`

7 «απαντήσεις» για το ηλιακό έγκαυμα

H έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει γήρανση 
αλλά και σε περιπτώσεις, καρκίνο του δέρματος...
παρά τις όποιες προσπάθειες να το προστατεύσετε. Ωστόσο, μία από τις πιο συνηθισμένες βλάβες είναι το ηλιακό έγκαυμα. 

Πώς μπορείτε να το θεραπεύσετε με φυσικό τρόπο;

Κομπρέσες

Χρησιμοποιήστε κρύο νερό, είτε σκέτο νερό από τη βρύση ή προσθέσετε μερικά παγάκια σε μία λεκάνη και αφού βουτήξτε ένα πανί μέσα, απλώστε το πάνω στο έγκαυμα. Επαναλάβετε κάθε λίγα λεπτά όσο θερμαίνεται το πανί. Εφαρμόστε αρκετές φορές την ημέρα για συνολικά 10 έως 15 λεπτά τη φορά.

Επειδή όμως ο κνησμός στην περίπτωση του εγκαύματος είναι έντονος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οξικό αργίλιο, που είναι εύκολο να βρείτε στα φαρμακεία. Το οξικό αργίλιο σε σκόνη, αναμεμειγμένο με νερό, προστατεύει το δέρμα από την αφυδάτωση και εμποδίζει τη φαγούρα. Εάν δεν σας ικανοποιεί πλήρως καμία από αυτές τις επιλογές, μπορείτε ακόμη για να απαλύνετε τον πόνο να καθίσετε μπροστά από έναν ανεμιστήρα.


Με τη βοήθεια των τροφών

Τυλίξτε ξηρό πλιγούρι βρώμης σε ένα τουρμπάνι ή μία γάζα και εμποτίστε το με νερό. Κάντε κομπρέσες με το υγρό κάθε 2 έως 4 ώρες. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποβουτυρωμένο γάλα. Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι άπαχο γάλα με 4 φλιτζάνια νερό και στη συνέχεια, προσθέστε μερικά παγάκια. Εφαρμόστε κομπρέσες, για 15 έως 20 λεπτά και επαναλάβετε κάθε 2 έως 4 ώρες.

Βέβαια, και το άμυλο καλαμποκιού είναι μία πολύ καλή λύση για τα ηλιακά εγκαύματα. Προσθέστε αρκετό νερό στο καλαμποκάλευρο, για να δημιουργήσετε μία πάστα και τοποθετήστε τη απευθείας στο ηλιακό έγκαυμα.

Μία έξυπνη ακόμη λύση είναι το μαρούλι. Βράστε φύλλα μαρουλιού σε νερό και αφήστε το υγρό να κρυώσει για αρκετές ώρες. Βουτήξτε μέσα μπάλες από βαμβάκι και πιέστε απαλά στην περιοχή του ερεθισμένου δέρματος.
Η κλασική συνταγή με το γιαούρτι είναι από τις καλύτερες επιλογές για να απαλλαγείτε από το ηλιακό έγκαυμα. Εφαρμόστε το γιαούρτι στην περιοχή, ξεπλύνετε και στεγνώστε απαλά.

Μία τελευταία εναλλακτική από την κουζίνα σας είναι τα φακελάκια τσαγιού. Τοποθετήστε τα φακελάκια στην περιοχή του εγκαύματος για να ανακουφιστείτε από τον πόνο, αφού πρώτα τα έχετε βουτήξει σε κρύο νερό. Το τσάι έχει ταννικό οξύ, το οποίο φαίνεται να απαλύνει τον πόνο ηλιακού εγκαύματος.


Αποφύγετε το σαπούνι

Το σαπούνι δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις που έχετε υποστεί ηλιακό έγκαυμα, γιατί μπορεί να στεγνώσει και να ερεθίσει το καμένο δέρμα. Η ίδια λογική ισχύει και για τα αφρόλουτρα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ανακατέψετε 1 φλιτζάνι λευκό ξίδι (ή ξίδι από μήλο) σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Το μείγμα είναι στυπτικό, καθαρίζει και καταπραΰνει τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος.

