`

Όλες οι μουσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών

Πιστό στο ραντεβού του με την παγκόσμια μουσική, το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί φέτος, καταξιωμένα...
ονόματα, αλλά και νέους καλλιτέχνες από την εγχώρια αλλά και τη διεθνή μουσική σκηνή.


Κλασική μουσική

Δύο σπουδαίες ορχήστρες από το εξωτερικό, η MusicAeterna από τη Ρωσία και «Ο Κύκλος της αρμονίας» από τη Γαλλία, μαζί με λαμπρούς νέους μαέστρους, τον Έλληνα Θεόδωρο Κουρεντζή και τον Γάλλο Ζερεμί Ρορέρ, αποτελούν ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα του φετινού μουσικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών. Η MusicAeterna θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για ορχήστρα του Μπέλα Μπάρτοκ και το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.3 του Σεργκέι Προκόφιεφ με τον εξαίρετο Ρώσο πιανίστα Αλεξάντερ Μέλνικοφ, ενώ ο Ζερεμί Ρορέρ και η ορχήστρα του, «Ο Κύκλος της Αρμονίας», θα αφιερώσουν το πρόγραμμά τους στον Μότσαρτ.

Νέοι Έλληνες μαέστροι θα δώσουν επίσης, το «παρών». Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, Βασίλης Χριστόπουλος θα ερμηνεύσουν το Ρέκβιεμ του Βέρντι, τιμώντας τα 200 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Ιταλού συνθέτη. Η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής στις 28 και 30 Ιουνίου, την όπερα Αλέξανδρος (Alessandro) του Χαίντελ σε σκηνοθεσία της διάσημης αμερικανίδας χορογράφου Λουσίντα Τσάιλντς.

Βασίλης Χριστόπουλος
Μια σύζευξη Ανατολής και Δύσης προτείνει ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και οι μουσικοί του συνεργάτες, σε μια μουσική περιήγηση στην Ευρώπη του 17ου αιώνα, από το ελισαβετιανό Λονδίνο ως τη μεταβυζαντινή Κωνσταντινούπολη που θα φιλοξενηθεί στην οδό Πειραιώς 260 στις 23 Ιουνίου.

Τα 200 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Γερμανού μουσικού δραματουργού Ρίχαρντ Βάγκνερ θα τιμήσει η Εθνική Λυρική Σκηνή, ανεβάζοντας την πρώτη από τις αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του, την τρίπρακτη ρομαντική όπερα «Ο Ιπτάμενος Ολλανδός», πάνω στον ομώνυμο μύθο του αλύτρωτου καπετάνιου, καταδικασμένου να αρμενίζει αιώνια στις θάλασσες.

Στις σημαντικότερες εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού συγκαταλέγονται τα «θυρανοίξια» του θεάτρου της αρχαίας Μεσσήνης, στις 3 Αυγούστου, σε ένα γκαλά ιταλικής όπερας όπου τραγουδούν η Τσέλια Κοστέα και ο Δημήτρης Πλατανιάς, πλαισιωμένοι από την ΚΟΑ και τον Βασίλη Χριστόπουλο, η ανθρώπινη φωνή θα ακουστεί ξανά από το χώρο της ορχήστρας του θεάτρου ύστερα από 2.300 χρόνια σιωπής.

Ροκ και τζαζ

Δύο σπουδαίες φωνές του ξένου ρεπερτορίου θα ανέβουν φέτος το καλοκαίρι στη σκηνή του Ηρωδείου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Η Patti Smith, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, μουσικός και ποιήτρια, «το ιερό τέρας της ροκ κουλτούρας» που επέκτεινε τα όρια της καλλιτεχνικής έκφρασης και ενέπνευσε γενιές ροκ ερμηνευτών, θα βρίσκεται κοντά μας για μια μοναδική βραδιά στις 22 Ιουνίου.

