`

Ελληνικά κοπρόσκυλα

Την τελευταία δεκαετία της περασμένης χιλιετίας ήταν 
ο Αλβανός στο στόχαστρο.


Τα σύνορα ανοιχτά, το ίδιο και οι τσέπες των Ελλήνων. Για τα περισσότερα κακά στον μικρόκοσμο των πόλεών μας έφταιγαν οι γείτονες που πέρασαν στη χώρα μας και έφεραν την ατιμία, την εγκληματικότητα, την παρανομία γενικότερα. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, όμως, κι έτσι ήρθε η εξομάλυνση. Μπήκαν στα σπίτια μας πριν αυτά χτιστούν -αφού ήταν εργάτες στις οικοδομές- πάτησαν τους δρόμους μας πριν καν οδηγήσουμε εκεί -αφού ήταν σιδεράδες στα έργα- και γεύτηκαν τα φρούτα στα οικόπεδά μας - αφού τα μάζευαν αντί για τους γόνους μικρομεσαίων και πλούσιων γαιοκτημόνων. Η αφομοίωση αποτέλεσε τη λογική εξέλιξη των πραγμάτων και, πλέον, τα γυμνασιόπαιδα δεν βρίζουν κάποιον αποκαλώντας τον "Αλβανό". Βάζουν άλλες εθνικότητες στο λεξιλόγιο, ως γνήσιοι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων. Δεν φταίνε οι έφηβοι, ό,τι ακούν από τους μεγαλύτερούς τους λένε. Για κάποιους, σε κάποιες άλλες χώρες, ο Έλληνας είναι ο Αλβανός λίγο πριν το 2000.
Το Μερσίν έχει περίπου όσο κόσμο έχει και η Θεσσαλονίκη και οι Τούρκοι το αποκαλούν «Το Μαργαριτάρι της Μεσογείου». Σχεδόν απέναντι από την Κύπρο είναι και από την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιούνται εκεί οι Μεσογειακοί Αγώνες. Η ελληνική αποστολή τα πηγαίνει αρκούντως ικανοποιητικά, μετρώντας 26 μετάλλια (εδώ αναλυτικά). Αντίθετα, όμως, με την εικόνα μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, η κατάσταση έξω από αυτούς είναι αποκαρδιωτική.

Ο Ριζά Καγιάλπ είναι χάλκινος Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Λονδίνου πέρυσι και σημαιοφόρος της τουρκικής αποστολής στους Μεσογειακούς. Μπορείτε να τον δείτε εδώ δίπλα στην αποστολή της Ελλάδας. Ο 23χρονος αθλητής φέρεται να έχει γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως Έλληνες και Αρμένιοι είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο ευθύνονται για τις ταραχές στις πλατείες των τουρκικών πόλεων. «Άντε γαμ…..ε, διαδηλωτές-προδότες. Ντροπή σας, Αριστεροί που βρίσκεστε στις πλατείες. Αυτά είναι τα σκυλιά από την Αρμενία και την Ελλάδα» είναι σε ελεύθερη μετάφραση τα όσα του αποδίδονται. Ο ίδιος αρνείται πως τα έχει γράψει αυτός. Ποια η αντίδραση της ελληνικής πλευράς; Το απόλυτο τίποτα.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες του κ. Κούβελου -ο οποίος είναι πλέον και Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής των Μεσογειακών- και των αθλητών να χαμογελούν στον επίσημο λογαριασμό στο twitter, ακόμη περισσότερες φωτογραφίες και νέα στο facebook - δεν θα βρείτε, όμως, το παραμικρό σχόλιο για το περιστατικό. Δεν θα πάρετε απάντηση ούτε εάν προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε με την ΕΟΕ, είτε με mail, είτε τηλεφωνικώς.

Η ΕΟΕ αντέδρασε υποδειγματικά το περασμένο καλοκαίρι και σε λίγες ώρες είχε λυθεί το ζήτημα με τη Βούλα Παπαχρήστου. Οι Μεσογειακοί Αγώνες, όμως, δεν είναι Ολυμπιακοί. Δεν έχουν γκλάμουρ και δεν γίνονται στο Λονδίνο με τα σικάτα ταγέρ να συνοδεύουν επιμελώς σιδερωμένα σμόκιν. Γίνονται στην Τουρκία, φορώντας t-shirt και σαγιονάρες. Κι έτσι μπορούμε να κοπροσκυλιάζουμε.
Update
Σε μεταγενέστερο χρόνο, δηλαδή χθες το απόγευμα, από την ΕΟΕ βγήκε, τελικά, η παρακάτω ανακοίνωση. 

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος, αμέσως όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, προέβη σε διαμαρτυρία στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων, μέσω του Γενικού Γραμματέα της ΔΕΜΑ, ζητώντας την αποβολή του Tούρκου αθλητή από τους Μεσογειακούς και την παραδειγματική τιμωρία του. Η ΔΕΜΑ ενημέρωσε την ΕΟΕ ότι είχε ενεργήσει από την προηγούμενη μέρα, όταν και πληροφορήθηκε το γεγονός καλώντας την Ολυμπιακή Επιτροπή της Τουρκίας και την Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων «Μερσίνα 2013» να δώσουν εξηγήσεις και να τιμωρήσουν τον αθλητή.
Οι απαντήσεις που μας δόθηκαν είναι ότι ο αθλητής αποχώρησε από το Μεσογειακό Χωριό το ίδιο βράδυ με απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής της Τουρκίας η οποία αναμένεται να του επιβάλλει κυρώσεις. Ενημερωθήκαμε επίσης ότι με το θέμα ασχολείται και η Διεθνής Ομοσπονδία Πάλης που αναμένεται επίσης να τιμωρήσει τον Τούρκο αθλητή. Είναι αυτονόητο ότι η ΕΟΕ δεν μπορεί να επιβάλλει ποινές σε αθλητή άλλης χώρας, αλλά μπορεί να το ζητήσει, κάτι που ήδη έχει συμβεί. 
Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ως θεμελιώδη αρχή ότι ο αθλητισμός ενώνει τους λαούς και δεν τους χωρίζει και δεν πρέπει μεμονωμένα περιστατικά να αμαυρώσουν μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Μεσογειακοί Αγώνες. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...