`

Ουρολοίμωξη: μία «καλοκαιρινή» ασθένεια

Ήλιος, θάλασσα, βόλτες. 
Το τελευταίο πράγμα που 
θα ήθελε κάποιος είναι να έρθει αντιμέτωπος αυτήν την εποχή με μία ουρολοίμωξη.


Ωστόσο δυστυχώς, φαίνεται πως αυτή η πάθηση…αγαπά το καλοκαίρι.

Γιατί είναι πιο εύκολο το καλοκαίρι να πάθει κάποιος ουρολοίμωξη; Ποιες θεραπείες υπάρχουν και πώς μπορούμε να την αποφύγουμε;

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο ιατρικός όρος που περιλαμβάνει την πλειοψηφία των ουρολοιμώξεων είναι κυστίτιδα ή λοίμωξη της ουροδόχου κύστης. Αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια, όπως το Ε. Coli (μάλιστα οι ειδικοί το παραθέτουν ως αιτία για το 70-95% των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης). Τα πιο κοινά συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν ισχυρή και συχνά επιτακτική ανάγκη για ούρηση, πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση και ούρα με αίμα.


Καλοκαιρινοί παράγοντες

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άντρες, να προσβληθούν από μια ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αλλά αυτό δεν απαλλάσσει τους δεύτερους από κάθε πιθανότητα. Μάλιστα, υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που κάνουν την ουρολοίμωξη «καλοκαιρινή» πάθηση.

1. Η αφυδάτωση μπορεί να βοηθήσει να δημιουργήσει το σώμα, το τέλειο περιβάλλον για να αναπτυχθούν τα βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα. Επειδή η αφυδάτωση οδηγεί σε λιγότερη ούρηση, το ουροποιητικό σύστημα δεν «ξεπλένεται» συχνά, αυξάνοντας τις πιθανότητες για να αναπτυχθούν και να εγκατασταθούν στον οργανισμό τα βακτήρια.

2.Η κολύμβηση είναι συνήθως ο τέλειος τρόπος για να δροσιστείτε σε μια αφόρητα ζεστή μέρα του καλοκαιριού. Ωστόσο, θέτει επίσης σε κάποιον κίνδυνο την υγεία του ουροποιητικού συστήματος σας. Τα μαγιό μπορεί να ερεθίσουν δυνητικά την ουρήθρα, επειδή δεν «αναπνέουν» λόγω του υφάσματος από το οποίο είναι κατασκευασμένα. Παράλληλα, το υγρό περιβάλλον που υπάρχει (μέχρι να στεγνώσει το μαγιό), ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Τις περισσότερες φορές το σώμα κάνει καλά τη δουλειά του, απομακρύνοντας τα βακτήρια, αλλά μερικές φορές (ειδικά στις γυναίκες) μία βουτιά στη θάλασσα είναι ικανή για να σας ταλαιπωρήσει μία ουρολοίμωξη. Προσοχή μάλιστα σε πισίνες και «κλειστές» παραλίες, όπου το νερό δεν ανανεώνεται.


3. Επιπλέον, άλλος ένας παράγοντας που ευνοεί την ουρολοίμωξη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τα διάφορα αρωματικά προϊόντα περιποίησης, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διατηρήστε την υγιεινή σας.
Όλα αυτά τα προϊόντα, αν και απαραίτητα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα μπορούσαν να ερεθίσουν την ουρήθρα, προκαλώντας δυσφορία και μερικές φορές μόλυνση. Είναι σημαντικό να έχετε πλήρη επίγνωση των αρωμάτων, που εφαρμόζετε στο σώμα σας και χρησιμοποιείτε καθημερινά.

4. Κυρίαρχη αιτία της «καλοκαιρινής» ουρολοίμωξης είναι τα ταξίδια. Τα ταξίδια μπορούν να αποτελέσουν μια έμμεση «απειλή» για την υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Για τον λόγο αυτό, όταν ταξιδεύετε, προσέξτε να διατηρείτε την κατάλληλη υγιεινή, π.χ όταν χρησιμοποιείτε δημόσιες τουαλέτες. Και να θυμάστε να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση.


Απάντηση με αντιβιοτικά

Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η προσοχή στο σώμα σας. Πολλοί θεωρούν ότι μπορούν να θεραπεύσουν μόνοι τους την ουρολοίμωξη, χωρίς τη βοήθεια γιατρού. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι λάθος και το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η διαιώνιση της ουρολοίμωξης.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στα νεφρά, προκαλώντας λοίμωξη των νεφρών και νεφρική ανεπάρκεια. Θα μπορούσε ακόμα να εξαπλωθεί στο αίμα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επικίνδυνο.

