`

Σουρεαλιστικές εικόνες από την Sandy Skoglund

Τα installations της 
Sandy Skoglund διακρίνονται από τον σουρεαλισμό τους...
την επανάληψη ενός συγκεκριμένου στοιχείου κάθε φορά και από τα έντονα χρώματά τους ενώ δημιουργούν σκηνικά μαγικά, παραμυθένια και ονειρικά. 

Πότε μοιάζουν να αποτυπώνουν γλυκά όνειρα και πότε αιχμηρούς εφιάλτες, προβάλλοντας κάθε φορά πολλαπλά μηνύματα μέσω των αντιθέσεων και του στοιχείου της υπερβολής και αναζητώντας τη χρυσή τομή μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού.
Ασυνήθιστα αντικείμενα, όπως ιπτάμενα χρυσόψαρα, τοξικές γάτες και φρικιαστικά μωρά τοποθετούνται επαναλαμβανόμενα σε “καθημερινά” και αναπάντεχα σκηνικά, παροτρύνοντας έτσι τον θεατή να επανεξετάσει την πραγματικότητά του και όλα όσα θεωρεί δεδομένα, μέσω της φαντασίας του.
Η δημιουργός τους χαρακτηρίζεται σαν φωτογράφος, γλύπτρια, σκηνοθέτης, designer και installation artist, αφού τα έργα της αποτελούν ένα συνονθύλευμα όλων  αυτών ιδιοτήτων. Μέσα στις έντονες χρωματικές αντιθέσεις των σκηνικών, πρωταγωνιστούν γλυπτά αντικειμένων ή ζώων, κούκλες αλλά και πραγματικοί άνθρωποι που μοιάζουν να έχουν χάσει τον έλεγχο του χώρου στον οποίο έχουν τοποθετηθεί.
Εκτός των άλλων, τα έργα της Skoglund αποτελούν ένα σχόλιο για την κοινωνία του σήμερα. Στα περισσότερα σκηνικά, οι άνθρωποι φροντίζουν μονάχα τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους, χωρίς να δίνουν σημασία στο περιβάλλον γύρω τους το οποίο μέσω της αδιαφορίας έχει μετατραπεί σε τρομακτικό και εμμονικό, ενώ θίγονται περιστασιακά μέσω υπερβολής και θέματα όπως η γήρανση, ο υπερπληθυσμός και ο πυρηνικός πόλεμος.
Sandy Skoglund (13)

Η Skoglund θεωρείται πρωτοπόρος σε αυτό που κάνει και τα έργα της μοναδικά στο είδος τους, αφού τα πρώτα installations της, όπως η παραπάνω εικόνα με τα χρυσόψαρα, δημιουργήθηκαν στις αρχές τηςδεκαετίας του ’80, τότε που δεν υπήρχαν Photoshop ή υπερεξελιγμένα μηχανήματα για να την βοηθήσουν!
Η Sandy γεννήθηκε στο Quincy, στη Μασαχουσέτη το 1946, ενώ σπούδασε art studio και Ιστορίας της Τέχνης στο Smith College στο Νορθάμπτον. Όταν μετακόμισε στην Νέα Υόρκη το 1972, ξεκίνησε να εργάζεται σαν conceptual artist, ασχολούμενη κυρίως με την φωτογραφία και τις τεχνικές επανάληψης. Τα πιο γνωστά της installations, τα “Radioactive Cats” και “Revenge of the Goldfish“, παρουσιάστηκαν το 1981, ενώ μάλιστα το τελευταίο κόσμισε και το εξώφυλλο των Inspiral Carpets στον ομώνυμο δίσκο τους.
Σήμερα, διδάσκει φωτογραφία και installation/multimedia art στο πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey, ενώ οι μοναδικές και πρωτότυπες εγκαταστάσεις της έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς στο Μουσείο Σύγχρονης Φωτογραφίας, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και στο Ινστιτούτο Dayton Art Institute.
Περισσότερα έργα αλλά και πληροφορίες για κάθε installation μπορείς να δεις στην ιστοσελίδα της Sandy Skoglund.
Sandy Skoglund (7)
Sandy Skoglund
Sandy Skoglund
Sandy Skoglund

fridge.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...