`

Συνεχίζουν να... πληγώνουν τα «ματωμένα» διαμάντια!

Η βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των «ματωμένων» διαμαντιών, Global Witness αποχώρησε από το συνασπισμό χθες Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια που κατέβαλε όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι πλέον αποτελεσματική.Πρόκειται για τον πρώτο οργανισμό που εγκαταλείπει το πρόγραμμα, γνωστό ως Kimberley Process, που ιδρύθηκε το 2003, λόγω των αλλεπάλλων διαξιφισμών μεταξύ Ανγκόλας και Σιέρα Λεόνε αναφορικά με τη διάθεση των «ματωμένων» διαμαντιών.

Ο Global Witnesss έχει εκφράσει κατά καιρούς αμφιβολίες για τον τρόπο με τον οποίο κινείται η διεθνής οργάνωση πιστοποίησης διαμαντιών Kimberley Process (KP).


Η σταγόνα που ξεχείλισε ωστόσο, το ποτήρι ήταν η απόφασή του, τον προηγούμενο μήνα, να επιτρέψει στη Ζιμπάμπουε να εξάγει διαμάντια από τις εκτάσεις  Marange στην Ζιμπάμπουε, μία περιοχή όπου έχουν γίνει άπειρες φορές αναφορές για «βιασμό» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας.


«Πρόκειται για την πιο κατάφωρη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη στιγμή που ιδρύθηκε ο οργανισμός», καταγγέλλει η Annie Dunnebacke, η εκπρόσωπος του  Global Witnesss, σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα των
New York Times.

Πάνω από 70 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, συμμετέχουν στο πρόγραμμα του οργανισμού Kimberley Process, ο οποίος υποτίθεται πως θωρακίζει το παράνομο εμπόριο διαμαντιών.


Σύμφωνα με την εν λόγω διαδικασία, οι 71 χώρες-μέλη αναλαμβάνουν να ελέγχουν την παραγωγή και το εμπόριο διαμαντιών και να διασφαλίζουν πως όλες οι διεθνείς αποστολές ακατέργαστων διαμαντιών γίνονται μέσα σε απαραβίαστα εμπορευματοκιβώτια και συνοδεύονται από πιστοποιητικό εκδιδόμενο από την κυβέρνηση, το οποίο αποτελεί εγγύηση ότι δεν πρόκειται για διαμάντια που προκύπτουν κατά τη διάρκεια εμφυλίου πολέμου ή ένοπλης σύρραξης.


Υπολογίζεται ότι ετησίως εξορύσσονται πάνω από 130 εκατ. καράτια (26.000 κιλά) διαμαντιών κάθε χρόνο, συνολικής αξίας 6.8 δισ. ευρώ., εκ των οποίων το 65% προέρχεται από χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής, όπως η Ανγκόλα, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ναμίμπια, η Τανζανία, η Σιέρα Λεόνε αλλά και η Νότια Αφρική. 


Η Τσιάντζουα, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Ζιμπάμπουε, εκεί όπου ανακαλύφθηκαν τα σημαντικότερα κοιτάσματα διαμαντιών τον τελευταίο αιώνα, αποτελεί το αντικείμενο αντεγκλήσεων εδώ και χρόνια. Το 2006, ο στρατός είχε απομακρύνει από την περιοχή κάνοντας χρήση βίας 35.000 διαμαντορύχους χωρίς άδεια. Σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 200 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και χιλιάδες είχαν δεχθεί επιθέσεις από στρατιώτες. Άνδρες του στρατού είχαν επίσης κατηγορηθεί για πλιάτσικο και λαθρεμπόριο διαμαντιών. 

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=163707
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...