Dianna Krall

Λίγο αργότερα, την 1η Ιουλίου, η πρεσβεία του Καναδά σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών, θα παρουσιάσει τη διάσημη ντίβα της τζαζ Dianna Krall, που έρχεται στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει μια συναυλία αφιερωμένη στον εορτασμό των 70 χρόνων της ελληνοκαναδικής φιλίας. Τραγουδίστρια, πιανίστρια, στιχουργός και συνθέτρια, η Krall με εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως, αναμένεται να μαγέψει με την αισθαντική της φωνή και τα χρυσά της δάχτυλα στο πιάνο.

Ελληνική μουσική

Πιστό στο ραντεβού του με το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί και φέτος, καταξιωμένα ονόματα, αλλά και νέους καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Ο Θάνος Μικρούτσικος, μαζί με τους Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κότσιρα, Δημήτρη Μπάση και Ρίτα Αντωνοπούλου, θα παρουσιάσει στις 18 Ιουνίου στο Ηρώδειο, ένα πρόγραμμα με τίτλο «Πάντα γελαστοί και γελασμένοι», με λαϊκά τραγούδια που έχει γράψει κατά καιρούς ο συνθέτης, αλλά και πολλά με πολιτικό πρόσημο.
Στις 3 Ιουλίου στο Ηρώδειο, η Χάρις Aλεξίου μαζί με μία νέα μουσική μπάντα, τους Nouveau Sextette, θα παρουσιάσει τραγούδια από το γνωστό, ανεξάντλητο ρεπερτόριό της, δοσμένα όμως, με καινούργιο τρόπο, καθώς και τραγούδια από το νέο της άλμπουμ «Η Τρίπλα».

Στο πρόγραμμα της Πειραιώς 260, που παραδοσιακά φιλοξενεί παραστάσεις θεάτρου και χορού, θα εμφανιστούν στις 8 Ιουλίου οι Yianneis, μια αβανγκάρντ ομάδα περισσότερο γνωστή από το χώρο της μουσικής.

Μικρό Θέατρο Επιδαύρου

Σταμάτης Κραουνάκης

Στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Σπείρα Σπείρα θα παρουσιάσουν στις 5 και 6 Ιουλίου, τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Αριστοφάνης τώρα –Το γλέντι της κωμωδίας», με εξάρχοντα τον Μανώλη Μητσιά.

Στις 12 και 13 Ιουλίου, η Ηρώ, ερμηνεύτρια, συνθέτρια και πιανίστρια, θα εμφανιστεί μαζί με τον Javier di Ciriaco, τον εντυπωσιακό Αργεντίνο ερμηνευτή του ξακουστού Sexteto Milonguero. Οι δυο τους θα παρουσιάσουν το «Querer», με γνωστά τραγούδια tango, αλλά και συνθέσεις που έγραψε η Ηρώ. Μαζί τους θα είναι και το μουσικό σύνολο Nuevo Siete Ensemble.

Στις 19 και 20 Ιουλίου, οι Encardia θα παρουσιάσουν μουσικές, τραγούδια και χορούς της Κάτω Ιταλίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα γκρεκάνικα, διάλεκτο ποιητική και τραγουδιστή, που συνδιαλέγεται με κιθάρες, φυσαρμόνικες, ακορντεόν και κρουστά και χορεύει στους ρυθμούς της ταραντέλας.

Το πρόγραμμα της Μικρής Επιδαύρου θα ολοκληρωθεί με δύο συναυλίες του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου στις 26 και 27 Ιουλίου, με τίτλο «Μια διαδρομή από τα Γράμματα του Μακρυγιάννη στις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου». Θα συμμετάσχουν και οι ερμηνευτές Τάσης Χριστογιαννόπουλος και Θεοδώρα Μπάκα, με τη φιλική συμμετοχή της Ελένης και της Σουζάνας Βουγιουκλή.

Πληροφορίες: www.greekfestival.gr.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...