`

Ταξίδια πολιτισμού στα μουσεία του… 2013

Με κριτήριο το 
αρχιτεκτονικό τους 
σχέδιο, τους 
διαδραστικούς...
τρόπους επιμόρφωσης του επισκέπτη και τα σπάνια εκθέματά τους, σας βρήκαμε τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία που ανοίγουν για το κοινό το 2013.


Το 2013 άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό, δέκα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία του κόσμου. Μερικά από αυτά ανακαινίστηκαν και επανέρχονται στο προσκήνιο μεγαλύτερα και ανανεωμένα, ενώ άλλα ανοίγουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια προετοιμασιών. Δύο από αυτά είναι αφιερωμένα σε καλλιτέχνες της μουσικής, ενώ σε ένα μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας προσωπική… μικρή καταιγίδα ή έστω ομίχλη.

Με κριτήριο το αρχιτεκτονικό τους σχέδιο, τους διαδραστικούς τρόπους επιμόρφωσης του επισκέπτη και τα σπάνια εκθέματά τους, ακολουθούν τα καλύτερα από αυτά!

Mary Rose Museum, Portsmouth, Αγγλία

Εγκαίνια: 31 Μαΐου 2013

Στο Portsmouth και σε απόσταση 90 λεπτών από το Λονδίνο, βρίσκεται το μουσείο «Mary Rose». Πήρε το όνομά του από το μοναδικό έκθεμά του, που είναι το πολεμικό πλοίο του Ερρίκου του 8ου, το οποίο ανασύρθηκε από το βυθό του Portsmouth πριν 31 χρόνια, ενώ είχε καταλήξει εκεί 500 χρόνια πριν. 

Το μουσείο που έχει το σχήμα όστρακου, παρουσιάζει στο κοινό τον -σχεδόν- άθικτο σκελετό του πλοίου με εκθέσεις, σε κάθε κατάστρωμα, αντικειμένων από την καθημερινή ζωή του πληρώματος, όπως ιατρικά εργαλεία, τεράστια μπρούτζινα κανόνια, τις κούπες των ναυτικών, ακόμα και τον σκελετό του σκύλου του πληρώματος. Η πλήρης αναστήλωση του ναυαγίου του Mary Rose, προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2016.
Πληροφορίες: www.maryrose.org.


Rijksmuseum, Άμστερνταμ, Ολλανδία

Εγκαίνια μετά την ανακαίνιση: 13 Απριλίου 2013

Το εθνικό μουσείο των Ολλανδών, παρουσιάζει στους επισκέπτες του, την ιστορία της χώρας εδώ και 125 χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια όμως (2003-2013), το μουσείο παρέμεινε κλειστό για την ανακαίνισή του, που κόστισε περίπου 375 εκ. ευρώ, μέχρι τον Απρίλιο που εγκαινιάστηκε ξανά από τη Βασίλισσα Βεατρίκη. Η ανακαίνιση άφησε στη θέση του ένα και μοναδικό έργο από τη συλλογή του μουσείου, τη «Νυχτερινή Περίπολο» του Ρέμπραντ. 

Τα υπόλοιπα 8.000 εκθέματα θα αφηγούνται στον επισκέπτη την ιστορία των 800 ετών της χώρας της Ολλανδίας, μέσα από τις 80 πλήρως ανακαινισμένες αίθουσες του μουσείου. Για πρώτη φορά μάλιστα, η βιβλιοθήκη του μουσείου, που είναι και η αρχαιότερη και μεγαλύτερη βιβλιοθήκη τέχνης της Ολλανδίας, θα ανοίξει για το κοινό.
Πληροφορίες: www.rijksmuseum.nl/en.