Αλλά και η μαγειρική σόδα μπορεί να σας βοηθήσει εξίσου. Ρίξτε μία γενναία δόση μαγειρικής σόδας σε χλιαρό νερό, όταν κάνετε το μπάνιο σας και αντί για σκούπισμα, αφήστε το διάλυμα να στεγνώσει πάνω στο δέρμα σας. Είναι μη τοξικό και ανακουφίζει από τον πόνο.


Ενυδατώστε

Επειδή το δέρμα σας έχει ήδη υποστεί σοβαρή ζημιά, αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι η ενυδάτωση. Ωστόσο, ενδέχεται μετά την εφαρμογή μίας λοσιόν, το δέρμα να ξεραθεί ακόμη περισσότερο. Αφού κάνετε ένα δροσερό ντους εφαρμόστε στο δέρμα σας ένα λάδι μπάνιου. Αφήστε το να μουλιάσει για ένα λεπτό και στη συνέχεια τοποθετήστε από πάνω τη λοσιόν ή την ενυδατική σας κρέμα.

Κατευθείαν στο ψυγείο

Τα ηλιακά εγκαύματα είναι αλήθεια ότι πονούν αρκετά. Ακολουθήστε το ένστικτό σας να ακουμπήσετε πάνω κάτι κρύο, απλά φροντίστε να το κάνετε σωστά.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται, ότι μία παγοκύστη μπορεί να παράσχει ανακούφιση, μόνο όμως αν το έγκαυμα είναι ήπιο. Τυλίξτε την με ένα υγρό πανί και κρατήστε την πάνω από το ηλιακό έγκαυμα. Θα μπορούσατε να πάρετε ακόμη και μια σακούλα με καταψυγμένα τρόφιμα, απλά φροντίστε να την τυλίξετε πρώτα σε μία πετσέτα, έτσι ώστε να αποφύγετε την άμεση επαφή με το δέρμα.


Δουλειά εκ των έσω

Μια καλή ιδέα για να βοηθήσετε το δέρμα σας, είναι να πίνετε άφθονο νερό για να καταπολεμήσετε τις επιπτώσεις της ξηρότητας, που προκαλεί ένα ηλιακό έγκαυμα.

Επιπλέον, επιλέξτε να καταναλώσετε πολλά φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε νερό. Ιδανικά θεωρούνται το καρπούζι, τα παντζάρια και το πεπόνι. Προσοχή ωστόσο, τρώτε ελαφρά, αλλά με σύνεση, καθώς μία ισορροπημένη διατροφή βοηθά να απορροφήσει ο οργανισμός και το δέρμα τις θρεπτικές ουσίες, που χρειάζεται για να αναγεννηθεί.

Μην κάνετε το ίδιο λάθος δύο φορές

Από τη στιγμή, που θα υποστείτε ένα ηλιακό έγκαυμα, το δέρμα σας χρειάζεται 3 έως 6 για να επιστρέψει στη φυσιολογική του υφή. Για τον λόγο αυτό, απαιτείται πολύ προσοχή στο νέο δέρμα που βγαίνει.

Αφού το παλιό έχει «καεί», ο οργανισμός αναπλάθει το νέο δέρμα και το καινούργιο είναι πιο ευαίσθητο από ποτέ. Αυτό σημαίνει, ότι θα καεί ακόμη πιο γρήγορα, αν δεν είστε προσεκτικοί.

Προστατευτείτε με ειδικά αντηλιακά, καπέλα και ρούχα και να θυμάστε, ότι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορούν φυσικά να εισχωρήσουν μέσα από τα παράθυρα, άρα ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους οφείλετε να δείχνετε την πρέπουσα φροντίδα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...