`

Καράβια βγήκαν στη στεριά και πιάσανε τα όρη

Πώς το έλεγε εκείνο το τραγούδι ο Νταλάρας: 
«Ποιος είδε νύχτα με 
δυο φεγγάρια, ποιος 
είδε ήλιο σαν αχινό κι ερωτευμένα πουλιά και ψάρια να τραγουδάνε 
στον ουρανό».

Αυτό το αδύνατο, το ξαφνικό που ούτε κι αν έρθουν τα πάνω – κάτω δεν μπορούμε να το δούμε. Ένα θαύμα από αυτά που δε γίνονται σε αυτή τη ζωή. Κι όμως, στην Ελλάδα ανατρέπονται οι κανόνες της λογικής, αυτοί που ξέραμε από χρόνια.
«Γίναμε… Ευρώπη» που θα έλεγε κι ο πατέρας μου, έστω κι αν ακόμη φοράμε τσαρούχια. Μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουν ανατραπεί τα πάντα. Τα μέσα έχουν έρθει έξω και το άσπρο έγινε μαύρο. Το Αγιο Πνεύμα να βάλει το χέρι του γιατί αυτά που βλέπουμε δεν έχουν προηγούμενο. Λες να ήρθε η Δευτέρα Παρουσία;
2009 και πρωθυπουργός γίνεται το… Θείο Βρέφος. Όχι το κανονικό γιατί όπως όλοι ξέρουμε ο κανονικός σύμφωνα με τον Ανδρέα ήταν ο Κώστας Λαλιώτης. Επειδή, όμως, δε λεγόταν Παπανδρέου, πρωθυπουργός έγινε ο Γιώργος. Το περίμενε κανείς ότι αυτό ο κάτι σαν πολιτικός που όταν χρησιμοποιούσε την ελληνική μιλούσε για τις… καρέτα καρέτα και την πράσινη ανάπτυξη. Μιλάμε για νύχτα με δυο φεγγάρια.
2009 και γίνεται αρχηγός της ΝΔ ο… «τελειωμένος» Αντώνης Σαμαράς. Αφού τα βάζει με όλο το Μητσοτακέϊκο, αφού διαλύει όλους τους νεοδημοκρατικούς μύθους και κάνει τη Ντόρα να βγάζει αφρούς, γίνεται πρόεδρος της ΝΔ «αυτός», όπως τον αποκαλεί ο Μητσοτάκης. Μιλάμε για… φάρο στον Ψηλορείτη στην κυριολεξία.
2010 και το ΔΝΤ έρχεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Έβαλε το χεράκι του ο Γιωργάκης και μας έφερε το Ταμείον που όπου πάει τα κάνει μείον. Ποιος το περίμενε αυτοί οι οικονομικοί εγκληματίες που διέλυσαν κυρίως αφρικανικές ή νοτιοαμερικανικές χώρες να έρθουν στην Ευρώπη των 27, της αλληλεγγύης και των δημοκρατικών παραδόσεων. Ας είναι καλά ο Γιώργος.
2011 και η ΝΔ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Παπαδήμου με τους περισσότερους υπουργούς να είναι Πασόκοι κι εκσυγχρονιστές. Τα πάνω – κάτω και στην… Ελασσόνα είδαν λευκό πανί που λέει και ο Νταλάρας.
2012 εκλογές και πρώτος των πρώτων ο Σαμαράς με δεύτερο κάποιο μέλος 15μελούς συμβουλίου. Η πλήρης ανατροπή. Το καράβι από την Κρήτη έπιασε λιμάνι στην… Κομοτηνή κι ένα βαπόρι βρέθηκε στο Μέτσοβο.
2012 κυβέρνηση Σαμαρά με στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Δεξιά, κέντρο και ολίγον αριστερά στην εξουσία. Σοκ, ο στιχουργός Μιχάλης Γκανάς ωρύεται που δεν πρόλαβε να κάνει τραγούδι το αδύνατο, το απίστευτο, το ανήκουστο, βάζοντας στους στίχους και όλα τα παραπάνω.
2013 κι ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε μια κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Η δεξιά και η… δημοκρατική παράταξη μαζί στο ίδιο τραπέζι χωρίς κανέναν δίπλα τους. Σαμαράς και Βενιζέλος δίπλα – δίπλα και…. θα πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει. Ο Νταλάρας αυτοκτονεί. Τι να πει; Ότι βγήκαν καράβια στη στεριά και χάθηκε το χιόνι; Εδώ οι προαιώνιοι εχθροί χορεύουν τσάμικο και πίνουν ούζα σα να μη συμβαίνει τίποτε. Εδώ ο Βενιζέλος θα γίνει αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών ενώ σε πιθανές εκλογές δε θα εκλεγεί ούτε βουλευτής.
Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας και θα ακούσουν τ’ αυτιά μας. Να δούμε άραγε συγκυβέρνηση Σαμαρά – Ντόρας; Να δούμε το Σημίτη υπουργό του Σαμαρά; Ή μήπως ο Στέφανος Μάνος θα γίνει συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ;
Αν πάλι το ΚΚΕ, μετά την «αθώωση» του Καραμανλή για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, μετά την αγιοποίηση του Στάλιν και την αποκατάσταση του Βελουχιώτη, κάνει επίτιμο μέλος την… μαστεκτομούσα Ατζελίνα Τζολί πάει θα πάμε στο τρελάδικο.
Υπάρχουν κι άλλες προτάσεις για τραγούδια από τον Νταλάρα. Ο Τσίπρας θα ονομάσει την κόρη του (μόλις κάνει) Μάργκαρετ για να τιμήσει τη Θάτσερ. Ο Κουτσούμπας θα πάει να προσκυνήσει στο Αγιο Όρος ο δε κυρ Φώτης Κουβέλης θα προτείνει κυβέρνηση συνεργασίας στον Νίκο Μιχαλολιάκο.
Ο δε Ηλίας Κασιδιάρης θα αφήνει τα γκομενιλίκια με αθλήτριες και μοντέλα και θα ζητήσει σε γάμο την κόρη της… Αλέκας Παπαρήγα.
Χάθηκε η μπάλα, γίναμε Ευρώπη και θα μας πέσουν τα μαλλιά με όσα θα μας φέρει το Μνημόνιο και η ρημάδα η κρίση.
Α.Ψ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...