Ενυδρείο Den Bla Planet, Κοπεγχάγη, Δανία

Εγκαίνια: 22 Μαρτίου 2013

Στις όχθες της Βαλτικής, στο Kastrup, βρίσκεται το νέο εθνικό ενυδρείο της Δανίας. Aπό ψηλά, το κτήριο αυτό θυμίζει υδάτινη δίνη. Στο εσωτερικό του οι κυματιστοί τοίχοι προσομοιάζουν με υποθαλάσσιο περιβάλλον, ενώ οι δεξαμενές με τα συνολικά 7.000.000 λίτρα νερό, συμπεριλαμβανομένης και της δεξαμενής 4.000.000 λίτρων για τη φιλοξενία καρχαριών και σαλαχιών, συμβάλλουν στην εκπληκτική αυτή θέα. 

Οι σφυροκέφαλοι καρχαρίες, οι διαδρομές των κοπαδιών των ψαριών μέσα από τα διαφανή τούνελ και τα θαλάσσια λιοντάρια στο εξωτερικό του ενυδρείου, καθιστούν την επίσκεψη στο «Den Bla Planet» αξέχαστη εμπειρία.
Πληροφορίες: www.denblaaplanet.dk/in-english.


ABBA The Museum, Στοκχόλμη, Σουηδία

Εγκαίνια: 7 Μαΐου 2013

Μαζί με το σουηδικό παράρτημα του «Music Hall of Fame», άνοιξε και το μουσείο του θρυλικού σουηδικού συγκροτήματος των ABBA. Στο μουσείο θα εκτίθενται αντικείμενα από τη ζωή και την καριέρα των ABBA, αρχειακό υλικό από τις συναυλίες τους και τα θεαματικά και απαστράπτοντα κοστούμια της μπάντας. 

Τα κοστούμια δε, μπορεί ο επισκέπτης να τα φορέσει εικονικά και να τραγουδήσει παρέα με τα ολογράμματα των ABBA, ηχογραφώντας ακόμα τη δική του διασκευή του «Dancing Queen» με τους αγαπημένους του ABBA.
Πληροφορίες: www.abbathemuseum.com/en/.


Museu de Arte do Rio, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Εγκαίνια: 4 Ιανουαρίου 2013

Η πόλη που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 και τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016, έχει ήδη αρχίσει να ετοιμάζεται για να υποδεχτεί τον κόσμο που θα την επισκεφτεί. Κομμάτι αυτής της προετοιμασίας είναι και το Μουσείο Τέχνης του Ρίο, που αποτελείται από δυο κύρια κτήρια. Το ένα κλασικής αισθητικής και το γειτονικό του πιο σύγχρονης απόδοσης. 

Αυτή η φαινομενική αντίθεση όμως, συνάδει απόλυτα με το εσωτερικό περιεχόμενο του μουσείου που παρουσιάζει την κοινωνία του Ρίο, με τις αντιφάσεις και τις συγκρούσεις που τη χαρακτηρίζουν. Τα εκθέματα θα καταλαμβάνουν 8 αίθουσες και 4 ορόφους.
Πληροφορίες: www.museudeartedorio.org.br.


Exploratorium, Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

Εγκαίνια: 17 Απριλίου 2013

Το διαδραστικό μουσείο τέχνης και επιστήμης του Σαν Φρανσίσκο, μετακόμισε πρόσφατα σε μια έκταση 31.000 μ2 και με αυτή την ευκαιρία του άπλετου χώρου, πρόσθεσε στις συλλογές του, 150 ακόμα εκθέσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών σε εξωτερικό χώρο. Επιπλέον, ο νέος χώρος πρόκειται να γίνει το μεγαλύτερο οικολογικό μουσείο της χώρας, αφού οι 5.874 ηλιακοί συλλέκτες του και ένα υψηλών προδιαγραφών σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού που χρησιμοποιεί το νερό από τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, φροντίζουν για όλες του τις ενεργειακές ανάγκες. 

Στο νέο Exploratorium, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τη δική του καταιγίδα επιλέγοντας ο ίδιος το μέγεθος και την ταχύτητα που θα έχουν οι σταγόνες της βροχής.
Πληροφορίες: www.exploratorium.edu/.


