`

Οι κορυφαίες ταξιδιωτικές εφευρέσεις όλων των εποχών

Μερικές φαινομενικά συνηθισμένες 
διευκολύνσεις και 
gadgets, έχουν μια εκπληκτική επίδραση 
στον τρόπο που 
βλέπουμε πλέον τον 
κόσμο και δε μπορούμε...
να φανταστούμε την οργάνωση ενός ταξιδιού χωρίς αυτά.

Πολλές από τις αυτονόητες σήμερα ανέσεις που διευκολύνουν τα ταξίδια μας –από την κάρτα-κλειδί για το ξενοδοχείο, έως τις ιστοσελίδες όπου μπορούμε να κάνουμε κράτηση για το ταξίδι μας- αποτελούν μικρές «επαναστάσεις» στον κόσμο του ταξιδιού.
Αυτές οι φαινομενικά συνηθισμένες διευκολύνσεις και τα gadgets, έχουν μια εκπληκτική επίδραση στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και πλέον δε μπορούμε να φανταστούμε την οργάνωση ενός ταξιδιού χωρίς αυτά.
Δείτε 10 εφευρέσεις που αξίζουν τα εύσημά μας, γιατί βελτίωσαν σημαντικά την οργάνωση των ταξιδιών μας.
Κάρτα-κλειδί για το δωμάτιο του ξενοδοχείου
 
Ένα μικρό, αλλά «θαυματουργό» κομμάτι πλαστικού έχει κάνει τη διαμονή σε ξενοδοχείο πιο ασφαλή και βολική για τους ταξιδιώτες. Η μαγνητική κάρτα-κλειδί άρχισε να εμφανίζεται τη δεκαετία 1950 και από τότε έχει γίνει το πιο συνηθισμένο μέσο εισόδου στα καταλύματα σε όλο τον κόσμο. Στις σπάνιες περιπτώσεις που σας δίνουν παραδοσιακό κλειδί κατά το check-in (αν μένετε σε ένα μικρό ξενοδοχείο ή παραδοσιακό κατάλυμα για παράδειγμα), σίγουρα θα εκτιμήσετε με το παραπάνω τα μεγάλα πλεονεκτήματα της κάρτας: με δυνατότητα για απεριόριστο αριθμό αντιγράφων (μία για κάθε ένα από τα μέλη μιας οικογένειας για παράδειγμα), η κάρτα μπορεί να αντικατασταθεί ανά πάσα στιγμή και αν τη χάσετε, ακυρώνεται εύκολα. Επιπλέον, χωράει άνετα στο πορτοφόλι σας.
Smartphone
 
Αν θέλετε να ακούσετε έναν ηχογραφημένο οδηγό ξενάγησης, να διαβάσετε κριτικές για ένα ξενοδοχείο, να ψάξετε μια διαδρομή, ή να βγάλετε φωτογραφίες, μπορείτε να τα κάνετε όλα με μία μόνο συσκευή: ένα smartphone! Όμως, τα καλύτερα πλεονεκτήματα ενός smartphone βρίσκονται «καθ’ οδόν». Η Apple έχει καταθέσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα εργαλείο που θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν το iPhone στα αεροπορικά ταξίδια για να αποθηκεύουν σημαντικά έγγραφα και κάρτες επιβίβασης. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να λειτουργήσει σε συνδυασμό με καινοτομίες στα σημεία ελέγχου ασφάλειας του αεροδρομίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ή σάρωσης αμφιβληστροειδή, μαζί με την ηλεκτρονική αναγνώριση των δεδομένων στα smartphones, ώστε οι επιβάτες να κινούνται πιο γρήγορα μέσω των σημείων ελέγχου. Σύντομα, το smartphone θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο ταυτοποίησης, όπως αντί για άδειες οδήγησης ή διαβατήρια.
Πιστωτική κάρτα
 
Οι πιστωτικές κάρτες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920, αλλά δεν έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς μέχρι τη δεκαετία του 1950, όταν η Diners Club και η American Express εξέδωσαν τις πρώτες τους κάρτες. Αυτές οι πρώτες πιστωτικές κάρτες ήταν φτιαγμένες από χαρτόνι, αλλά φυσικά από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Οι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν πλέον τις πιστωτικές κάρτες για να κερδίζουν μίλια, να εξασφαλίζουν ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία και να ελέγχουν τα έξοδά τους. Αλλά, το πιο σημαντικό είναι ότι οι πιστωτικές κάρτες, με τους ενσωματωμένους μηχανισμούς ασφαλείας, είναι μια πολύ πιο ασφαλής εναλλακτική λύση σε σχέση με τα μετρητά και τις ταξιδιωτικές επιταγές.
Φορτιστές και αντάπτορες ταξιδίου
 
