`

Ενοικιάζεται ο Παρθενώνας για … φωτογραφήσεις και διαφημίσεις


Ο Παρθενώνας σε διαφημιστικές στάμπες και εξώφυλλα cd; Το πιθανότερο είναι πως θα το δούμε και αυτό. Ο Ιερός Βράχος φιγουράρει στην «ακριβή ζώνη» του «τιμοκαταλόγου» με τα τέλη χρήσης των...
αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που θα παραχωρούνται για φωτογραφήσεις και κινηματογραφήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Είναι η πρώτη φορά που η Ακρόπολη και τα μνημεία της γίνονται αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής. Με το υπουργείο να χρεώνει από δέκα έως εκατό ευρώ, για ένα λεπτό οπτικοακουστικού υλικού με σταρ την Ακρόπολη ή άλλο μνημείο, ανάλογα με το κόστος της παραγωγής.
 Όταν πριν από περίπου δύο μήνες το υπουργείο αποφάσισε να θεσμοθετήσει, για πρώτη φορά, με θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) τη χρήση μνημείων και μουσειακών χώρων και για σκοπούς διαφημιστικούς, η Ακρόπολη και άλλοι κορυφαίοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως για παράδειγμα η Κνωσός, η Φαιστός, η Λίνδος και η Δήλος, απουσίαζαν από το σχετικό κατάλογο. Στην κοινή Υπουργική Απόφαση ωστόσο που υπογράφεται από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη, η οποία αναρτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2012 στη «Διαύγεια», η Ακρόπολη λειτουργεί ως «κράχτης», αφού φιγουράρει πρώτη και καλύτερη στη λίστα με την «ακριβή τιμή ζώνης» των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που προσφέρονται προς αξιοποίηση για άντληση εσόδων.

Η Υπουργική Απόφαση κοστολογεί με άλλη τιμή την πράξη (κινηματογράφηση – φωτογράφηση) και με άλλη τη διάθεση του υλικού. Στην περίπτωση του Ιερού Βράχου και των μνημείων που βρίσκονται στις πλαγιές του το τέλος της φωτογράφησης «με επαγγελματικό εξοπλισμό για εμπορικούς, διαφημιστικούς σκοπούς, με παρεμβολή προσώπων, ορίζεται σε 1.000 ευρώ». Στην ίδια χρυσή κατηγορία υπάγεται η αφρόκρεμα των μνημείων της χώρας, είκοσι ένα τον αριθμό: Αρχαία Αγορά Αθηνών, Σούνιο, Βεργίνα, Δελφοί, Αρχαία Ολυμπία, Επίδαυρος (Ασκληπιείο και Παλαιά Επίδαυρος), Μυκήνες, Μεσσήνη, Μυστράς, Κόρινθος, Κνωσός, Φαιστός, Παλάτι Μ. Μαγίστρου (Ρόδος), Λίνδος, Δήλος, Σπιναλόγκα, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Για «όλους τους υπόλοιπους χώρους, μουσεία και μνημεία τα τέλη ορίζονται σε 500 ευρώ». Οσον αφορά στις κινηματογραφήσεις ή την παραγωγή οπτικοακουστικού έργου, με παρεμβολή προσώπων, (όπως ταινίες μυθοπλασίας και διαφημίσεις) η τιμή ορίζεται στα 1.600 ευρώ, «ανά ημέρα και χώρο γυρισμάτων».

