`

Beach volley ή ρακέτες; Ποιο προτιμάμε και γιατί;

«Τάκα τούκα, τάκα τούκα», οι ρακέτες από τη μία και εκεί ξαφνικά, που κάθεστε αμέριμνοι και απολαμβάνετε τον ήλιο και τη θάλασσα...
να σου και ένα «κύμα» άμμου να ορμά απότομα και απειλητικά κατά πάνω σας.


Μην ανησυχείτε, είναι οι γνωστοί φανατικοί αθλητές της παραλίας που παίζουν beach volley και ρακέτες. Και ενώ εσείς συνεχίζετε να κάθεστε ανενόχλητοι και να λιάζεστε κάτω από τον καυτό ήλιο (άντε κάνετε και καμιά βουτιά, έτσι για τη δροσιά), οι «αθλητές» της παραλίας γυμνάζονται και χάνουν θερμίδες. Ποιος κερδίζει όμως στη μάχη «ρακέτα-volley»;

Τάκα τούκα, τάκα τούκα, για δυνατά οστά και μυς

Οι ρακέτες είναι ιδανική άσκηση για ισχυρά οστά και μυς, ενώ παράλληλα επιβραδύνουν την οστική απώλεια. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη και διατήρηση ενός μυϊκού τόνου σε όλο το σώμα, καθώς χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε όλες τις μεγάλες μυϊκές σας ομάδες.

Επιπλέον, επειδή είστε σε συνεχή κίνηση όταν παίζετε ρακέτες, ωφελείτε ιδιαίτερα τον πιο δυνατό μυ του σώματος, την καρδιά. Μάλιστα, μία ώρα παιχνιδιού είναι ισοδύναμη με τρία χιλιόμετρα τρέξιμο. Ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται και διατηρεί το 70% με 80% της μέγιστης λειτουργίας του.


Ισορροπία, συντονισμός και ευελιξία

Για να τρέξετε, να φτάσετε το μπαλάκι και να ανταποδώσετε τη μπαλιά με τη ρακέτα χρειάζεστε συντονισμό, ισορροπία και την ευελιξία. Η εξάσκηση μάλιστα, ενισχύει την απόλυτη αρμονία μεταξύ του χεριού και του ματιού, ενώ παράλληλα για να μπορέσετε να παίξετε ρακέτες χρειάζεται να αναγκάσετε στην ουσία το σώμα σας να τεντώσει, αυξάνοντας έτσι την ευελιξία σας.

Επιπλέον, αν και οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει το άγχος με την αύξηση των ενδορφινών σας, οι ρακέτες φτάνουν στο σημείο να εξαλείψουν ολοκληρωτικά τις ανησυχίες σας. Όταν είστε απασχολημένοι με την έντονη αυτή φυσική δραστηριότητα, που απαιτεί συγχρονισμό, αντίληψη και ταχύτητα, σίγουρα το τελευταίο πράγμα που σας απασχολεί είναι αν θα είστε σε θέση να παραδώσετε το project, που αναλάβατε στο γραφείο.

Όλη αυτή η διαδικασία ενισχύει την ενέργεια και την αισιοδοξία σας, ενώ και σε σωματικό επίπεδο, η τακτική σωματική δραστηριότητα με τις ρακέτες μπορεί να αποτελέσει την απάντηση σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.


Στο δια ταύτα…οι θερμίδες

Η μία ώρα παιχνιδιού (με ρακέτες εννοείται) μπορεί να σας απαλλάξει από περισσότερες θερμίδες, από ό,τι αν επιλέγατε μία άλλη δραστηριότητα, όπως είναι η αεροβική γυμναστική, η προπόνηση με βάρη, το μπάσκετ, ακόμα και το τένις.

Ανάλογα με το επίπεδο της έντασης και το βάρος σας, μπορείτε να κάψετε πάνω από 700 θερμίδες παίζοντας ρακέτες. Για ένα απλό, φιλικό παιχνίδι (μέτριας έντασης), μπορείτε να κάψετε μέχρι και 511 θερμίδες αν είστε 80 κιλά για παράδειγμα.


