`

Φαρμακωμένες εικόνες

Η Λεμονιά πόσωσε στο 
σπίτι το μούχρωμα.
  
Άφησε τα κολοκύθια στο νεροχύτη, έβγαλε τις γαλότσες και ετοίμασε μια σούπα για το βραδινό της. Απαραίτητη συντροφιά της η τηλεόραση. ΝΕΡΤ την έλεγε και δεν απείχε πολύ από το νέο όνομα της ραδιοτηλεόρασης που ανακοινώθηκε. Άκουσε γκρίνιες, είδε κόσμο έξω από τις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής. Κάτι κατάλαβε, κάπου μπερδεύτηκε. Πήγε ν’ αλλάξει κανάλι αλλά το STAR με αναμεταδότη στη Χίο έχει χιόνι και σαχλαμάρες. Οι άλλες της δύο επιλογές μιλάνε τουρκικά και τις αποφεύγει. Έπεσε για ύπνο και το πρωί που έκανε το φλισκούνι της πάλι τα ίδια στην οθόνη. Σήκωσε το ακουστικό και κάλεσε το δισέγγονό της, ο εγγονός δε βγαίνει από το αμπέλι, τρεις σοροκάδες στη σειρά δεν άφησαν ούτε φύλλο στα κλήματα, μεγάλη ζημιά.

- Είσαι καλά γιαγιά;

- ‘Εν είμαι.

- Ήντα ήπαθες;

- Να ‘ρτεις να δεις την κεραία. Είναι ούλα μαύρα σαν τον κόρακα.

- Τι, δε βλέπεις καλά; Ζαλίζεσαι;

- Το μόνο που βλέπω είναι καπνοί και μάνικες.

- Γιαγιά τι λες; 

- Στην Τουρκία πετάνε δακρυγόνα αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί. Τα ελληνικά είναι μαύρα.

- Βρε γιαγιά, για την τηλεόραση λες και με σκάρταρες;

- Πάω για πότισμα, μέχρι να πογυριστώ να την έχεις φτιάξει. ‘Εμ μπορώ να πηαίνω στη Μαρίκα γιατί είναι θεόκουφη και την ψηλώνει τέρμα. Τρίζουν τα τζάμια! 

- Την έκλεισαν, θα ξαναδείς το φθινόπωρο.

- Να μου κάνεις τη χάρη. Τι μπορεί να σκεφτεί μια σέρφη για να μη χάσει ούτε ώρα από το γάμπρισμα! Να τσακιστείς να ‘ρτεις, έχω και λεμόνια να πάρεις της μάνας σου. Ανάθεμα τα χέρια μου που ‘εν ξέρουν από καλώδια!

Την ώρα που η Λεμονιά έφευγε με το φυλάκι στην πλάτη και το σκαλιστήρι στο χέρι, εμφανίστηκε η Μαρίκα απογοητευμένη επειδή δεν είχε σήμα. Η Λεμονιά της ζήτησε το ακουστικό της να της αλλάξει την μπαταρία αλλά η κουφή γειτόνισσα δεν είχε σήμα …κρατικό. Η Λεμονιά κατάλαβε πως θύμωσε άδικα με το εγγόνι. Άφησε το φυλάκι στην πεζούλα, πήρε αγκαζέ τη γειτόνισσα και κίνησαν για του Τσάρου να κεραστούν ένα γλυκό να πάνε τα φαρμάκια κάτω.

Γιάννης Κέφαλος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...