`

Πώς αυξάνουμε το μεταβολισμό μας;

Αν απορείτε γιατί ο αδερφός ή η αδερφή σας, που καταβροχθίζει στην...
κυριολεξία ό,τι λιπαρή τροφή βρεθεί στο πέρασμά του/της δεν παίρνει γραμμάριο, την ίδια ώρα που εσείς δεν τολμάτε να δοκιμάσετε δεύτερη φέτα…αγγούρι, η απάντηση είναι μία: μεταβολισμός.

Το δεδομένο: ο μεταβολισμός σας είναι αργός. Το ερώτημα: υπάρχει …θεραπεία; Η απάντηση: εννοείται. Επειδή το λίπος δεν πρέπει να είναι η μοίρα κανενός, οφείλετε να μάθετε, ότι ο καθένας, ανεξάρτητα από ηλικία, βάρος κ.λπ, έχει τη δύναμη να αυξήσει το μεταβολικό του ρυθμό και να κάψει το περιττό λίπος. 

Ξεκινάμε;


Ξυπνήστε τον μεταβολισμό σας

Με απλά λόγια, ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία που διασπά τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη, προκειμένου να δώσει στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται για να διατηρηθεί. Ο ρυθμός του μεταβολισμού εξαρτάται από την αλληλεπίδραση μεταξύ του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνετε, του αριθμού των θερμίδων που καίτε όταν τρώτε ή ασκείστε και του αριθμού των θερμίδων που καίτε με βάση την ατομική γενετική σύστασή σας.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε το μεταβολισμό σας; Καταρχήν, σταματήστε να ρίχνετε φταίξιμο στα γονίδιά σας, καθώς όχι μόνο δε μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτό, αλλά επιπλέον αντιπροσωπεύουν μόλις ένα ευτελές 5% της συνολικής ημερήσιας κατανάλωσης θερμίδων, άρα αλλού είναι η λύση.

Ο καλύτερος τρόπος για να «ξυπνήσετε» το μεταβολισμό σας είναι να αυξήσετε τις ανάγκες του οργανισμού για ενέργεια. Το σώμα σας μπορεί να κάψει θερμίδες είτε από λίπος, πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες. Και αν και όλοι θα προτιμούσαν να κάψει μόνο λίπος, το σώμα θα το κάνει μόνο όταν χρειάζεται ενέργεια.


Aλλάζει η ηλικία το μεταβολισμό;

Είναι αλήθεια. Ο μεταβολισμός επιβραδύνει με την ηλικία. Ξεκινώντας σε ηλικία περίπου 25 ετών, ο μεταβολισμός του μέσου ατόμου μειώνεται μεταξύ 5% και 10% ανά δεκαετία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αυτό σημαίνει, ότι κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του, ο καθένας χάνει μεταξύ 20% και 40% της μεταβολικής ενέργειας του.

Έρευνες δείχνουν, ότι οι άνθρωποι που διατηρούν τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους μπορούν να παρουσιάσουν μία μείωση μόλις της τάξης του 0,3% ανά δεκαετία.

Η διαφορά αυτή είναι τεράστια, καθώς συνολικά στην ενήλικη ζωή κάποιου, αυτό σημαίνει, ότι ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται μόλις 1% έως 2%.


Tips για να ξυπνήσουμε τον μεταβολισμό

Για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας και να τον διατηρήσετε θα πρέπει να αλλάξετε τρόπο …σκέψης και δράσης. Οι λύσεις είναι απλές και καθημερινές.

• Μεγιστοποιήστε τις θερμίδες που καίτε μετά την άσκηση, κάνοντας εναλλαγές στην προπόνησή σας. Εναλλάξ, 3 λεπτά μέτριας έντασης τρέξιμο ή ποδηλασία με 30 δευτερόλεπτα διάλειμμα έπειτα από κάθε άσκηση, θα σας βοηθήσει να κάψετε επιπλέον 100 έως 200 θερμίδες.

• Ξεκουραστείτε. Το να παραβλέπετε τον 8ωρο ύπνο σας, μπορεί να αλλάξει το μεταβολισμό σας. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θερμίδων που καίει το σώμα σας, όταν ξεκουράζεται μέσα από την εκτέλεση των βασικών αναγκών της ζωής, όπως είναι η άντληση του αίματος, η αναπνοή και η επιδιόρθωση των κατεστραμμένων ιστών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό των θερμίδων που καίει το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας αντιπροσωπεύει περίπου το 60% έως 75% της συνολικής ημερήσιας καύσης θερμίδων, γεγονός που καθιστά την επιβράδυνση λόγω της έλλειψης ύπνου σοβαρό εμπόδιο για την απώλεια βάρους.


