`

Ίσως το πιο ενοχλητικό πράγμα του καλοκαιριού: τα κουνούπια

Η γκρίνια των Αθηναίων 
για τις επιθέσεις αυτού 
του μικροσκοπικού αλλά τόσο επικίνδυνου εντόμου είναι πιο έντονη από ποτέ.

Οι περισσότεροι Αθηναίοι είναι συμβιβασμένοι με την περιστασιακή δυσφορία που προκαλείται από τα ενοχλητικά κουνούπια τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποδεικνύοντας στην πράξη τη σκληρή τους φύση -μαθημένοι χρόνια στις κακουχίες σε μια πόλη το λιγότερο αφιλόξενη-, τα κουνούπια παραδοσιακά απείχαν από τις συζητήσεις τους. Φέτος, όμως, κάτι έχει αλλάξει. Όλο και πιο πολλοί Αθηναίοι παραπονιούνται για την τρομακτική αύξηση του πληθυσμού τους στην πόλη και το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα καινούργια (και επικίνδυνα) είδη που επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, έχει ανησυχήσει πολλούς από τους συμπολίτες μας.   

Αν και τόσο μικρό έντομο, το κουνούπι είναι φοβερά επικίνδυνο και υπεύθυνο για εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, κυρίως λόγω δύο ασθενειών που μεταδίδουν: τον δάγκειο πυρετό και την ελονοσία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, πάνω από εκατό χώρες στον κόσμο και σχεδόν το ήμισυ του ανθρώπινου πληθυσμού απειλούνται από τον δάγκειο πυρετό, με πάνω από 20.000.000 κρούσματα κάθε χρόνο. Από την ελονοσία προσβάλλονται ετησίως περίπου 270.000.000 άνθρωποι, με μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στις υπό ανάπτυξη χώρες της Αφρικής και της Ασίας.   

Παρόμοια προβλήματα δεν άγγιζαν, μέχρι πρόσφατα, την ανεπτυγμένη Ελλάδα, όπου κράτος και πολίτες νόμιζαν ότι είχαν ξεμπερδέψει με τέτοιου είδους ασθένειες δεκαετίες τώρα. Το 2010, όμως, βάσει των στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώθηκε η μεγαλύτερη επιδημία νόσου μεταδιδόμενης από κουνούπια που βίωσε η χώρα μας μετά το τέλος του ανθελονοσιακού αγώνα. Τα κρούσματα υπερέβησαν τα 260 και οι νεκροί έφτασαν τους 34. To 2011 ο ιός εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές, με 101 κρούσματα και οχτώ θανάτους σε πέντε περιφέρειες. Πέρσι είχαμε 161 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (τα 109 με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα) και 92 κρούσματα ελονοσίας (από τα οποία τα 19 με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης). Η κατάσταση, ειδικά στον Δήμο Ευρώτα της Λακωνίας, είναι αρκετά ανησυχητική, με κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ να είναι εγκατεστημένο στην περιοχή από τον Οκτώβριο του 2011.   

Ο Νικόλαος Βακάλης, ομότιμος καθηγητής Παρασιτολογίας, Εντομολογίας και Τροπικών Νόσων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, επιβεβαιώνει σε κάποιον βαθμό την ανησυχία των Αθηναίων, καθώς παραδέχεται ότι όλα τα επικίνδυνα είδη κουνουπιών που είναι υπεύθυνα για τα παραπάνω κρούσματα, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Λακωνία, εμφανίζονται και στην Αττική: «Από τα 60 περίπου είδη κουνουπιών που έχουν περιγραφεί στη χώρα μας, υγειονομικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα είδη Anopheles (Ανωφελή), Culex (κοινά κουνούπια) και η ομάδα Aedes (όπου ανήκει και το κουνούπι τίγρις). Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής υπάρχουν όλα τα είδη. Μπορούν να μεταδώσουν τα πλασμώδια της ελονοσίας και τον ιό του Δυτικού Νείλου».     


Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για έγκαιρους ψεκασμούς, όταν ακόμα τα κουνούπια είναι στο στάδιο των προνυμφών. Πολλοί κάνουν λόγο για μείωση κονδυλίων και κρίσιμες καθυστερήσεις στους φετινούς διαγωνισμούς, με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί σοβαρές καθυστερήσεις στην έγκαιρη έναρξη των ενεργειών. Συνεπώς, ο ενήλικος πια πληθυσμός των κουνουπιών είναι δύσκολο να ελεγχθεί. 
Ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, αρνούνται ότι έχει υπάρξει μείωση στα κονδύλια για την καταπολέμηση των κουνουπιών, παρ' όλη την οικονομική κρίση. Ο Άγγελος Αντωνόπουλος, αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος στον Δήμο Αθηναίων, μας είπε ότι στο πρόγραμμα του δήμου και με προϋπολογισμό 64.575 ευρώ για το 2013 προβλέπεται η «ανά 15ήμερο περιφορά εξειδικευμένου προσωπικού που προβαίνει σε εφαρμογή προνυμφοκτόνου σκευάσματος (καταπολέμηση των προνυμφικών μορφών του εντόμου) σε φρεάτια και άλλες σημειακές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών γύρω από ζώνες υψηλής επικινδυνότητας (νοσοκομεία, κοιμητήρια, χώροι πρασίνου κ.λπ.) και σε ακτίνα 500 μέτρων τουλάχιστον». Ο κ. Αντωνόπουλος προσθέτει ότι οι εργασίες ξεκίνησαν στις 15 Απριλίου και θα συνεχιστούν απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.   

Η κ. Λιλίκα Βασιλάκου, αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, ομολογεί ότι όντως υπήρξαν καθυστερήσεις, όμως αυτές οφείλονται στις αλλαγές της λειτουργίας των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, αφού κάθε δαπάνη πρέπει να εγκρίνεται πια από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου. Κάπως έτσι, ο εγκεκριμένος από τις 27/9/12 προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής εγκρίθηκε στις 5/2/13, με αποτέλεσμα όλοι οι διαγωνισμοί, που, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, διαρκούν τουλάχιστον 4 μήνες, να ξεκινήσουν στα μέσα Φεβρουαρίου. Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια οι ψεκασμοί σε υπερτοπικής και υψίστης σημασίας χώρους που έχει στην ευθύνη της η Περιφέρεια, όπως μεγάλα ρέματα (π.χ. του Κηφισού, του Ποδονίφτη, της Πικροδάφνης) και πάρκα (Αττικό Άλσος, Πεδίον του Άρεως κ.ά.), να ξεκινήσουν στις 11 Ιουνίου... 

Πηγή: www.lifo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...