Οι πρίζες και οι τάσεις του ρεύματος διαφέρουν από χώρα σε χώρα, οπότε θα ήταν χρήσιμο να εξοπλιστείτε με αντάπτορες σε περίπτωση που έχετε laptop ή άλλες ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές. Η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή (IEC) έχει προτείνει μια παγκοσμίως τυποποιημένη πρίζα, αλλά αυτή δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί. Έτσι προς το παρόν, χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 12 είδη βυσμάτων ευρέως σε όλο τον κόσμο και… μόνο ένα ταιριάζει με το σεσουάρ των μαλλιών σας. Υπάρχουν όμως δύο εύχρηστες, μικρές συσκευές που είναι όλα όσα χρειάζεστε για να τα βγάλετε πέρα με τα ηλεκτρικά συστήματα σε όλο τον κόσμο: ο αντάπτορας και ο μετατροπέας. Χωρίς αυτά, οι ταξιδιώτες θα έπρεπε να κουβαλούν μαζί τους ένα σωρό ηλεκτρονικές συσκευές, όταν πηγαίνουν σε χώρες με διαφορετικά δεδομένα ηλεκτρικής ενέργειας.
Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή
 
Αν και κάποιοι φωτογράφοι παραμένουν πιστοί στο παραδοσιακό, αναλογικό φιλμ, όσοι έχουν γεμάτες βαλίτσες και προτιμούν κάτι πιο εύχρηστο, σίγουρα θα εκτιμούν δεόντως τις αρετές της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής. Μπορούμε να τραβάμε σχεδόν ασταμάτητα –ακόμη και με το ένα χέρι- φωτογραφίες, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία και να τις μοιραζόμαστε μe τους φίλους μας μέσω του Internet.
Αυτή η επαναστατική εφεύρεση είναι σχετικά πρόσφατη. H ψηφιακή φωτογραφία γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της το 2010. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70, η πρώτη πλήρως ψηφιακή φωτογραφική μηχανή χρειαζόταν 23 δευτερόλεπτα για να τραβήξει μια φωτογραφία, την οποία αποθήκευε σε μια κασέτα. Τα πρώτα εμπορικά διαθέσιμα μοντέλα ήταν κακότεχνα και ακριβά. Το αυθεντικό σύστημα ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής της Kodak κόστιζε 20.000 δολάρια στις αρχές της δεκαετίας του '90 και απαιτούσε ένα σκληρό δίσκο ως σύστημα αποθήκευσης. Αλλά με το πέρασμα των χρόνων, οι ψηφιακές κάμερες έγιναν μικροσκοπικές, πιο ευκρινείς και ευτυχώς για τους ταξιδιώτες, πολύ πιο οικονομικές.
Ταξιδιωτική ασφάλιση
 
Η μοναδική ολοκληρωμένη εξασφάλιση κατά του… νόμου του Μέρφι για τους ταξιδιώτες, μπορεί να εμποδίσει ή να διορθώσει πολλές κακοτοπιές που τυχόν θα σας παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού, όπως π.χ. αεροπορικές εταιρείες που χρεοκοπούν, τυφώνες, ασθένεια, απώλεια αποσκευών, πολιτικές αναταραχές κ.τ.λ. Και λίγη ιστορία: η δυνατότητα ασφάλισης προσφέρθηκε για πρώτη φορά από τις αεροπορικές εταιρείες το 1919. Σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό ταξιδιωτών ασφαλίζονται κατά τα ταξίδια τους.
Κρατήσεις μέσω Internet
 
