`

Ταξιδεύοντας με ένα 5ευρω

Υπάρχει ένας Έλληνας που, μέσα σε 6 χρόνια, πέρασαν από τα χέρια του 7.160.640 εκ. ευρώ -τα περισσότερα 
σε χαρτονομίσματα των 50.


Αρκετά από αυτά κατέληξαν σε χώρες της Ευρώπης, ενώ από το 2011 αγνοούνται τα ίχνη του εν λόγω κυρίου. Δεν είναι αυτό που ίσως φαντάζεστε. Τον λένε ntilios και κατέχει την πρώτη θέση στην κατάταξη των Ελλήνων χρηστών του Eurobill Tracker. Πρόκειται για ένα site στο οποίο μπορείς να καταγράψεις και να εντοπίσεις την πορεία των χρημάτων σου. Το Εurobill Tracker είναι τόσο παλιό όσο και το ευρώ -λειτουργεί από το 2002. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό στην Ευρώπη: υπάρχουν επίσης το myEuroBill και το EuroTracer (με τη δυνατότητα καταχώρησης και νομισμάτων). Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη. Βασίστηκε στο Where's George?, το αντίστοιχο site για τα δολάρια, το οποίο εμφανίστηκε το 1998.
Η διαδικασία είναι ίσως πιο απλή από το πώς απέκτησες τα χρήματα. Δημιουργείς έναν λογαριασμό στο Eurobill Tracker και εν συνεχεία εισάγεις την αξία, τον σειριακό αριθμό και τον κωδικό τυπογραφείου κάθε χαρτονομίσματος. Επίσης, συμπληρώνεις πόλη, χώρα, ταχυδρομικό κώδικα και, προαιρετικά, από πού το προμηθεύτηκες.
Κάπως έτσι, καταχώρησα κι εγώ τα πρώτα μου ευρώ. Ένα των 5, ένα των 10 κι ένα των 20. Δυστυχώς, δεν είχαν καταγραφεί παλαιότερα από άλλον χρήστη και έτσι δεν ξέρω πόσα χέρια έχουν αλλάξει. Για κάποιο λόγο όμως, θυμήθηκα τον ntilios. Μου φάνηκε εξωφρενικά μεγάλο το ποσό. Μπορείς, άραγε, να καταχωρήσεις κάποιο χαρτονόμισμα που δεν έχεις στην κατοχή σου; Τα αποτελέσματα του τεστ που έκανα ήταν κατηγορηματικά: Ναι, μπορείς. Αν πάρεις έναν ήδη καταχωρημένο σειριακό αριθμό, κρατώντας σταθερή την αξία του χαρτονομίσματος, και αρχίσεις να τον αλλάζεις αυξάνοντας τα τελευταία ψηφία, κάποια στιγμή το πεδίο θα «πρασινίσει», που σημαίνει πως είναι έγκυρος. Προσοχή: αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα. Απλώς εσύ δεν το έχεις στο πορτοφόλι σου.
Εκτός όλων αυτών, μέσω του Eurobill Tracker, μπορείς να δεις κάποια πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά. Για παράδειγμα, τα περισσότερα χαρτονομίσματα που έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα κατέληξαν στη Γερμανία και τη Φινλανδία. Σε εθνικό επίπεδο, το 55,19% των 10ευρων και το 62,84% των 20ευρων που εισήχθησαν στο σύστημα έχουν τυπωθεί στην Ελλάδα. Ενώ το 57,96% των 50ευρων στη Γερμανία και το 60,66% των 100ευρων στην Ιταλία. Αυτό έχει λογική εξήγηση. Από το 2003 δεν τυπώνονται σε όλες τις χώρες χαρτονομίσματα όλων των μεγεθών. Κάθε κεντρική τράπεζα μπορεί να τυπώσει χαρτονομίσματα τεσσάρων αξιών (π.χ. 5, 50, 100, 500) και τα υπόλοιπα εισάγονται από άλλες χώρες.
Και τώρα η βασική ερώτηση: ποια είναι η πρακτική εφαρμογή του Eurobill Tracker; Δεν έχω απάντηση. Είναι ίσως ένα χόμπι και η ανθρώπινη περιέργεια που θα σε σπρώξει να καταγράψεις τα ευρώ σου. Να δεις πόσο μακριά θα φτάσουν, να κλείσεις τα μάτια και να ταξιδέψεις μαζί τους σε μέρη που γνωρίζεις μόνο μέσω Google Maps. Κι όμως, αν υπήρχε ευρεία χρήση του σε εθνικό επίπεδο, θα μπορούσαμε επιτέλους να διαπιστώσουμε κατά προσέγγιση πόσο χρήμα κυκλοφορεί εν τέλει στην αγορά ή πού πάνε τα λεφτά που πληρώνουμε σε φόρους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...