`

Tα άλογα που θεραπεύουν

Τα άλογα είναι κοινωνικά ζώα, όπως και οι 
άνθρωποι,με πολλαπλούς 
και περίπλοκους τρόπους συμπεριφοράς και επικοινωνίας.

Όταν είναι μαζί με τους ανθρώπους, η συμπεριφορά τους καθρεφτίζει τη γλώσσα του σώματος και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Τα άλογα προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες μάθησης μέσω της δράσης τους χωρίς κριτική, βοηθώντας στην  αποκωδικοποίηση των συναισθημάτων. 

Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση και η διορατικότητα που προϋποθέτει η επίλυση απαιτητικών καταστάσεων στη ζωή. Με μέγεθός που δημιουργεί δέος, έχουν την ικανότητα να οδηγούν τους ανθρώπους στην αλλαγή της συμπεριφοράς τους.

Η θεραπεία με τη βοήθεια ιπποειδών βασίζεται σε διεθνή πρότυπα (Equine Assisted Psychotherapy) και εφαρμόζεται από 3.500 πιστοποιημένους θεραπευτές σε 41 χώρες σε όλον τον κόσμο. Πρόκειται για μία βιωματική μέθοδο θεραπείας, όπου  οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν για τον εαυτό τους, παίρνοντας μέρος σε ασκήσεις – δραστηριότητες με τα άλογα και από την παρατήρηση και την επεξεργασία των συναισθημάτων και των συμπεριφορών που προκύπτουν από τη διαδικασία.

Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπεία, η μάθηση και η ανάπτυξη με τη βοήθεια ιπποειδών (μέθοδος EAGALA) έχει ιδιαίτερα υψηλή αποτελεσματικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα - για αυτό εντάσσεται και στις βραχείες ψυχοθεραπείες.

Η μέθοδος αυτή απευθύνεται στο άτομο, το ζευγάρι, την οικογένεια, όσο και σε ομάδες ανθρώπων (επαγγελματικές, αθλητικές, ασθενών ή όποια ομάδα έχει στόχο την λειτουργική επικοινωνία). Στον τομέα της θεραπείας η μέθοδος αφορά θέματα παιδιών, εφήβων, ενηλίκων και οικογενειών με:

Επεξεργασία προσωπικών στόχων, αναπτυξιακές και μαθησιακές ανάγκες, σχολική άρνηση, αυτισμό-σύνδρομο asperger, διάσπαση προσοχής, τάσεις παραβατικότητας, εθισμό σε ουσίες, εθισμό στο διαδίκτυο, κοινωνικό άγχος, κατάθλιψη, πένθος, μετατραυματικό σύνδρομο (σεξουαλική κακοποίηση, σχολικός εκφοβισμός, ενδοοικογενειακή βία, νόσοι ή καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή ή/και την αξιοπρέπεια του ατόμου), διατροφικές διαταραχές (π.χ. ανορεξία/βουλιμία), συγκρουσιακές σχέσεις, ελλειμματική αυτοπεποίθηση, φοβίες και αγχώδεις διαταραχές, ψυχοσωματικά προβλήματα, συναισθηματικά προβλήματα, κοινωνικά προβλήματα, επικοινωνιακά προβλήματα, προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας.

Στον τομέα της μάθησης και ανάπτυξης η μέθοδος απευθύνεται σε σχολικές ομάδες με στόχο την ανάπτυξη συγκέντρωσης της προσοχής, ομαδικότητας και συνεργασίας, επικοινωνίας, ενδυνάμωσης και επίτευξης στόχων. Επιπλέον για τα στελέχη εταιρικών ομάδων, η μέθοδος ενισχύει την ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας, διαχείρισης/management και ανάπτυξης πωλήσεων και υπηρεσιών.

Η μέθοδος  θεραπείας, ανάπτυξης και μάθησης με τη βοήθεια ιπποειδών χρησιμοποιείται διεθνώς για την αποκατάσταση των βετεράνων πολέμου και έχει ξεκινήσει να μπαίνει στην εκπαίδευση του στρατού (π.χ. Η.Π.Α.). Σε πολλές χώρες του κόσμου αποτελεί θεραπεία επιλογής για πολλές ψυχικές και ψυχοσωματικές ασθένειες. Θεωρείται επίσης η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τα προβλήματα εθισμών: στη Νότια Κορέα π.χ. λόγω της δυνατότητας της μεθόδου να θεραπεύει τον εθισμό από το διαδίκτυο σε μικρό χρονικό διάστημα, το κράτος ανοίγει συνεχώς νέα κέντρα για πρόληψη και θεραπεία αυτού του σύγχρονου προβλήματος. Η βιωματική αυτή μέθοδος επιλέγεται γιατί, αξιοποιώντας τις εκ φύσεως θεραπευτικές ιδιότητες των ιπποειδών, προσφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικά θεραπευτικά οφέλη σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων ζητημάτων, απευθυνόμενο σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Η Ιππόλυση είναι μία ελληνική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε πριν από 2 χρόνια από τη Νίκη Μαρκογιάννη (Ιατρό, νευρολόγο – ψυχίατρο με 35ετή εμπειρία στο χώρο της ψυχοθεραπείας, 40ετή ενεργό ενασχόληση με τα ιπποειδή και πιστοποιημένη στις θεραπείες που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια των ιπποειδών) και τη Δανάη Μαρνέρη (Κτηνίατρο εξειδικευμένη στα ιπποειδή).

Ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται σε μια ήσυχη αγροτική περιοχή του Μαραθώνα με σκοπό την ανάπτυξη μη κερδοσκοπικών προτύπων κέντρων Θεραπείας, η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ιπποειδών για την αντιμετώπιση διαταραχών της ψυχικής και σωματικής υγείας και την υποστήριξη των ανθρωπίνων αναγκών ανάπτυξης και μάθησης. Στόχος της Ιππόλυσης είναι να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης και ωφέλειας από αυτήν την βιωματική μέθοδο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ομάδες πληθυσμού.

Πρόπερσι πραγματοποιήθηκαν 280 δωρεάν θεραπείες σε ανθρώπους που έπασχαν από κατάθλιψη, φοβίες, αυτισμό, σωματικά προβλήματα (π.χ. καρκίνος, υπογονιμότητα) και άλλες ψυχοσωματικές παθήσεις (π.χ. ψωρίαση). Επίσης πραγματοποιήθηκαν 600 θεραπείες σε ανθρώπους με ψυχολογικά και σωματικά-ψυχοσωματικά προβλήματα (κατάθλιψη, φοβίες, αγχώδεις διαταραχές, διπολικές διαταραχές, υποστήριξη σε γυναίκες που προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν, άντρες με σεξουαλική ανικανότητα, δερματικές παθήσεις).

Φέτος σχεδιάζεται η δημιουργία δωρεάν πιλοτικών προγραμμάτων με μη κερδοσκοπικές εταιρείες που έχουν ως στόχο τους να βοηθούν τους καρκινοπαθείς (Surfers4Life και Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.). Επίσης σχεδιάζεται η δημιουργία πιλοτικού προγράμματος σε παιδιά και έφηβους που είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο, καθώς και ενός πιλοτικού προγράμματος που θα απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών διαταραχών  που συνδέονται με το άγχος από την οικονομική κρίση.

Τα έσοδα της μέχρι στιγμής προέρχονται αποκλειστικά από δωρεές ιδιωτών. Όμως, όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου : «Οι εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν έχουν περιορίσει δραστικά τα έσοδα αυτά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε ούτε να συντηρήσουμε τα άλογα-θεραπευτές ούτε να προσφέρουμε τις θεραπείες, όπως κάναμε μέχρι τώρα».

Η θεραπευτική ομάδα της Ιππόλυσης αποτελείται από τους: Jiminy Cricket, Οβελίξ, Bright Cloud, Παράμα, Μπόζο, Λίλυ και τον κο Τσάρλι, το πόνυ της ομάδας!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:


"Τον Μάιο του 2011, στον χώρο του Ελληνικού Κέντρου Κοσμήματος, (Καραγεώργη Σερβίας 9 ) η Νανά Παλαιτσάκη παρουσίασε την καμπάνια που υιοθέτησε το Ελληνικό Κέντρο, παρέχοντας ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, την εμπειρία ψυχοθεραπείας ενηλίκων με την βοήθεια αλόγων για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.


Όλα τα άλογα τα οποία σήμερα λειτουργούν ως θεραπευτές ανθρώπων είχαν κακοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες τους και τα περισσότερα ήταν καταδικασμένα να πεθάνουν με αργό και επίπονο θάνατο.


Τα άλογα υιοθετήθηκαν, θεραπεύτηκαν και σήμερα ζουν ελεύθερα σε κτήμα στον Μαραθώνα παρέχοντας την πολύτιμη βοήθειά τους σε ανθρώπους.

Στην συνάντηση άνθρωποι που είχαν την εμπειρία της θεραπείας με την βοήθεια των αλόγων μίλησαν με συνανθρώπους μας που έχουν δηλώσει τεράστιο ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουν και να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η ψυχίατρος ΝΙΚΗ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΗ παρουσίασε την συγκεκριμένη μέθοδο η οποία αν και τώρα γίνεται γνωστή στην χώρα μας, εφαρμόζεται στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίες.

Τα άλογα, όπως τα δελφίνια και τα σκυλιά, διαθέτουν υψηλότατη συναισθηματική νοημοσύνη. Επικοινωνούν άμεσα με τον ενδιαφερόμενο, καθρεφτίζουν το συναίσθημα του και ανταποκρίνονται άμεσα στην γλώσσα του σώματος. 

Το ΜΗΝΥΜΑ που στέλνουν είναι :

<<ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ, ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ>> 

Η Μέθοδος αυτή όπως εξήγησε η ψυχίατρος έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική σε άτομα, οικογένειες, ομάδες στελεχών επιχειρήσεων, σε όσους πάσχουν από διαταραχές συμπεριφοράς, σύνδρομο διάσπασης της προσοχής, διαταραχές διατροφής, φοβίες και προβλήματα επικοινωνίας. 
Άλογο και άνθρωπος βρίσκονται στον ίδιο χώρο, ο θεραπευόμενος ΔΕΝ ανεβαίνει στο άλογο, μένει δίπλα του, κατευθύνεται από επιστημονικό σύμβουλο, που στην περίπτωση μας είναι ψυχίατρος με εξειδίκευση στην συγκεκριμένη θεραπεία.

Το Ελληνικό Κέντρο Κοσμήματος πιστεύει ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα ζώα είναι στοιχείο πολιτισμού. Σήμερα επικοινωνεί την συγκεκριμένη προσπάθεια, για να δείξει πως πλάσματα που είχαν βιώσει τον φόβο, την εγκατάλειψη, τον πόνο μπορούν να γίνουν πολύτιμοι καθοδηγητές και θεραπευτές μας.

Η Νανά Παλαιτσάκη φιλοξένησε, μίλησε και ευχαρίστησε όλους του εθελοντές, γιατρούς , επιστημονικούς συνεργάτες, δημοσιογράφους και φίλους που έχουν προσφέρει χρόνο και εργασία για να στηριχθεί η συγκεκριμένη μοναδική προσπάθεια." 

www.kourdistoportocali.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...