Στο πρώτο μέρος συζητήθηκαν
διάφοροι τύποι πείνας και προτάθηκαν διάφορα ερωτήματα που θα πρέπει να
θέσει κάποιος στον εαυτό του ώστε να προσδιορίσει τον τύπο της «πείνας»
στον οποίο αντιδρά.
Τώρα, όμως, θέλω να ανακαλύψω τα τρόφιμα που συνδέονται με το συναισθηματικό φαγητό. Η «Food Craving Inventory» έφτιαξε
τέσσερις κατηγορίες τροφίμων που συνδέονται με το συναισθηματικό
φαγητό. Η κλίμακα της FCI μέτρησε τη λαχτάρα για συγκεκριμένα τρόφιμα
χρησιμοποιώντας 2 υποκλίμακες: Τις υποκειμενικές λιγούρες και την
κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Οι τροφές που φαίνονταν να έχουν
σχέση με το συναισθηματικό φαγητό ήταν:
- Πλούσιες σε λιπαρά
- Γλυκά
- Υδατάνθρακες
- Ταχυφαγία
Δεν
είναι ενδιαφέρον που τρόφιμα, όπως τα καρότα ή οι ντομάτες, δεν είναι
τα συνήθη ύποπτα όταν πρόκειται για συμβάντα συναισθηματικού φαγητού;
Έτσι, γιατί στρεφόμαστε σε τρόφιμα που περιλαμβάνονται στην FCI κλίμακα; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που αξίζει να δούμε.
- Πρώτα απ’ όλα, δουλεύουν εκείνη τη στιγμή για να ηρεμήσουν τα συναίσθηματά μας, αλλά ουσιαστικά το κάνουν για μια σύντομη χρονική περίοδο. Παρέχουν μια παροδική απόδραση.
- Η μελέτη έχει δείξει ότι ενεργοποιούν το μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με την ανταμοιβή. Λειτουργούν ενθαρρυντικά.
- Μας συνδέουν με τις παιδικές αναμνήσεις μας που μπορεί να περιείχαν ασφάλεια, αγάπη, φροντίδα, κτλ.
Στην
δουλειά μου, με την πάροδο των χρόνων, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις
πελατών που μου εκμυστηρεύονταν ότι νιώθουν το φαγητό σαν εξάρτησή τους.
Καμία μελέτη, όμως, δεν έχει αποδείξει εξαρτώμενη σχέση, όπως υπάρχει
με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. ΑΛΛΑ, το φαγητό μπορεί να είναι ένα ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΟ που προσφέρει «ανταμοιβή». Αυτή η «ανταμοιβή» μπορεί να ενισχύσει την προτίμησή σας σε τρόφιμα που βρίσκονται πιο κοντά σε συγκεκριμένα συναισθήματα.
Η
ανταπόκρισή μας στα συναισθήματα που μας οδηγούν στο να τρώμε με βάση
αυτά και όχι με βάση τη λογική και το φυσικό αίσθημα της πείνας, γίνεται
πολλές φορές αυτόματα. Όμως, υπάρχει χώρος για διαφορετικές αποφάσεις.
Θα εμβαθύνω περισσότερο στο συναισθηματικό φαγητό, στο 3ο μέρος αυτού του αφιερώματος.
Η
Ειρήνη Μπαμπαρούτση είναι κλινική διαιτολόγος – αθλητική Διατροφολόγος,
επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «ΘΕΡΜΙΔΑ» κι
επιστημονικός συνεργάτης Ε.Π.Ο.
http://www.aixmi.gr/index.php/synaisthimatiko-fagito-meros-deftero/