Ας αφήσουμε κατά μέρος τις δημοσκοπήσεις των γκαλοπατζήδων που πληρώνονται για να βγάζουν στοιχεία που βολεύουν κάποιους κι ας πάμε σε δημοσκοπήσεις που δείχνουν την κατάρρευση της ψυχολογίας των Ελλήνων πολιτών.
Έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταγράφει την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες μετά από τρία χρόνια κρίσης και άγριας λιτότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, όχι μόνο στενάζει αλλά δε βλέπει και χαραμάδα αισιοδοξίας.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε η «Ημερησία» εννέα στους δέκα κατοίκους της Αττικής αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή των δύο μεγαλύτερων πληθυσμιακά περιφερειών της χώρας, βαθμολογούν ως «κακή» της οικονομική κατάσταση. Επτά στους 10 πολίτες, μάλιστα. Αισθάνονται ανήσυχοι για την οικονομική κατάσταση της περιοχής που διαμένουν.
Τα βασικά σημεία της έρευνας για το δ’ τρίμηνο 2011 είναι τα εξής:
- Το 88,1% των πολιτών της Αττικής και το 90,4% των πολιτών της Κ. Μακεδονίας βαθμολογούν την οικονομική κατάσταση της χώρας κακή (αθροιστικά «πολύ κακή« και «άσχημη».
- Το 69,6% στην Αττική και το 71,2% στη Μακεδονία εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα χειροτερεύσει τους επόμενους τρεις μήνες.
- Επτά στους 10 πολίτες στην Αττική και το 78,4% των Μακεδόνων αισθάνονται ανήσυχοι για την οικονομία της περιοχής τους.
- Στο Λεκανοπέδιο λιγότεροι από 3 στους 10 (28% των ερωτηθέντων) δεν προβλέπει ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές, γεγονός που επιβεβαιώνει το βαθμό απαισιοδοξίας κι ότι τα πάντα μένουν στάσιμα. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (46,9%) αναμένουν ότι θα χειροτερεύσει η ατομική οικονομική τους κατάσταση. Υπάρχει κι ένα 20% που πιστεύει ότι τα οικονομικά θα γίνουν πολύ χειρότερα. Συμπερασματικά, στην Αττική το 66,9% τα βλέπει όλα «μαύρα» για το επόμενο διάστημα και μόλις 4,2% ότι θα υπάρξει βελτίωση.
- Στην Κ. Μακεδονία χειροτέρευση των οικονομικών προβλέπει το 69,2% (49,5% ότι θα χειροτερεύσει και 19,7% ότι θα χειροτερεύσει πολύ). Το 26,7% προβλέπει ότι δε θα αλλάξει τίποτε. Σχεδόν 8 στους 10 πολίτες αισθάνονται ανήσυχοι γιατί το εισόδημά τους μπορεί να μην καλύπτει τις ανάγκες τους.
- Στην ερώτηση τους χρηματοοικονομικούς φορείς, φαίνεται ότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές, τις τράπεζες και το Χρηματιστήριο, προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει ισοπεδώσει τα πάντα και τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Στην Αττική, μόνο το 7% εμπιστεύεται τις τράπεζες, μόνο το 2% το Χρηματιστήριο (εξ΄ου και η μεγάλη πτώση του δείκτη) και μόνο το 4,5% εμπιστεύεται τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Στη Μακεδονία, ψήφο εμπιστοσύνης στις τράπεζες δείχνει το 8,4%, στο Χρηματιστήριο το 2% και στις ασφαλιστικές το 4,1%.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι δείκτες που αφορούν την οικονομία και κινούνται από 0 έως 100. Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας είναι στο 23,1% (κακή δημόσια διάθεση). Ο δείκτης αισιοδοξίας είναι μόλις 25,9, ο δείκτης προσωπικής οικονομικής κατάστασης στο 33,7 και ο δείκτης εμπιστοσύνης του χρηματοοικονομικού συστήματος στο 20,5%. Ο συνολικός δείκτης για την οικονομία στην Αττική βρίσκεται στο 23,2 με άριστα από 81 μέχρι 100, που καταγράφεται άριστη δημόσια διάθεση.
Ελαφρά χαμηλότερος (προφανώς λόγω μεγαλύτερης ανεργίας) είναι ο δείκτης στην Κ. Μακεδονία, στο 21,5 που δείχνει επίσης την κακή διάθεση των πολιτών.