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, λίγοι ταξιδιώτες ξεκίνησαν να κάνουν κρατήσεις για τα ταξίδια τους στους οικιακούς τους υπολογιστές. Αλλά η τάση αυτή χρειάστηκε χρόνο για να λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς τα πρώτα online συστήματα κρατήσεων δεν ήταν πολύ εύκολα στη χρήση.
Όσο πιο απλουστευμένο γινόταν το να συγκρίνει κανείς τιμές και να αγοράζει αεροπορικά εισιτήρια μέσω του διαδικτύου, τόσο πιο πολλοί ταξιδιώτες απέφευγαν τα ταξιδιωτικά γραφεία και τις ουρές τους και άρχισαν να συρρέουν στο… Web. Φυσικά, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες μπορούν να προσφέρουν ασύγκριτες ταξιδιωτικές υπηρεσίες από οποιοδήποτε σύστημα κρατήσεων μέσω υπολογιστή, ακόμη και προσωποποιημένη εξυπηρέτηση του κάθε πελάτη. Και κυρίως, η δυνατότητα για γρήγορη και εύκολη έρευνα των ωρών πτήσεων και των τιμών των εισιτηρίων, για αγορά εισιτηρίων και διαθεσιμότητα ξενοδοχείων, έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο με τον οργανώνουμε τα ταξίδια μας.
Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS)
 
Το να βρει κανείς έναν δρόμο ή μια θέση σε μια γειτονιά -ειδικά όταν δε γνωρίζουμε τους δρόμους σε μια ξένη χώρα- έγινε πολύ πιο εύκολο όταν το Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS) έγινε προσιτό και προσβάσιμο για τους περισσότερους ταξιδιώτες. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά για στρατιωτική χρήση, μαζί με το λογισμικό χαρτογράφησης, αλλά πλέον χρησιμοποιείται από πολλούς και συμπεριλαμβάνεται σε smartphones, ακόμη και σε ποδήλατα. Οι συσκευές GPS λειτουργούν με χάρτες που έχουν «φορτώσει» για τον υπολογισμό των διαδρομών και τα σήματα που μεταδίδονται από ένα δίκτυο δορυφόρων που περιστρέφονται γύρω από τη γη, επιτρέπουν στη συσκευή να υπολογίζει πού βρισκόμαστε και πόσο γρήγορα ταξιδεύουμε. Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα που βρήκε τη λύση σε ένα απλό, πανάρχαιο ερώτημα: να σταματήσουμε και να ζητήσουμε οδηγίες για το πώς θα πάμε;
Τροχήλατες αποσκευές
 
Οι τροχήλατες αποσκευές «γιόρτασαν» τα 40ά γενέθλιά τους το 2010, απαλλάσσοντάς μας για τέσσερις δεκαετίες από πόνους στους μυς των χεριών και της πλάτης. Μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι χρειάστηκε να φτάσουμε στα 1970 για να αντικαταστήσουμε τις βαριές, τεράστιες βαλίτσες με άλλες που έχουν ροδάκια στο κάτω μέρος τους. Το άτομο που εμπνεύστηκε αυτή την ιδέα, ήταν ο Bernard D. Sadow, πρώην αντιπρόεδρος της U.S. Luggage (μητρική εταιρεία της Briggs & Riley), ο οποίος κατέχει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ με αριθ. 3.653.474 και με τίτλο «τροχήλατη αποσκευή».
Κινητήρες Jet
 
Τα αυτοκίνητα, τα τρένα και τα πλοία, αποτελούν σίγουρα μερικές από τις σημαντικότερες εφευρέσεις όλων των εποχών, όσον αφορά στο θέμα του ταξιδιού. Αλλά μόνο ένα όχημα -το αεροπλάνο- καθιστά δυνατό για έναν ταξιδιώτη να διασχίζει ωκεανούς μέσα σε λίγες ώρες. Όμως, τα πρώτα ελικοφόρα αεροπλάνα δεν ήταν ιδιαίτερα γρήγορα και οικονομικά και μάλιστα ήταν αρκετά θορυβώδη και έπρεπε να σταματούν συχνά για ανεφοδιασμό. Οι καμπίνες τους δεν ήταν υπό πίεση και σε κάποιες πτήσεις οι επιβάτες έπρεπε να φορούν κράνη και προστατευτικά γυαλιά.
Όταν οι κινητήρες jet χρησιμοποιήθηκαν στις εμπορικές αερομεταφορές, τα ταξίδια έγιναν πιο προσιτά οικονομικά και πιο γρήγορα. Μια από τις πρώτες πτήσεις με μηχανή jet, έγινε σε ένα ταξίδι από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο, το 1958, εγκαινιάζοντας αυτό που πολλοί αποκαλούν «χρυσή εποχή» του εμπορικού αεροπορικού ταξιδιού.

ΠΗΓΗ: http://www.clickatlife.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...