντυπωσιακό να τα βλέπεις να πετάνε ελεύθερα και να επιστρέφουν πίσω σε εμάς. Συνήθως βλέπεις ένα πουλί και πιστεύεις ότι θα φύγει. Και αυτές οι παρουσιάσεις εκτός ότι είναι εντυπωσιακές έχουν επιμορφωτικό χαρακτήρα.
Οι περισσότεροι επισκέπτες του πάρκου είναι μικρά και μεγάλα παιδιά. Τι ζητάνε περισσότερο;
Τα γούστα του κόσμου μοιράζονται. Κάποιοι προτιμούν τα ερπετά, άλλοι τα αιλουροειδή, άλλοι εντυπωσιάζονται με τα μεγάλα θηλαστικά (ρινόκερους, καμηλοπαρδάλεις, αρκούδες) ενώ άλλοι με τα νεογέννητα μωρά. Η συλλογή που έχουμε εδώ είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες.
Πως μπορεί να υιοθετήσει κάποιος ένα ζώο;
Η υιοθεσία είναι συμβολική, δίνοντας ένα ποσό. Αναλόγως το ποσό και το ζώο, ο επισκέπτης απολαμβάνει κάποιες παροχές (κάρτα εισόδου, T-shirt, φωτογραφία του ζώου, πιστοποιητικό). Αυτά τα λεφτά πάνε στην καλύτερη φροντίδα του ζώου που έχει επιλέξει μέσα στο πάρκο μας.
Οι καιροί που περνάμε είναι αρκετά δύσκολοι. Πόσο σας έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση; Έχετε κάποιες προσφορές για τους επισκέπτες;
Μέχρι τον Αύγουστο η κρίση δεν μας είχε αγγίξει ιδιαίτερα. Από τον Σεπτέμβριο όμως βλέπουμε μία μείωση που πιθανόν οφείλεται στην αβεβαιότητα που έχει ο κόσμος για το μέλλον του σε συνδυασμό με την επιδείνωση του καιρού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κρίση έχει αγγίξει και εμάς και γι' αυτό έχουμε κάνει κάποιες προσφορές. Έχουμε μειωμένα εισιτήρια για μαθητές, φοιτητές, οικογένειες και γκρουπ άνω των 25 ατόμων ενώ έχουμε κάνει μείωση των τιμών στο κατάστημα δώρων. Παράλληλα εξετάζουμε το ενδεχόμενο να μειώσουμε το εισιτήριο και κάποιες μέρες της εβδομάδας, ελπίζοντας ότι το 2011 δεν θα έχουμε μείωση της επισκεψιμότητας.
Αρκετοί από τους ανθρώπους που δουλεύουν εδώ είναι εθελοντές. Πως μπορεί κάποιος να γίνει εθελοντής;
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προσφέρει την ευκαιρία σε ανθρώπους άνω των 16 ετών που αγαπάνε τα ζώα και θέλουν να δουλέψουν μαζί μας, συνδυάζοντας διασκέδαση με γνώσεις, να γίνουν μέλη της ομάδας των ανθρώπων που φροντίζουν καθημερινά τα ζώα και το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την σχετική φόρμα. Επίσης, στην ομάδα μας, έχουμε αρκετούς εθελοντές από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό που έρχονται για να κάνουν την πρακτική τους άσκηση.
Το Αττικό Πάρκο μεγαλώνει συνέχεια και ήδη έχετε αναγγείλει 2 νέες επεκτάσεις του: Την Δεινοσαυρόπολις και την Ωκεανόπολις. Πότε θα ανοίξουν για το κοινό και τι θα περιλαμβάνουν;
Πρόκειται για δύο ξεχωριστά εκθέματα. Η Δεινοσαυρόπολις είναι ένα Μουσείο Εξέλιξης των ειδών με έμφαση στην εποχή των Δεινοσαύρων καθώς το 70% των εκθεμάτων του μουσείου θα είναι δεινόσαυροι. Η εποχή των Δεινοσαύρων ήταν η πιο εντυπωσιακή, ενδιαφέρουσα, και η εποχή με τα περισσότερα ευρήματα. Σίγουρα αυτό έχει απήχηση στον κόσμο. Για τη δημιουργία του, έχουμε συνεργαστεί με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, με την εταιρεία που κατασκεύασε τα μοντέλα στις ταινίες του Spielberg και με την εταιρεία που συνεργάζεται το BBC για τα ντοκιμαντέρ με τους δεινοσαύρους. Σχεδόν όλο το περιεχόμενο του μουσείου έχει φτάσει ήδη στην Ελλάδα ενώ μετά την ολοκλήρωση του χτισίματος του κτιρίου, θα γίνει η τοποθέτησή του και θα είναι έτοιμο να ανοίξει για το κοινό, την 1η Απριλίου 2012.
Η Ωκεανόπολις είναι ένα διεθνών προδιαγραφών Πρότυπο Ενυδρείο που θα περιλαμβάνει θαλάσσια ζώα από ολόκληρο τον κόσμο! Έχουν τελειώσει οι μελέτες, έχουν συμφωνηθεί οι προμηθευτές και οι μηχανικοί και ελπίζουμε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε πάρει την άδεια για να ξεκινήσουν τα έργα. Αν όλα πάνε καλά η Ωκεανόπολις θα ανοίξει για τους επισκέπτες το 2013.
Τι νέα ζώα να περιμένουν οι επισκέπτες;
Μέσα στην επόμενη χρονιά περιμένουμε ουρακοτάγκους, γορίλλες, γιγαντιαίες χελώνες από τις Σεϋχέλες, μυρμηγκοφάγους και νέα είδη πουλιών και μαϊμούδες. Βέβαια όλα αυτά εξαρτώνται και από τις γεννήσεις τους στα άλλα ζωολογικά πάρκα.
Το περιβάλλον μας απειλείται συνέχεια. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός;
Ο μεγαλύτερος εχθρός του περιβάλλοντος είναι σίγουρα ο άνθρωπος. Η υπερβολική βιομηχανοποίηση, η υπερβολική ανάπτυξη και η δημιουργία κτηρίων χωρίς να έχουν γίνει πρώτα περιβαλλοντικές μελέτες έχουν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Η ανεξέλεγκτη χρήση χημικών και η δημιουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων δημιουργούν ρύπανση. Ελπίζουμε ότι θα παρθούν μέτρα ώστε αυτή η μόλυνση να είναι ελεγχόμενη και ότι θα υπάρξει εξισορρόπηση με τη δημιουργία Εθνικών Δρυμών και με διάφορα προγράμματα όπως η δενδροφύτευση. Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει ο καθένας από εμάς να ευαισθητοποιηθεί και να αλλάξει νοοτροπία.
Το μέλλον ανήκει στα παιδιά. Τι μπορούν να κάνουν οι μεγάλοι για ένα καλύτερο μέλλον;
Η πρόληψη ξεκινάει από την παιδεία. Για ένα καλύτερο μέλλον χρειάζεται σωστή ενημέρωση στις νεότερες γενιές ώστε να μπορούν να γνωρίζουν και να προλαμβάνουν τους πιθανούς κινδύνους.