`

Ποιες είναι οι τροφές που μας αφυδατώνουν;

Υπάρχουν μερικές 
τροφές που ενώ δεν 
το αντιλαμβανόμαστε, αφυδατώνουν τον...
οργανισμό περισσότερο απ’ όσο αντέχει και απαιτούν την ενίσχυσή του με περισσότερο νερό και άλλα υγρά.

Ο… μύθος θέλει τον καφέ και τα αναψυκτικά να μην ενυδατώνουν τον οργανισμό όσο νομίζουμε και να είναι συνυπεύθυνα για τις αφυδατωμένες επιδερμίδες του καλοκαιριού και όχι μόνο. Αλλά αυτό είναι μονάχα ένας μύθος. 

Η πραγματικότητα είναι πως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, περιέχουν αρκετό νερό στη σύστασή τους ώστε να μην αφυδατώνουν τον οργανισμό, ακόμα και αν η καφεΐνη που περιέχουν, κάνει ακριβώς αυτό.

Υπάρχουν όμως μερικές τροφές που ενώ δεν το αντιλαμβανόμαστε, αφυδατώνουν τον οργανισμό περισσότερο απ’ όσο αντέχει και απαιτούν την ενίσχυσή του με περισσότερο νερό και άλλα υγρά.

Αλκοόλ


Το αλκοόλ προκαλεί τη συρρίκνωση των κυττάρων, προκαλώντας την αποβολή του νερού που περιέχεται σε αυτά, με αποτέλεσμα την αυξημένη ανάγκη για επίσκεψη στην τουαλέτα. Οι συχνή ούρηση που επιφέρει όμως η κατανάλωση του αλκοόλ, εξαντλεί τον οργανισμό από τα αποθέματα νερού, γεγονός που συχνά είναι και η αιτία του έντονου πονοκέφαλου το επόμενο πρωί. 

Αν μάλιστα συνδυάζετε αλκοόλ με ήλιο, που σημαίνει πολλή ζέστη και ακόμα περισσότερος ιδρώτας, η αφυδάτωση του σώματος θα φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Και αυτό γιατί, μπορεί το ποσοστό του νερού στον καφέ και στο τσάι να ισοσταθμίζουν την αφυδάτωση που επιφέρει η καφεΐνη, δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τα κοκτέιλ που όλοι προτιμούμε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πρωτεΐνη


Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν καταφύγει στις πρωτεϊνικές δίαιτες, είτε για να τονώσουν το μυϊκό τους σύστημα, είτε για να αδυνατίσουν. Λίγοι είναι όμως εκείνοι που γνωρίζουν πως η πρωτεΐνη είναι ακόμα ένας «ένοχος» για την αφυδάτωση του οργανισμού. Το σώμα καλείται να χρησιμοποιήσει περισσότερο νερό από το αποθεματικό του, για να αποβάλει το άζωτο που δημιουργείται από την κατανάλωση της πρωτεΐνης. Όσοι εφαρμόζουν λοιπόν διαιτολόγιο ενισχυμένο σε πρωτεΐνη, καλά θα κάνουν να αυξήσουν και την κατανάλωση υγρών.

Φυτικά συμπληρώματα


Για την καταπολέμηση του φουσκωμένου στομαχιού χρησιμοποιούνται πολλά φυτικά γιατροσόφια, εξαιτίας της έντονης διουρητικής τους δράσης, συμπεριλαμβανομένου του μαϊντανού, του σέλινου, της πικραλίδας και του κάρδαμου. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται συχνά και με τη μορφή των συμπληρωμάτων διατροφής για την καταπολέμηση και θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και σε περιπτώσεις πέτρας στα νεφρά. 

Και ενώ τα σχετικά βότανα βοηθούν όντως στις παραπάνω παθήσεις, αν δεν πάσχετε από αυτές, τότε η κατανάλωση των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων θα οδηγήσει στη σταδιακή αφυδάτωση του οργανισμού, λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλούν.

Σπαράγγια


Εκτός από τα δύσοσμα ούρα, τα σπαράγγια είναι υπεύθυνα και για την παραγωγή μεγάλης ποσότητας ούρων. Η ασπαραγγίνη είναι το αμινοξύ που καθιστά τα σπαράγγια τόσο διουρητικά και άκρως βοηθητικά για τις ουρολοιμώξεις και τις λοιπές λοιμώξεις του ουροποιητικού. Παρά αυτών των ιδιοτήτων τους δεν αποτελούν φόβο για την αφυδάτωση του οργανισμού, αφού τα σπαράγγια, όπως και όλα τα λαχανικά, έχουν ήδη πολύ νερό στη σύστασή τους.

Συμβουλές για να αυξήσετε την κατανάλωση νερού στην καθημερινότητά σας:

• Πιείτε ένα ποτήρι νερό κάθε πρωί με το που θα ξυπνήσετε
• Έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό στο γραφείο σας που θα γεμίζετε κάθε φορά που θα αδειάζει. Η παρουσία του εκεί θα σας θυμίζει τουλάχιστον να πίνετε νερό
• Έχετε πάντα μαζί, στην τσάντα σας, ένα μπουκαλάκι νερό, ώστε και περίπτερο να μη βρίσκετε, να έχετε πάντα διαθέσιμη μια γουλιά νερό
• Πριν ξεκινήσετε το γεύμα σας, πιείτε δυο ποτήρια νερό, το ένα μετά το άλλο. Όχι μόνο θα ενυδατώσετε τον οργανισμό σας, αλλά θα αδυνατίσετε και ευκολότερα
• Εάν είστε από εκείνους που προτιμούν τη γλυκιά γεύση των αναψυκτικών από εκείνη του νερού, δοκιμάστε να αραιώσετε με νερό το χυμό ή το αναψυκτικό σας. Και αν είστε από εκείνους που μπορείτε μεν να θυσιάσετε τη ζάχαρη της πορτοκαλάδας αλλά όχι το δροσιστικό της ανθρακικό, τότε επιλέξτε σόδα, που λογίζεται για νερό
• Επίσης, δώστε οι ίδιοι γεύση στο άγευστο νερό, χρησιμοποιώντας λεμόνι, αγγούρι ή και καρπούζι
• Καταγράφετε κάθε φορά την πρόσληψη νερού μέσα στη μέρα σας. Άμα σας αφυπνίζει η καταγραφή των όσων τρώτε, το ίδιο θα βοηθάει και η καταγραφή των ποτηριών νερού που καταναλώνεται. Αν μη τι άλλο, υπάρχει ήδη application για το κινητό σας, ακόμη και γι’ αυτό

Μην υποτιμάτε ποτέ τη σημασία του νερού. Όπως πλένουμε το εξωτερικό μας επιμελώς, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με το εσωτερικό μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...