Facebook-twitter.
Τα λεγόμενα
socialmedia.
Από ό,τι
φαίνεται
περάσαμε σε
νέα εποχή,όπου
ο κόσμος όλος
περιστρέφεται
γύρω από το
ίντερνετ.
Εξωτερικές και εσωτερικές ειδήσεις, γνωριμίες φιλικές και ερωτικές κάποιες φορές, ενημερώσεις για εκδηλώσεις, πορείες, πάρτι σε νυχτερινά μαγαζιά, εγκαίνια εκθέσεων και πολλά άλλα. Όλα αυτά μπορείς να τα μάθεις μπαίνοντας στον κόσμο των socialmedia!
Προσωπικά, ήμουν η πρώτη που, όταν το facebook έκανε δειλά δειλά την εμφάνισή του στη χώρα μας το κατέκρινα και, μάλιστα, πολλές φορές έκανα επίθεση σε όσους περνούσαν τον ελεύθερο χρόνο τους σε αυτό. Δύο χρόνια μετά έγινα πιστή οπαδός του και εξαρτημένη από αυτό!Και φαντάζομαι ότι δεν είμαι η μόνη πια.
Το twitter από την άλλη είναι κάτι διαφορετικό. «Ακολουθείς» άτομα που πιστεύεις ότι ταιριάζουν στις προτιμήσεις σου, ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο, ακόμη και καλλιτέχνες της διεθνούς σόου μπιζ και όχι μόνο. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί , καλλιτέχνες, φοιτητές, νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν μπει για τα καλά στο χορό και «τουιτάρουν», δηλαδή ενημερώνουν το προφίλ τους ανά πάσα ώρα και στιγμή! Δεν ξέρω εάν φταίει η μοναξιά, που βιώνει ο καθένας μας χωριστά, ή αν είναι η νέα μόδα που μας την επιβάλλουν κάποιοι. Δεν είμαι αρμόδια να απαντήσω σε αυτό. Την απάντηση την ξέρετε εσείς οι ίδιοι. Εδώ που τα λέμε, πάντως, είναι μία συντροφιά. Για κάποιους επιφανειακή και για άλλους ουσιαστική. Αυτό, βέβαια, εξαρτάται από την ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται ο καθένας.
Αλλά μήπως είναι λίγοι εκείνοι που βρήκαν ακόμη και δουλειά μέσω twitterκαι facebook; Ναι καλά διαβάσατε. Υπάρχουν αρκετοί που χρησιμοποιούν αυτές τις σελίδες για να διαφημίσουν τις επιχειρήσεις και τα καταστήματά τους. Όταν μάλιστα, χρειάζονται προσωπικό δεν διστάζουν να το γράφουν στο προφίλ τους, και οι διαδικτυακοί φίλοι το προωθούν παντού. Τα socialmediaκάποιες φορές γίνονται και Γεωργία Βασιλειάδου. Όλοι θα θυμάστε την αξέχαστη ταινία «Η θεία από το Σικάγο» που κάθε στάμναήταν και ένα προξενιό. Στη σημερινή εποχή, ένα «κλικ»,μία γνωριμία. Μπορεί να ξεκινήσει φιλική και τα άτομα να κρατήσουν μία ωραία διαδικτυακή επαφή, μπορεί όμως να καταλήξει και σε έναν έρωτα. Σπάνιο βέβαια, αλλά έχει συμβεί και αυτό. Τις περισσότερες φορές,όμως, αυτό είναι εξαιρετικό επικίνδυνο, γιατί -όπως και να τα δούμε τα πράγματα- οι συνομιλίες γίνονται μεταξύ αγνώστων ανθρώπων. Το τελευταίο διάστημα, έχει γίνει και το εξής: πολλοί ανακοινώνουν στα προφίλ τους την τοποθεσία που βρίσκονται κάθε στιγμή της ημέρας. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Εάν τύχει και είστε μαζί τους, την βάψατε! Γιατί αν δεν τους ενημερώσετε έγκαιρα ότι δεν επιθυμείτε να σας επισυνάψουν και εσάς στο μέρος που βρίσκεστε, τότε οι 2000, 3000 ή ακόμη και 5000 διαδικτυακοί σας φίλοι θα δουν πού βρίσκεστε. Και θα μου πείτε «πού είναι το κακό»; Αναλόγως ! Αν έχετε πει κάποιο μικρό ψέμα στη δουλειά για να μην πάτε, ή αν θέλετε να αποφύγετε μία υποχρέωση και βρήκατε μία δικαιολογία, του τύπου, είστε άρρωστος, το facebook και το twitter θα σας προδώσουν. Και εκεί μπορεί να έρθετε σε ρήξη χωρίς λόγο, με το αφεντικό σας, το φίλο σας ή ακόμη και τον σύντροφό σας.
