`

Οι ταινίες της εβδομάδας

Αίθουσες Αθήνα
Αίθουσες Θεσσαλονίκη

Δέκα συνολικά ταινίες 

μέσα σε μια μόλις 
εβδομάδα διεκδικούν την προσοχή σας! Αποστολή 
που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη αφού την...
Τετάρτη ξεκινά και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. 

(3) Πρώτη ύλη

Του Χρήστου Καρακέπελη. Ντοκιμαντέρ, 2011, Ελλάδα. 1 ώρα και 28 λεπτά

Η ζωή των συλλεκτών μετάλλων αποτυπώνεται με ευαισθησία στο νέο ντοκιμαντέρ του Χρήστου Καρακέπελη. Ο σκηνοθέτης ακολουθεί 6-7 διαφορετικούς ανθρώπους στη διαδρομή τους στους δρόμους της πόλης, όπως ψάχνουν να εντοπίσουν, να μαζέψουν και να πουλήσουν τα παραπεταμένα μέταλλα. «Δε θέλω να βλέπω τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο», δηλώνει ένα πιτσιρίκι που κληρονομεί τη δουλειά από τον πατέρα του. «Θέλω να γυρνάω μόνος μου σαν παλιατζής, να μαζεύω χαλκό, αλουμίνιο. Δε μου λέει τίποτα η άλλη ζωή. Όταν είμαι μέσα στην πόλη νιώθω φτωχός». Με τον ανεπιτήδευτο κι αφοπλιστικό τρόπο του, το παιδί δεν καταλαβαίνει πως διαφαίνεται μια μικρή πίκρα στα λόγια του.  Τόσο το παιδί όσο και οι υπόλοιποι επιθυμούν κι ονειρεύονται μια «άλλη ζωή», απλά δεν είναι σίγουροι ποια είναι αυτή – σίγουρα όχι εκείνη της απέναντι πλευράς.  Με ταπεινή υπομονή και ένα θάρρος που επιτρέπει στις ιστορίες να αναδιπλωθούν χωρίς την παρέμβαση αφήγησης, ο Καρακέπελης σκύβει πάνω από τους ανθρώπους του – γιατί προφανώς τους νιώθει δικούς του κι όχι ως ξένους τους οποίους θέλει να «σώσει» ή να εκμεταλλευτεί – και κάνει σαφή το σεβασμό του. Οι εικόνες του είναι ωραίες αλλά δεν ωραιοποιούν (βοηθά πολύ και το 35mm φιλμ, τόσο σπάνιο πια στα ντοκιμαντέρ) και η καταγγελία του είναι σαφής. Όπως λέει κι ένας από τους συλλέκτες: «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ανακύκλωση, ανακύκλωση είναι το κόλπο. Το θέμα είναι ο πλούτος».  Δεν το λες πρωτότυπο ή αποκαλυπτικό, αλλά είναι αδιαμφισβήτητο. Και η «Πρώτη ύλη» στην καρδιά της,  είναι καθαρή αλήθεια.

 

(2) Κολλητοί με παιδί / Friends with kids

Της Τζένιφερ Γουέστφελντ. Κομεντί, 2011, ΗΠΑ. 1 ώρα και 47 λεπτά. Με τους: Άνταμ Σκοτ, Τζένιφερ Γουέστφελντ, Τζον Χαμ, Κρίστεν Γουίγκ, Μάγια Ρούντολφ

Πολύ κατώτερη των προσδοκιών κομεντί από την σύντροφο του Τζον Χαμ (ο θεός από το «Mad Men»), Τζένιφερ Γουέστφελντ. Η ίδια σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο ρόλο μιας γυναίκας, η οποία αποφασίζει να κάνει ένα μωρό με τον κολλητό της. Όχι γιατί θέλει το παιδί, αλλά επειδή πιστεύει πως αν της προκύψει αργότερα στη ζωή της, θα της δημιουργήσει δυνητικά πρόβλημα με τους άντρες. Στη συνέχεια ερωτεύεται τον κολλητό, αλλά εκείνος δεν ανταποδίδει. Η Γουέστφελντ δεν είναι σκηνοθέτης, και ξεχειλώνει μια ούτως ή άλλως αδύναμη ιστορία, με πολλές δανεικές αναφορές και τάση για φλυαρία. Ο άμοιρος ο Άνταμ Σκοτ καταφέρνει να επιζήσει αλώβητος με μια αξιοπρεπή ερμηνεία, αλλά μέχρι εκεί.

 

(4) Beauty and the Beast 3D

Των Γκάρι Τράουσντεϊλ, Κερκ Γουάιζ. Κινούμενα σχέδια, 1991, ΗΠΑ. 1 ώρα και 24 λεπτά. Με τις φωνές των: Πέιτζ Ο’ Χάρα, Ρόμπι Μπένσον, Άντζελα Λάνσμπερι

Το πολυαγαπημένο παραμύθι, που έγινε πολυαγαπημένη ταινία από την Ντίσνεϊ – και ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας – επιστρέφει σε τρισδιάστατο, εντυπωσιακό πακέτο.

