Ενεργοποιείται κατά
τον οργασμό και τις
ώρες μετά-ισχυρότερη
κι απ' την πιο δυνατή εξάρτηση η χημεία της τρυφερότητας. Την
έχουν πει ορμόνη της στοργής, του δεσμού
και της αγκαλιάς. Ενεργοποιείται κατά
τον οργασμό και τις...
ώρες μετά, όπως και κατά την γέννα, σφραγίζοντας με «εκλεκτές» εκκρίσεις στον εγκέφαλο την δέσμευση της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων.
τον οργασμό και τις
ώρες μετά-ισχυρότερη
κι απ' την πιο δυνατή εξάρτηση η χημεία της τρυφερότητας. Την
έχουν πει ορμόνη της στοργής, του δεσμού
και της αγκαλιάς. Ενεργοποιείται κατά
τον οργασμό και τις...
ώρες μετά, όπως και κατά την γέννα, σφραγίζοντας με «εκλεκτές» εκκρίσεις στον εγκέφαλο την δέσμευση της αγάπης μεταξύ των ανθρώπων.
Η Οκυτοκίνη, γνωστή και ως cuddle ή love hormone, βοηθά στην απεξάρτηση ακόμη και από την ηρωίνη, όπως και το αλκοόλ, αν χορηγηθεί σε χάπι, που προσδίδει τελικά στον εγκέφαλο την «νιρβάνα» της αγκαλιάς!
Κατά την διαδικασία της απεξάρτησης, διαπίστωσε πρόσφατη πρωτοποριακή μελέτη, μια φαρμακευτικώς χορηγούμενη γερή δόση οκυτοκίνης μπορεί να απαλλάξει τους αλκοολικούς από τα συμπτώματα στέρησης, βοηθώντας τους εξαρτημένους με λιγότερα συμπτώματα στρες αλλά και με «ψυχολογική κάλυψη» τέτοια ώστε να μπορούν να μειώσουν την δόση βενζοδιαζεπίνης που πολλοί εξαρτημένοι λαμβάνουν κατά την αποτοξίνωση για να μειωθούν τα συμπτώματα στέρησης.
Γι αυτό ακριβώς, στην πρόσφατη πρωτοποριακή μελέτη συμμετείχαν αλκοολικοί οι οποίοι κατά την διάρκεια της αποτοξίνωσης παρουσίαζαν συμπτώματα στέρησης (-όχι όμως και επιληπτικές κρίσεις, στοιχείο σημαντικό για την ασφάλεια της ολοκλήρωσης της μελέτης -) και λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή με βενζοδιαζεπίνες. Εκείνοι στους οποίους χορηγείτο δόση οκυτοκίνης και όχι placebo κατά τν διάρκεια της μελέτης, μείωσαν την χορήγηση βενζοδιαζεπίνης στο ένα πέμπτο της δόσης που λάμβαναν σταθερά κατά την περίοδο της απεξάρτησης. Η συμπεριφορά τους επίσης κατά την αποτοξίνωση ήταν λιγότερο αγχώδης.
Πόσο εξαρτησιογόνα όμως θα μπορούσε να γίνει, από μόνη της, η ορμάνη της αγκαλιάς;
Η ερευνητική γνώση έχει δείξει ότι πολλοί από εκείνους που έχουν λάβει οκυτοκίνη σε ρινικό σπρέι δεν την ξεχωρίζουν -ως αίσθηση- καν από το placebo. To 33% των ανδρών όμως που έχουν πάρει οκυτοκίνη, διαπιστώνουν την ... ευχάριστη παρενέργεια των επαναλαμβανόμενων στύσεων.
Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι διαμορφώνει και την συμπεριφορά και τους ανθρώπους σταδιακά, σε πιο συνεργάσιμους και έμπιστους χαρακτήρες!
Αν και κυρίως χαρακτηρίζεται ως ορμόνη του οργασμού, που συνδέει εκείνες τις στιγμές το ζευγάρι επιβραβεύοντας στα εγκεφαλικά μονοπάτια για τον καθένα την ύπαρξη του ενός και του άλλου, η οκυτοκίνη από μόνη της δεν «λούζει» δυο αγνώστους με κερυνοβόλο έρωτα, τουλάχιστον έτσι δεν έχει γίνει σε καμία έρευνα μέχρι τώρα. Γι αυτό και λέγεται αλλιώς ορμόνη της αγκαλιάς, cuddle hormone, εκτός από love hormone. Όπως και στην γέννα συνδεέι την μητέρα με το παιδί, έτσι και ο μηχανισμός του οργασμού έχει προβλέψει να επιβραβεύει τον εγκέφαλο, κι αυτό, σε απευθείας χορήγηση της οκυτοκίνης, μπορεί να επαναφέρει το συναίσθημα για την συγκεκριμένη σχέση, ή το πρόσωπο. Φυσιολογικά, εδώ δείχνει να μπλέκεται και η σχέση της οκυτοκίνης με την εξάρτηση. «Ανοίγει τον διακόπτη της επιβράβευσης» περιγράφουν οι επιστήμονες, γι αυτό και επαναφέρει τα συναισθήματα τρυφερότητας και έλξης στην ανάμνηση ή την παρουσία των προσώπων, αλλά και δημιουργεί «συμπτώματα στέρησης» στην απουσία του αγαπημένου προσώπου ή στον κίνδυνο απώλειάς του.
Στην περίπτωση της εξάρτησης από ουσίες ή αλκοόλ, η οκυτοκίνη επίσης «καλωδιώνει » την περιοχή επιβράβευσης του εγκεφάλου με την παρουσία της ουσίας, Μια ισχυρότερη δόση οκυτοκίνης ( φαρμακευτική) δημιουργεί αντίστοιχη ή μεγαλύτερη «ντόπα» στο κέντρο της επιβράβευσης, χωρίς τελικά να χρειάζεται ο εξαρτημένος την ουσία ή το αλκοόλ.
Δεν απάντησαν ακόμη τα ερευνητικά εργαστήρια για το αν στον εξαρτησιογόνο έρωτα μια κάψουλα, ή –αν πρόκειται για ρινικο σπρέυ- ένα «ψέκασμα», με την ορμόνη της αγκαλιάς, γιατρεύει τον κάθε πληγωμένο από την απουσία του έρωτά του. Αν γίνει έτσι, τότε και ο έρωτας, σίγουρα, θα΄ναι αλλιώς!