Ένα από τα καλά που έκανε, πάντως το facebook ήταν με το κίνημα των αγανακτισμένων. Ειδικά το καλοκαίρι, από όταν ξεκίνησε, η ταχύτητα με την οποία διαδίδονταν η ώρα και η μέρα που θα συναντηθούν στο Σύνταγμα, ήταν αστραπιαία. Όπως αστραπιαία θα μεταφερθώ αμέσως τώρα στον «τουιτερόκοσμο». Εκεί να δείτε ταχύτητα. Και για τι δεν ενημερωθήκαμε. Πριν καλά καλά το γράψουν τα site εμείς ήδη γνωρίζαμε για τους θανάτους εγχώριων και ξένων σταρ. Μην σας πω, μεταξύ μας, ότι ακόμη και τα site έπαιρναν τις ειδήσεις αυτές από το twitter!
Ας μη μείνω,όμως, στα θανατικά, γιατί ειδικά το τελευταίο διάστημα έπεσαν πολλά. Γίνεται μία τηλεοπτική μεταγραφή, το τούιτερ πρώτο στην είδηση. Σημειώνονται επεισόδια σε κάποιον αγώνα; Εκεί το τούιτερ και οι οπαδοί του. Αφού μερικές φορές, διαβάζοντας κάποια περιγραφικά tweets, νομίζω ότι βρίσκομαι εγώ στο γήπεδο και δεν το ξέρω! Ας μην αναφερθώ στα tweets που κάνουν οι πολιτικοί. Είναι στη Βουλή όπου συζητούν για το μέλλον της χώρας μας και κάποιοι από αυτούς ασχολούνται με το twitter!
Επίσης, μπορείς να ρωτήσεις τους «τουιτερόφιλους» αν παίζεται κάποια καλή ταινία ή ακόμη και να μάθετε κριτική για αυτήν. Κάτι, δηλαδή, σαν το «Αθηνόραμα». Εκτός,όμως, από αυτά μπορείς να μάθεις σοβαρές ειδήσεις που διαδραματίζονται σε όλον τον κόσμο. Πολιτικά θέματα, οικονομικά, σεισμοί, τα πάντα πλέον γράφονται στο θαυμαστό κόσμο των socialmedia. Από το πιο σοβαρό θέμα μέχρι και το πιο αστείο. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό, γιατί κάποιοι από μας έχουμε χάσει λίγο και το νόημα της έξω από το ίντερνετ, ζωής. Κάποτε βρισκόμασταν συχνότερα σε σπίτια φίλων, τώρα τα λέμε μέσω του υπολογιστή. Κάποτε διαβάζαμε περισσότερα βιβλία, τώρα προτιμάμε να μιλήσουμε με τους διαδικτυακούς φίλους μας. Θα μου πείτε «παν μέτρο άριστον». Χρειάζεται και αυτό. Το θέμα είναι να μην χάνουμε το μέτρο. Εξάλλου ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Με τα υπέρ και τα κατά…