`

Η μάχη της διατροφής: Βορράς εναντίον Νότου

Η σκανδιναβική δίαιτα φιλοδοξεί να αποτελέσει 
το αντίπαλο δέος στη μεσογειακή διατροφή. 

Η μεσογειακή διατροφή, που θεωρείται διεθνώς η κατ' εξοχήν επωφελής για την υγεία, ιδίως την καρδιαγγειακή, φαίνεται πως αποκτά «ανταγωνιστές». Μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα προβάλλει την υγιεινή διάσταση της σκανδιναβικής διατροφής, της λεγόμενης «Δίαιτας Νόμα», η οποία επίσης έχει να εμφανίσει «διαπιστευτήρια» όσον αφορά τη μείωση της χοληστερόλης, αν και σε μικρότερο βαθμό από τη μεσογειακή δίαιτα.   

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάτι Ουουσιτούπα του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Διαιτολογίας του πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Internal Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», αναφέρουν ότι η σκανδιναβική διατροφή, που είναι πλούσια σε κυνήγι, ψάρια και καρπούς, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την καρδιά.   

Υποστηρίζουν, έτσι, ότι μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση έναντι της μεσογειακής διατροφής, ιδίως για τους βορειοευρωπαίους που δεν είναι πάντα εύκολο να προσαρμοστούν στις διατροφικές συνήθειες των νοτιοευρωπαίων.   

Η νέα έρευνα βασίστηκε σε ένα μικρό δείγμα 166 παχύσαρκων ατόμων από διάφορες σκανδιναβικές χώρες, που έτρωγαν είτε ελεύθερα, είτε με βάση τη «δίαιτα Νόμα». Και οι δύο ομάδες εθελοντών κατανάλωναν ίδιο αριθμό θερμίδων καθημερινά, αλλά η δεύτερη ομάδα της «Νόμα» έτρωγε περισσότερους καρπούς (όπως φραγκοστάφυλα ή μύρτιλλα), περισσότερα ψάρια (τρεις φορές την εβδομάδα), περισσότερα τοπικά λαχανικά, μόνο δημητριακά ολικής άλεσης και λίγα λιπαρά (βούτυρα κ.α.). 

Πηγή: www.lifo.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...