Αυτό το σετ, ποιος θα το πάρει;

Το beach volley, είναι ένα σωματικά απαιτητικό άθλημα, που χρειάζεται δεξιότητα και αθλητική ικανότητα. Εκτός από αυτό, απαιτεί επίσης γοφούς και πόδια, έτοιμα για τρέξιμο και άλμα, χέρια δυνατά και συντονισμό ματιού-χεριού, για να μπορέσετε να αποκρούσετε την μπαλιά. Με λίγα όλα, απαιτεί απόλυτο συγχρονισμό όλου του σώματος.

Παίζοντας βόλεϊ σε τακτική βάση, είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητάς σας και της ενέργειάς σας.
Παράλληλα, με το beach volley εξαλείφετε τις πιθανότητες εμφάνισης της κατάθλιψης και ενισχύετε τα συναισθήματα της ευτυχίας και της ευημερίας.


Ψυχή τε και σώματι...

Το beach volley (περισσότερο από το volley, μάλιστα γιατί εδώ έρχεστε αντιμέτωποι και με την ανισόπεδη και καυτή άμμο) απαιτεί να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή χρησιμοποιώντας μυαλό και σώμα. Αλλά το σημαντικότερο σε αυτό το άθλημα, εκτός της φυσικής δραστηριότητας είναι οι ψυχικές αρετές που προσφέρει.

Η κοινωνική αλληλεπίδραση, ως μέλος μιας ομάδας, προϋποθέτει ότι είστε διατεθειμένοι να μοιραστείτε ευκαιρίες, να σκεφτείτε τις κινήσεις του συμπαίκτη (αλλά και του αντιπάλου σας) και να θυσιαστείτε για τον…πόντο. Η τακτική αυτή κοινωνική αλληλεπίδραση ενισχύει τα συναισθήματα της ευτυχίας και βοηθά να αισθάνεστε σαν να είστε μέρος μιας ομάδας εργασίας προς έναν κοινό στόχο.

Ενεργώντας ως μέλος αυτής της ομάδας προϋποθέτει, ότι μπορείτε να γίνετε φίλαθλος και να λειτουργείτε αρμονικά με άλλους, ενώ, άλλο ένα γερό μάθημα του beach volley, είναι ότι μαθαίνετε την αξία της σκληρής δουλειάς και της δικαιοσύνης. Ανταγωνιστικό και σωματικά απαιτητικό, το beach volley εξαρτάται και από το πόσο καλά θα αποδεχθείτε μία ενδεχόμενη ήττα.


Καρδιά και πνεύμονες σε πλήρη σύμπνοια

Στην ουσία, το beach volley είναι άθλημα ευχάριστο, που απαιτεί ωστόσο, τον συντονισμό και την σκληρή δουλειά όλων των μυϊκών ομάδων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια, τους ώμους και το στήθος για να χτυπήσετε την μπάλα, αλλά παράλληλα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα πόδια για να τρέχετε από τη μία μεριά του γηπέδου στην άλλη. Και στο τέλος ίσως χρειαστεί να καθίσετε οκλαδόν για να μη χάσετε την ισορροπία σας.

Με απλά λόγια, πρέπει όλοι οι μυς σας να είναι σε πλήρη «συμφωνία». Αποτέλεσμα (ή προαπαίτηση ) αυτού, είναι μία δυνατή καρδιά και ένα αναπνευστικό σύστημα έτοιμο, να αντικρούσει τις…μπαλιές.


Στο δια ταύτα…οι θερμίδες

Σε ότι αφορά βέβαια την ουσία της άσκησης, οι 500 θερμίδες (το λιγότερο) θα σας ανταμείψουν για ένα παιχνίδι μίας ώρας. Για έναν μέσο άνδρα που ζυγίζει περίπου 86 κιλά, η απώλεια θερμίδων φτάνει τις 689 θερμίδες για μία ώρα beach volley, ενώ οι θερμίδες που καίει μία γυναίκα, που ζυγίζει κάτι παραπάνω από 70 κιλά, μπορούν να φτάσουν τις 591 για την ίδια ώρα.

Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου, για να υπολογίσετε καλύτερα είναι ότι, οι θερμίδες που καίγονται ανά λεπτό στο beach volley, για έναν μέσο άνθρωπο είναι 11 για τους άντρες και 10 για τις γυναίκες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...