Butterfly Wonderland, Scottsdale, Αριζόνα

Εγκαίνια: 25 Μαΐου 2013

Το Butterfly Wonderland στην Αριζόνα, είναι το μεγαλύτερο υπόστεγο με πεταλούδες στις ΗΠΑ. Το αίθριο του μουσείου, έκτασης 3.000 μ2, αναπαριστά το περιβάλλον τροπικού δάσους όπου χιλιάδες πεταλούδες από όλο τον κόσμο πεταρίζουν ανάμεσα στους καταρράκτες, πίνουν το νέκταρ εξωτικών λουλουδιών και προσγειώνονται πάνω στα κεφάλια των επισκεπτών. 

Πέραν του εντυπωσιακού αιθρίου όμως, υπάρχουν και εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό και διαδραστικές εκθέσεις.
Πληροφορίες: www.butterflywonderland.com/.


Johnny Cash Museum, Νάσβιλ, Τεννεσί, Η.Π.Α.

Εγκαίνια: Άνοιξη του 2013

Το μουσείο που είναι αφιερωμένο στη μεγάλη μορφή της country και gospel μουσικής, περιλαμβάνει στα εκθέματά του ιδιόχειρα γράμματα του Cash, που βλέπουν πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, βραβεία, κοστούμια και μουσικά όργανα. Ήδη θεωρείται η μεγαλύτερη συλλογή του κόσμου με αντικείμενα και αναμνηστικά του Johnny Cash. 

Εκθέσεις και μια αίθουσα προβολών χωρητικότητας 250 θέσεων, θα ξεναγούν τον επισκέπτη στη ζωή, την άνοδο και την πτώση του θρυλικού μουσικού.
Πληροφορίες: www.johnnycash.com/.


US Freedom Pavilion: The Boeing Center, Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα, Η.Π.Α.

Εγκαίνια: 13 Ιανουαρίου 2013

Η αλήθεια και κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως τα αμφίβια σκάφη του αμερικανικού στρατού, σχεδιάστηκαν, κατασκευάστηκαν και ελέγχθηκαν στη Νέα Ορλεάνη, αν και η πόλη για άλλα πράγματα είναι περισσότερο γνωστή. 

Αυτά τα σκάφη εκτίθενται ήδη στο μουσείο Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά το 2013 απέκτησαν την τιμητική τους και στο καινούργιο παράρτημα του μουσείου, το «US Freedom Pavilion: The Boeing Center» και θα εκτίθενται σε χώρο που θα τετραπλασιάσει το συνολικό μέγεθος του μουσείου, με την τελική του ολοκλήρωση το 2015.
Πληροφορίες: www.nationalww2museum.org/.


Διαστημικό Σκάφος Atlantis, Ακρωτήριο Κανάβεραλ, Φλόριντα, Η.Π.Α.

Εγκαίνια: 29 Ιουνίου 2013

Πριν από δυο χρόνια, το διαστημικό σκάφος «Ατλαντίς» και το τετραμελές πλήρωμά του, προσγειώθηκαν στη βάση τους για τελευταία φορά. Από τον Ιούνιο του 2013 όμως, θα μπορούν και οι… κοινοί θνητοί να δούνε από πολύ κοντά το «Ατλαντίς» και τη φθορά που έχει υποστεί το εξωτερικό του σκάφους, αποτέλεσμα των 33 αποστολών του στο διάστημα. 

Σε μια εξαώροφη, έκταση θα εκτίθεται το διαστημικό σκάφος, στην κατάσταση που βρίσκεται όταν είναι σε αποστολή στο διάστημα και στη γωνία που το βλέπουν οι αστροναύτες από τον διεθνή διαστημικό σταθμό.
Πληροφορίες: www.kennedyspacecenter.com/atlantis.aspx.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...