`

Συναρπαστικές φωτογραφίες αυτών που ενέπνευσαν διάσημα έργα τέχνης

Σε πολλούς πίνακες δε φανταζόμασταν καν ότι 
είχαν χρησιμοποιηθεί μοντέλα και υπαρκτοί άνθρωποι. 

americangothic






Grant Wood, American Gothic
Η Nan, αδερφή του Grant Wood και ο οδοντίατρος της οικογενείας, Dr. Byron McKeeby, φόρεσαν μία αποικιακή ποδιά και φόρμα για να ποζάρουν για τον ζωγράφο στο American Gothic. Ήταν ένα σπίτι που, αρχικά, ενέπνευσε τον Wood να δημιουργήσει αυτόν τον πίνακα του 1930. Αποφάσισε όμως αργότερα να ζωγραφίσει και ανθρώπους στην εικόνα -έναν αγρότη και τη γεροντοκόρη κόρη του που θα ζούσαν στην οικία...
Via Norman Rockwell Museum
Norman Rockwell, The Problem We All Live With
Ο πίνακας του Norman Rockwell, The Problem We All Live With αποτίει φόρο τιμής στην ιστορική πρώτη μέρα σχολείου της 6χρονης, Ruby Bridges, της πρώτης Αφροαμερικάνας που πήγε σε «λευκό» σχολείο. Το μοντέλο του Rockwell, η Lynda Gunn, ήταν το εγγόνι μιας οικογενειακής φίλης. Πόζαρε για το έργο τέχνης πάνω από πέντε μέρες, ενώ στο τέλος προστέθηκαν στον πίνακα ο αρχηγός της αστυνομίας της Μασαχουσέτης και τρεις Αμερικανοί στρατιώτες της Βοστώνης.
jane
Toulouse-Lautrec and Jane Avril
Η χορεύτρια Jane Avril, μία σταρ του Μουλέν Ρουζ, έγινε η μεγαλύτερη μούσα του Toulouse-Lautrec. Συχνά εμφανίζεται στις εκθαμβωτικές εικόνες του - άλλωστε η χορεύτρια καν-καν αποτέλεσε και την έμπνευση για την πανταχού παρούσα κοκκινομάλλα στους πίνακες του. H Avril είχε μία αντισυμβατική ομορφιά, ενώ συχνά εμφανιζόταν αγχωμένη ή μελαγχολική. Ο Lautrec επικρίθηκε επειδή ζωγράφιζε τα άτομα με έναν βάναυσο τρόπο, αλλά ίσως είναι πιο δίκαιο να πούμε ότι απεικόνιζε τις ιδιοσυγκρασίες του πιο διάσημου μοντέλου του με ειλικρίνεια.
cezanne
Paul Cézanne, The Bather
Πίνακας από φωτογραφία αντί για ζωγραφική μοντέλου ήταν μία ανορθόδοξη τεχνική για έναν καλλιτέχνη προς τα τέλη του 1800. Αλλά ο Cézanne έκανε ακριβώς αυτό για τον πίνακα του, The Bather, ο οποίος τον βοήθησε να ανακαλύψει νέο στυλ ζωγραφικής, που εστίαζε στη σύλληψη της ψυχολογικής διάθεσης. Πολύ συχνά ζητούσε από την οικογένεια του, τοπικούς αγρότες, παιδιά, ακόμα και τον έμπορο των έργων τέχνης του να ποζάρουν για αυτόν, οπότε είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι αυτός ο κύριος ήταν κάποιος τον οποίο ο Cézanne ήξερε στην καθημερινή του ζωή.
van
Vincent van Gogh, Portrait of the Artist’s Mother