 

----------

Η πηγή των γυναικών / La source des femmes

Του Ράντου Μιχαϊλεάνου. Κομεντί, 2011, Βέλγιο/Ιταλία/Γαλλία. 2 ώρες και 15 λεπτά. Με τους: Λέιλα Μπεκτί, Χαφσία Χερζί

Με Λυσιστρατικές επιρροές, μια ταινία για μια ομάδα γυναικών στο Μαρόκο που απειλούν τους συζύγους τους με αποχή από το σεξ αν σταματήσουν να φέρνουν νερό από το πηγάδι.

 


Κωλόπαιδα

Του Στέλιου Καμμίτση. Δραματική, 2011, Ελλάδα. 1 ώρα και 16 λεπτά. Με τους: Γιώργο Καφετζόπουλο, Αινεία Τσαμάτη, Διογένη Σκαλτσά

Τρεις νεαροί, φίλοι από παλιά, περνούν τις τελευταίες ώρες που τους απομένουν προτού μετακομίσουν στο Βερολίνο, στα στενά των Εξαρχείων.

 


Άσπρος άσπρος κόσμος / Beli beli svet

Του Όλεγκ Νόβκοβιτς. Δραματική, Σερβία/Γερμανία/Σουηδία, 2011. 2 ώρες. Με τους: Ούλικς Φεμίου, Χάνα Σελίμοβιτς

Δραματική ταινία από τη Σερβία, για έναν μοναχικό άντρα, ο οποίος κουβαλά ενοχές για το θάνατο του κολλητού του επειδή είχε σχέση με τη γυναίκα του.




Δεμένη κόκκινη κλωστή

Του Κώστα Χαραλάμπους. Δραματική, 2011, Ελλάδα. Με τους: Θάνο Σαμαρά, Τάσο Νούσια, Στεφανία Γουλιώτη

Τις επιπτώσεις του εμφύλιου πολέμου στην ψυχή των ανθρώπων μελετά ο Κώστας Χαραλάμπους με την καινούρια του ταινία. Δυο φίλοι καταφεύγουν στο βουνό για να βρουν τους ένοπλους αριστερούς μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας. Αλλά η γυναίκα του ενός είναι – ερήμην του – αντίθετη σ’ αυτήν την απόφαση.

 
W.E.

Της Μαντόνα. Δραματική, 2011, Μ.Βρετανία. 2 ώρες. Με τους: Άμπι Κόρνις, Άντρα Ράιζμπορο, Τζέιμς Ντ’ Άρσι

Η δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα της Μαντόνα αναβιώνει τη σχέση της Γουόλις Σίμπσον με τον Βασιλιά Εδουάρδο τον 8ο, σε παράλληλη δράση με την ιστορία μιας παντρεμένης γυναίκας η οποία ερωτεύται έναν Ρώσο σεκιουριτά.

 
 

Ταξίδι 2: Το Μυστηριώδες Νησί / Journey 2: The Mysterious Island

Του Μπραντ Πέιτον. Περιπέτεια, 2011, ΗΠΑ. 1 ώρα και 34 λεπτά. Με τους: Ντουέιν Τζόνσον, Μάικλ Κέιν

Ο The Rock επιστρέφει ως Σον Άντερσον, ο οποίος αποφασίζει να συνεργαστεί με τον άντρα της μητέρας του για να βρει τον παππού του σε ένα μυθικό νησί.


  

Το τελικό χτύπημα / Contraband

Του Μπαλτάσαρ Κορμάκουρ. Δραματική περιπέτεια, 2011, ΗΠΑ/Μ.Βρετανία/Γαλλία. 1 ώρα και 49 λεπτά. Με τους: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Τζιοβάνι Ριμπίζι

 

Ο σκηνοθέτης του «101 Ρέικιαβικ» φτιάχνει το ριμέικ του ισλανδικού αστυνομικού θρίλερ «Ρέικιαβικ-Ρότερνταμ», με πρωταγωνιστή τον Μαρκ Γουόλμπεργκ στο ρόλο ενός λαθρεμπόρου, ο οποίος προσπαθεί δια πυρός και σιδήρου να κρατηθεί μακριά από τον κόσμο του εγκλήματος.

----------------------------------------
 

ΒΟΧ:

13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

13η και διόλου άτυχη χρονιά για το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου (21-28/3 Αθήνα, 29/3-4/4, Θεσσαλονίκη), το οποίο χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει και γίνεται πιο αγαπητό. Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τις Νύχτες Πρεμιέρας, αλλά και το Outview Festival, διοργανώνει masterclass με τίτλο «Transmedia, πες το αλλιώς» για τη χρήση εναλλακτικών μορφών αφήγησης, παραγωγής και προώθησης του κινηματογραφικού αντικειμένου, με τη συμμετοχή των Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Michel Reihac και Μενέλαο Καραμαγγιώλη και σινέ-κοντσέρτο με προβολή της «Κάρμεν» του Σεσίλ Μπ. Ντε Μιλ σε συνοδεία μουσικής από την Εθνική Ορχήστρα Τζαζ του Παρισιού. Ταινία έναρξης είναι οι «Άθικτοι», το γαλλικό smash hit που έχει σαρώσει το γαλλικό box office. Για περισσότερες πληροφορίες, www.ifa.gr 



http://www.protothema.gr/culture/cinema/article/?aid=183335 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...