Η «ακριβή ζώνη» των μνημείων υπερισχύει και στον καθορισμό του τέλους για τη χρήση των φωτογραφιών σε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις. Σε κάρτες, αφίσες και μαγνήτες τιμάται 300 ευρώ, ανά φωτογραφία, στην περίπτωση της Ακρόπολης και των άλλων χώρων της ίδια κατηγορίας. Και για τους υπόλοιπους χώρους 150 ευρώ (με διάρκεια χρήσης τα 2 χρόνια). Για τη χρήση φωτογραφιών σε cd και dvd η τιμή είναι 500 και 300 ευρώ, αντίστοιχα. Ως προς τη χρήση του οπτικοακουστικού υλικού (ταινίες, διαφήμιση κ.ά.) η τιμή του ενοικίου των μνημείων διαμορφώνεται με ρυθμούς… ταξίμετρου: 10 ευρώ ανά δευτερόλεπτο απεικόνισης για παραγωγές με κόστος μικρότερο των 50.000 ευρώ, 20 ευρώ για κόστος παραγωγής από 50.001 έως 200.000 ευρώ, 50 ευρώ για κόστος παραγωγής έως 500.000 ευρώ και 100 ευρώ ανά δευτερόλεπτο για κόστος παραγωγής άνω των 500.000 ευρώ. Η Υπουργική Απόφαση καθορίζει και την τιμή ενοικίου για εκδηλώσεις (παραστάσεις κ.ά.) που θα πραγματοποιούνται στα μνημεία η οποία καθορίζεται στο 10% των ακαθάριστων εσόδων της εκδήλωσης, με ελάχιστο ποσό τα 3.000 ευρώ για κάθε μέρα παράστασης και 1.500 ευρώ για κάθε μέρα δοκιμής στα μνημεία της πρώτης κατηγορίας και 1.500 και 300 ευρώ στα υπόλοιπα. Ενοίκιο σ’ αυτήν την κατηγορία ισχύει και σήμερα με τη διαφορά ότι δεν καταβάλλεται εγκαίρως (ποιος ξέρει, μπορεί τώρα να επιστρατευθεί η ΔΕΗ…). Σε όλες τις κατηγορίες -όπως κάνουν όλοι οι καλοί έμποροι- γίνονται και εκπτώσεις. Στην περίπτωση, παραδείγματος χάριν, που μια κινηματογραφική ταινία διαφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ 117 χώροι και μνημεία σε όλη την Ελλάδα θα παραχωρούνται για κινηματογραφήσεις-φωτογραφήσεις και 189 για πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις. Για τις εμπορικές παραχωρήσεις αρμόδιο να γνωμοδοτήσει θα είναι μόνο το ΚΑΣ. «Υπό όρους και προϋποθέσεις», που βεβαίως θα κριθούν στην πράξη.

Ο… ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ


Φωτογράφηση – Κινηματογράφηση

-Αεροφωτογραφήσεις: 500 ευρώ, ανά ημέρα και χώρο
-Υποβρύχιες φωτογραφικές λήψεις: 800 ευρώ, ανά ημέρα και χώρο -Αεροκινηματογράφηση: 800 ευρώ, ανά ημέρα γυρισμάτων
-Φωτογράφηση για εμπορικούς σκοπούς: 1.000 ευρώ για «ακριβή ζώνη» (Ακρόπολη, Μυκήνες κ.α.)
-Κινηματογράφηση για εμπορικούς σκοπούς: 1.600 ευρώ, ανά ημέρα και χώρο γυρισμάτων.
-Φωτογράφηση μουσειακών συλλογών: 15 ευρώ ανά αντικείμενο, χωρίς άνοιγμα προθηκών, 60 ευρώ ανά αντικείμενο, με άνοιγμα προθηκών ή μετακίνηση αντικειμένων, οι συνθέσεις κοστολογούνται με το άθροισμα των αντικειμένων.


Χρήση φωτογραφιών-οπτικοακουστικών έργων

-Οπτικοακουστικά έργα: από 10 έως 100 ευρώ, ανά δευτερόλεπτο απεικόνισης
-Εμπορικές απεικονίσεις (ετικέτες, στάμπες, φυλλάδια): 1.500 ευρώ άπαξ, ανά απεικόνιση
-Παραστάσεις: 10% επί των ακαθόριστων εσόδων (ελάχιστο ποσό για την «ακριβή ζώνη» 3.000 ευρώ για τις υπόλοιπες 2.000 ευρώ)
-Χρήση φωτογραφιών στο Διαδίκτυο: από 250 έως 500 ευρώ, αναλόγως με τον αριθμό τους και το χρόνο της χρήσης τους
Ελεύθερος Τύπος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...