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας για να αξιολογήσει την κατάσταση και να συνταγογραφήσει ενδεχομένως μία θεραπεία. Τα αντιβιοτικά είναι ένας σίγουρος τρόπος για να απαλλαγείτε από μία ουρολοίμωξη. Αν τα συμπτώματα, ωστόσο δεν υποχωρήσουν, αφού έχετε λάβει αντιβιοτικά για δύο ημέρες, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισκεφτείτε ξανά τον γιατρό σας, για να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές.

Ειδικά μάλιστα, στις περιπτώσεις που παρουσιαστούν συμπτώματα όπως πυρετός, αίμα στα ούρα, γενική αδυναμία ή κοιλιακό άλγος με ναυτία και έμετο.


Θεραπείες από τη φύση

Οι ειδικοί προτείνουν ακόμη τρεις φυσικούς τρόπους, που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη θεραπεία της ουρολοίμωξης.

1. Ο χυμός των μούρων είναι μια ευρέως διαδεδομένη σπιτική θεραπεία για μια απλή ουρολοίμωξη. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων επιστημονικών μελετών, έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του χυμού αυτού τόσο στη θεραπεία όσο και την πρόληψη της ουρολοίμωξης.

Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι ο χυμός μούρων δεν μπορεί να βοηθήσει όλους όσους πάσχουν από ουρολοίμωξη, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρει ανακούφιση.

Στην ουσία ο χυμός μούρων δρα εμποδίζοντας τα βακτήρια E. Coli, να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, προσοχή γιατί πρέπει ο χυμός να είναι 100% φυσικός και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, για να βοηθήσει στην εξόντωση των βακτηρίων.

2.Η βιταμίνη C ενδείκνυται για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων. Μάλιστα, οι ειδικοί προτείνουν τουλάχιστον 4.000 mg βιταμίνης C την ημέρα για να κρατήσετε τα βακτήρια μακριά. Η βιταμίνη C αυξάνει την οξύτητα των ούρων, η οποία δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και εγκατάσταση των βακτηριδίων.

3. Τα προβιοτικά προϊόντα είναι ευεργετικά για την υγεία του παχέος εντέρου ενώ μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της οξύτητας στην περιοχή, όπου εμφανίζεται η ουρολοίμωξη, σταματώντας την ανάπτυξη των βακτηρίων.


Μέτρα πρόληψης

Η λήψη μέτρων για την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού σημαίνει διατήρηση καλής υγιεινής. Στις τουαλέτες δημοσίας χρήσης, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα κάλυμμα (ατομικό, φυσικά, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάθεστε στο καπάκι) και να σκουπίζετε από εμπρός προς τα πίσω, έτσι ώστε να μην εξαπλωθούν τα βακτήρια σε μέρη που δεν πρέπει.

Επιπλέον, χρειάζονται τακτικά ντους. Όταν ο καιρός και το σώμα είναι ζεστά δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη λοιμώξεων.

Αποφύγετε τα αρωματισμένα προϊόντα και προσπαθήστε να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα.

Εάν είχατε σεξουαλική επαφή, χρησιμοποιήστε αμέσως μετά την τουαλέτα, έτσι ώστε οποιαδήποτε βακτήρια που θα μπορούσαν να έχουν εισέλθει στο ουροποιητικό σύστημα, να παραμείνουν έξω από τον οργανισμό. Ενώ είναι πάντα σημαντικό να χρησιμοποιείτε προστασία (διαφράγματα ή προφυλακτικά με σπερματοκτόνο δράση), ειδικά εάν έχετε παρελθόν με τις ουρολοιμώξεις.
Άλλα εύκολα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν το άφθονο πόσιμο καθαρό νερό, την αποφυγή υπερκατανάλωσης αλκοόλ (το οποίο μπορεί να καταστείλει την ικανότητα του σώματός σας να καταπολεμήσει τα βακτήρια) και τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, σε καθημερινή βάση.

Τα μέτρα πρόληψης είναι ιδιαίτερα σημαντικά εάν αναλογιστείτε, ότι ποσοστό σχεδόν της τάξης του 25% των πασχόντων από ουρολοίμωξη, υποτροπιάζουν μέσα σε έξι μήνες, εάν δεν υπάρξει η δέουσα προσοχή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...