Τρώτε συχνά. Κάθε 2 έως 3 ώρες, προτείνουν οι ειδικοί. Κάθε φορά που τρώτε, τονώνετε το μεταβολισμό σας για ένα μικρό χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι όσο πιο συχνά τρώτε, τόσο περισσότερο θα αυξήσετε το ρυθμό του μεταβολισμού σας. Τρώγοντας κάθε 2 με 3 ώρες τροφοδοτείτε τους μυς και …λιμοκτονείτε το λίπος. Έρευνα από το Georgia State University έδειξε, ότι οι άνθρωποι που τρώνε κάθε 2 με 3 ώρες έχουν λιγότερο λίπος σώματος και ο μεταβολισμός τους είναι σημαντικά πιο γρήγορος από εκείνους που τρώνε μόνο 2 ή 3 γεύματα την ημέρα.

• Αλλά μιλάμε για σωστή διατροφή. Η συχνή κατανάλωση δεν σημαίνει τσιμπολόγημα, αλλά ένα μίνι πλήρες γεύμα, με μία μερίδα λαχανικών και μια υγιή πηγή πρωτεϊνών, όπως τα αυγά, το κοτόπουλο ή οι ξηροί καρποί. Η συχνή κατανάλωση τροφίμων, πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα λαχανικά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αυξήσετε το μεταβολισμό σας. Οι φυτικές ίνες είναι μη-εύπεπτοι υδατάνθρακες, που το σώμα προσπαθεί σκληρά για να τους διασπάσει, χρησιμοποιώντας ενέργεια και ενισχύοντας τη διαδικασία του μεταβολισμού. Επιπλέον, τα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, δηλαδή ένας τεράστιος σύμμαχος στην μάχη για την απώλεια βάρους.

• Προτιμήστε τους «ενισχυτές του μεταβολισμού», με απλά λόγια τρόφιμα που εξιτάρουν και ενεργοποιούν το μεταβολικό ρυθμό. Το πράσινο τσάι, η καφεΐνη και η καυτερή πιπεριά, φαίνεται πως είναι με το μέρος σας.
Μια ένωση στο πράσινο τσάι (που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη) έχει αποδειχθεί πως ενισχύει κατά ένα ποσοστό το μεταβολισμό. Βέβαια, οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρόκειται για μικρή διαφορά που δεν αρκεί από μόνη της για να χάσετε βάρος.

Η καψαϊκίνη, η χημική ουσία που δίνει τη θερμότητά στην καυτερή πιπεριά, αυξάνει το μεταβολισμό, πάρα πολύ, αλλά και πάλι, δεν είναι μια αρκετά σημαντική αλλαγή να έχετε σημαντικό όφελος στην απώλεια βάρους. Η καφεΐνη, από την άλλη, ως ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος δεν κάνει ακριβώς αύξηση του μεταβολισμού, αλλά υπάρχουν έρευνες που αναφέρουν, ότι βοηθά στην απώλεια βάρους.


Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται μόνο στο ιχθυέλαιο, μπορούν να έχουν τη δύναμη να ενισχύσουν σημαντικά το μεταβολισμό σας, περίπου κατά 400 θερμίδες την ημέρα, αναφέρουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Western Ontario. Το ιχθυέλαιο αυξάνει τα ένζυμα των επιπέδων της καύσης του λίπους και μειώνει ταυτόχρονα τα ένζυμα των επιπέδων της αποθήκευσης του λίπους στο σώμα.

Κίνηση, άρα με απλά λόγια, ποτέ μην κάθεστε ενώ μπορείτε να σταθείτε ή μην παραμένετε ακίνητοι ενώ μπορείτε να περπατήσετε. Εξαιτίας των καθημερινών, επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, οι περισσότεροι στην ηλικία των 30 και 40 κινούνται σαφώς λιγότερο από ό,τι στα 20 τους χρόνια. Η κίνηση, έστω και μία μικρή βόλτα, ξυπνά τον υποτονικό μεταβολισμό, ανεβάζει τη διάθεση και εξαλείφει το λίπος. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να επαναπαυτείτε σε μία βόλτα μέχρι το ψυγείο σας.

• Η ενυδάτωση διατηρεί τα επίπεδα της ενέργειας του οργανισμού υψηλά, δημιουργεί την αίσθηση κορεσμού στο στομάχι με αποτέλεσμα να χρειάζεστε μικρότερες ποσότητες φαγητού και παράλληλα βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...