`

Πόσο εύκολο είναι να στήσεις μία επιχείρηση σε μία χώρα;


Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της,που αφορά 
την ευκολία για στη 
σύσταση και λειτουργία 
μίας επιχείρησης σε 
μία χώρα. Η συλλογή στοιχείων και η 
δημοσίευση αυτών 
των αναλύσεων...
πραγματοποιείται από το 2003 και περιλαμβάνει διάφορους δείκτες που εξετάζουν το πόσο εύκολο είναι να στήσεις μία επιχείρηση σε μία χώρα και πόσο γρήγορη και ομαλή θα είναι η λειτουργία της. Η έρευνα αφορά 185 χώρες.

Θα παραθέσω μόνο κάποια από τα πιο ευρήματα που θεωρώ πιο ενδιαφέροντα – ολόκληρη την έκθεση και επιμέρους στοιχεία μπορείτε να βρείτε στο link εδώ.

Οι φτωχότερες οικονομίες έχουν δυσκίνητα θεσμικά πλαίσια

Η έρευνα δείχνει ότι πολλές χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν βελτιώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά την επιχειρηματικότητα, έχουν όμως ακόμα δρόμο να διανύσουν για να φτάσουν στο επίπεδο των ανεπτυγμένων χωρών.

Μάλιστα, οι χώρες με υψηλά εισοδήματα είναι αυτές που είναι πιο φιλικές προς τις επενδύσεις, καθώς για πολλούς λόγους πέραν ίσως του εργατικού κόστους , είναι πιο ελκυστικές για τις επιχειρήσεις.


Ενδεικτικός είναι ο παραπάνω πίνακας που είχε δημοσιεύσει προ μηνών το Bloomberg και δείχνει τις καλύτερες χώρες για επενδύσεις. Αν δείτε τις πρώτες 20 χώρες θα διαπιστώσετε ότι είναι όλες χώρες με υψηλά εισοδήματα, κάτι που φυσικά αντικρούσει αστικούς μύθους ότι οι επιχειρήσεις φεύγουν μαζικά προς χώρες με φτηνό εργατικό κόστος.

Η Ελλάδα ανάμεσα στις 10 οικονομίες που βελτίωσαν περισσότερο το ρυθμιστικό τους πλαίσιο.

Όπως φαίνεται στον πίνακα της μελέτης, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 10 χώρες που βελτίωσαν σειρά παραγόντων που ευνοούν την επιχειρηματικότητα, κατά το τελευταίο έτος. Για πρώτη φορά τα τελευταία 7 χρόνια μία χώρα από τη νότιο Ασία βρίσκεται επίσης στη σχετική λίστα (Σρι Λάνκα).


Η Ελλάδα δεν βελτίωσε μεν ένα βασικό της πρόβλημα το οποίο αφορά την ταχύτητα και ευκολία στην ίδρυση επιχειρήσεων, αλλάβελτίωσε το θεσμικό της πλαίσιο σε άλλους τομείς, όπως την έκδοση οικοδομικών αδειών, την προστασία των επενδυτών ή τη βοήθεια προς υπερχρεωμένες επιχειρήσεις (σελ.5).

Η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν επίσης προχωρήσει σε αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις με την Ελλάδα, μένουν όμως να υλοποιηθούν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία οι οποίες θα δημιουργήσουν ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο, αντίστοιχο αυτών των ανεπτυγμένων αγορών.

Ποιες οικονομίες μείωσαν την απόσταση από το σημείο καλύτερης απόδοσης;

Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνονται οι χώρες οι οποίες βελτίωσαν σειρά παραγόντων στην οικονομία τους, με αποτέλεσμα η απόσταση που τους χωρίζει από τη μέγιστη καταγεγραμμένη απόδοση να μειωθεί σημαντικά.


Σε 174 οικονομίες που εξετάζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα από το 2005, οι περισσότερες βελτίωσαν την απόδοσή τους και μείωσαν τη απόσταση από την κορυφή. Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η απόσταση που έχουν οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα σε σχέση με αυτές με υψηλά εισοδήματα.


Αν ανατρέξετε στην έκθεση μπορείτε να βρείτε πολύ αναλυτικές πληροφορίες για τον υπολογισμών των δεικτών, τους παράγοντες που ευνοούν την επιχειρηματικότητα, στοιχεία για τη διαφθορά κ.α..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...