Αφού μετακόμισε στο κίτρινο του σπίτι στην Αρλ, ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ ήθελε να δημιουργήσει μία σειρά οικογενειακών πορτρέτων. Προς τιμήν της μνήμης της μητέρας του, Anna Carbentus van Gogh, επέλεξε μία ασπρόμαυρη φωτογραφία της, για να την ζωγραφίσει από αυτήν. «Φτιάχνω αυτό το πορτρέτο της Μητέρας για εμένα» έγραψε στον αδερφό του Theo. «Δεν αντέχω την άχρωμη φωτογραφία, και προσπαθώ να δημιουργήσω μία, με πλήρη αρμονία χρωμάτων, όπως βλέπω [την μητέρα] με τη μνήμη μου».
degas
Edgar Degas’ ballet dancers
Ο πρωτοποριακός ζωγράφος έγινε μετέπεια στην καριέρα του και φωτογράφος. Μοιραζόταν τις σπάνιες φωτογραφίες του με έναν μικρό κύκλο οικείων προσώπων και συναδέλφων καλλιτεχνών, και μόνο μερικές έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα.
gaug
Paul Gauguin, Two Women/Mother and Daughter
Ο Paul Gauguin 'δραπέτευσε' από την συμβατική Ευρωπαϊκή κοινωνία και έφυγε για την Γαλλική Πολυνησία το 1891. Εκεί γνώρισε τον Henri Lemasson οι φωτογραφίες του οποίου απεικόνιζαν ντόπιους νησιώτες και υπήρξαν η έμπνευση για αρκετούς από τους πίνακες του Gauguin, συμπεριλαμβανομένου και του Mother and Daughter (1901/1902).
via K. Siereveld
Picasso’s Sylvette series
H Lydia Sylvette David είναι καλλιτέχνης, αλλά είναι ίσως πιο γνωστή ως μία από τις μούσες του Πικάσο. Γνώρισε τον Ισπανό ζωγράφο το 1953 όταν και οι δύο ζούσαν στην Vallauris, και πόζαρε για πάνω από 40 πίνακες και σκίτσα. Το κορίτσι με την ξανθιά κοτσίδα επίσης απεικονίζεται με τον Πικάσο σε ένα τεύχος του Paris Match, ενώ το εκπληκτικό στυλ της αργότερα υιοθετήθηκε από την Γαλλίδα σταρ Μπριζίτ Μπαρντό.
gerti
Egon and Gerti Schiele
Ο Αυστριακός ζωγράφος είχε μία ασυνήθιστα στενή σχέση με την νεότερη αδερφή του Γερτρούδη. Εμφανιζόταν σε πολλούς πίνακες του, άλλοτε γυμνή άλλοτε ντυμένη.
eakins
Thomas Eakins, The Swimming Hole
Το αριστούργημα του Thomas Eakins που απεικονίζει γυμνούς άντρες, υμνεί τις φιγούρες των φίλων και μαθητών καθώς και του ίδιου του καλλιτέχνη, και προκάλεσε σάλο στον κύκλο των καλών τεχνών. Ο πίνακας βασίστηκε σε μία σειρά φωτογραφιών που τράβηξε ο Eakins στην Dove Lake κοντά στην Φιλαδέλφεια.
Photo credit: Loomis Dean , via
Balthus and Frédérique Tison
Αυτή η φωτογραφία του 1956 τραβήχτηκε αφού ο Balthus ζωγράφισε αυτό που από πολλούς θεωρείται το σπουδαιότερο αριστούργημα του, The Room. Το μοντέλο στη φωτογραφία είναι η ανηψιά του Frédérique Tison, η οποία απεικονίζεται και σε πολλά άλλα έργα τέχνης του αμφιλεγόμενου μοντερνιστή.
bowery
Lucian Freud and Leigh Bowery
Ο Αυστραλός εικαστικός-περφόρμερ Leigh Bowery υπήρξε «μούσα» για τον ζωγράφο Lucian Freud, από τότε που ο δεύτερος είδε τον Bowery στην Anthony d'Offay Gallery to 1988. «Τον βρήκα όμορφο με έναν υπέροχο τρόπο» είπε ο Freud. 
Πηγή: www.lifo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...