`

Το πιο «παχύσαρκο» κράτος!


Το Κατάρ είναι 
ένα μικρό κράτος 
με ένα μεγάλο 
πρόβλημα.Η μικρή 
λοιπόν αυτή χώρα 
του Περσικού Κόλπου, μαστίζεται από το 
φαινόμενο της 
παχυσαρκίας των 
κατοίκων της.
Μάλιστα, ο πληθυσμός του Κατάρ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλέον παχύσαρκους όλου του κόσμου, ξεπερνώντας ακόμη και τους Αμερικανούς που φημίζονται για το πάχος τους.
Σύμφωνα με ειδικές μελέτες, περίπου οι μισοί ενήλικες, και το ένα τρίτο των παιδιών του Κατάρ είναι παχύσαρκοι, ενώ το 17% του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη. Συγκριτικά, στην Αμερική, το 1/3 του πληθυσμού είναι παχείς, και το 8% διαβητικοί.
Παράλληλα, το Κατάρ έχει υψηλά ποσοστά γενετικών ελαττωμάτων, που σε συνδυασμό με την παχυσαρκία και τον διαβήτη, έχουν αυξηθεί στις τελευταίες δεκαετίες.
Τι συμβαίνει λοιπόν;
Όλα είναι ζήτημα … οικονομίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Κατάρ έγινε και επίσημα το πιο πλούσιο κράτος του κόσμου, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Παράλληλα, το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου, ενώ αποτελεί και την πιο ραγδαία αυξανόμενη οικονομία του κόσμου. Με βάση τα διεθνή αναπτυξιακά κριτήρια, όλα αυτά συνέβησαν κυριολεκτικά εν μια νυκτί. Το αποτέλεσμα αυτής της προόδου είναι να αλλάξει ριζικά ο τρόπος ζωής των κατοίκων, προς το πιο ανθυγιεινό, ενώ παράλληλα υπάρχει μια προσπάθεια διατήρησης παλιών φυλετικών συνηθειών και παραδόσεων, όπως είναι οι  γάμοι μεταξύ συγγενών.
Σύμφωνα με τον Sharoud Al-Jundi Matthis, υπεύθυνο του κρατικού κέντρου μελέτης του διαβήτη, «υπάρχει μεγάλη συμπύκνωση της γενετικής δεξαμενής…», με αποτέλεσμα όλα αυτά να συντελούν στην αύξηση της παχυσαρκίας, και του νεανικού διαβήτη, που οδηγούν σε υπέρταση, μερική παράλυση, τύφλωση, καρδιοπάθειες, και γενικά μείωση της παραγωγικότητας. «Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα που απειλεί το μέλλον της χώρας…», λέει ο Matthis.
Εδώ και δυο γενιές, οι περισσότεροι ιθαγενείς του Κατάρ, που αριθμούν μόλις 250.000 σε ένα σύνολο πληθυσμού 1.7 εκατ. απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα μιας ισχυρής οικονομίας. Ενώ παλιότερα ζούσαν σε αντίσκηνα στην έρημο, σήμερα ζουν σε συνθήκες κλιματισμού, με άφθονο υπηρετικό προσωπικό για τον καθένα. Η πρωτεύουσα Doha εξελίχθηκε σε μια γυάλινη μητρόπολη γεμάτη από πολυτελή ξενοδοχεία και αυτοκίνητα, με διάφορα στέκια φαστ φουντ στα οποία συχνάζουν οι νέοι, μακριά από τον ήλιο και την καυτή ζέστη.
Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, μέχρι το 2025, το Κατάρ θα χρειαστεί να αυξήσει κατά 100% τις διαθέσιμες νοσοκομειακές του κλίνες, ενώ οι δαπάνες για την υγεία θα αυξηθούν κατά 60%
Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, προωθώντας την γυμναστική, την άσκηση, και γενικά την υγιεινή ζωή. Παράλληλα γίνεται και μια προσπάθεια καταπολέμησης των παραδοσιακών αιμομικτικών σχέσεων.
Οι περισσότερο Καταριανοί έχουν μια γενετική προδιάθεση για διαβήτη τύπου ΙΙ, και ως εκ τούτου έχουν πρόσφατα καθιερωθεί οι εθελοντικές εξετάσεις αίματος για ζευγάρια που σκοπεύουν να παντρευτούν.
Μια άλλη κυβερνητική προσπάθεια αφορά στη κατασκευή πάρκων, πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, κλπ αφού μέχρι σήμερα σε όλα τα σημεία της πρωτεύουσας το περπάτημα είναι αδύνατο λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας των (κλιματιζόμενων) διάφορων τροχοφόρων.
Οι γυναίκες του Κατάρ δεν κάνουν ποδήλατο, και γενικά, όλοι οι Καταριανοί που είναι Wahhabi Σουνίτες, δεν δείχνουν καμία διάθεση για οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκησης. Πρόκειται για μια κουλτούρα που θέλει τις γυναίκες να μην βγαίνουν από το σπίτι, και να φορούν ολόσωμα μαύρα πέπλα και μπούργκες.
Όπως λέει ο 19χρονος Hassan Tiaz, «εδώ στο Κατάρ απλά καθόμαστε, καπνίζουμε, και τρώμε ανθυγιεινά φαγητά. Δεν πολυδουλεύουμε. ¨Όλα γίνονται αυτόματα, και οι περισσότεροι περνάμε την ημέρα μας σε κλιματιζόμενες συνθήκες. Όλα τα βρίσκουμε έτοιμα».
Για όλα αυτά φταίει η κουλτούρα του πλούτου, που έχει αναπτυχθεί στη χώρα. «Όλοι οι κάτοικοι είναι σαν κακομαθημένα πλουσιόπαιδα…», λέει. «Όλοι κυκλοφορούν μόνο με αυτοκίνητα, και κανένας δεν περπατάει». Και συμπληρώνει πως οι περισσότεροι ιθαγενείς θεωρούν την χειρωνακτική εργασία, και όλους όσους την ασκούν, ως κάτι το κατώτερο. «Όλοι αυτοί που ιδρώνουν, όπως είναι οι κηπουροί, και οι οικοδόμοι, θεωρούνται κατώτεροι, και πρέπει να εισάγονται από το εξωτερικό… Εμείς απλά τρώμε.», συμπληρώνει.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...