`

Αυτά είναι τα 10 πιο καλοδιατηρημένα και σημαντικά αρχαία θέατρα!!!

Στην αρχαία Ελλάδα, το θέατρο θεωρούνταν η πιο σημαντική μορφή τέχνης, αφού συνδύαζε την...
ποίηση, τη μουσική, το χορό και τη δραματουργία. 

Και τα αμφιθεατρικά οικοδομήματα είχαν όμως πολλούς διαφορετικούς ρόλους, αφού χρησίμευαν και για θρησκευτικές τελετουργίες, συνελεύσεις του δήμου ή της βουλής, ακόμα και ως αγορά. Στις μέρες μας, το θέατρο είναι δύναμη δημιουργικότητας και έμπνευσης σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει δέκα από τα πιο καλοδιατηρημένα και σημαντικά αρχαία θέατρα, κυρίως της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας, τα οποία μπορούμε να επισκεφθούμε ακόμα και σήμερα, ενώ σε πολλά από αυτά μπορούμε να παρακολουθήσουμε παραστάσεις. 

Οι ιστορίες τους είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και αξίζει να τις ψάξει κανείς περισσότερο. Για παράδειγμα, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου κατασκευάστηκε για τη διασκέδαση των ασθενών του Ασκληπιείου, αλλά και ως μέσο θεραπείας, καθώς πίστευαν πως η παρακολούθηση θεάτρου είχε ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών. Το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού δε χτίστηκε με σκοπό να γίνει θέατρο. Ο Ηρώδης ο Αττικός το έφτιαξε προς τιμήν της συζύγου του, Ασπασίας Άννιας Ρηγίλλης, που πέθανε το 160 μ.Χ.. Ο προορισμός του οικοδομήματος ήταν κατά κύριο λόγο οι μουσικές εκδηλώσεις και για το λόγο αυτό ονομάστηκε Ωδείο.

Τα 10 πιο καλοδιατηρημένα αρχαία θέατρα είναι:

1. Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (Ελλάδα)
2. Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (Ελλάδα)
3. Αρχαίο Θέατρο του Orange (Γαλλία)
4. Θέατρο του Διονύσου (Ελλάδα)
5. Ρωμαϊκό Θέατρο της Merida (Iσπανία)
6. Αρχαίο Θέατρο της Taormina (Ιταλία)
7. Ρωμαϊκό Θέατρο της Amman (Ιορδανία)
8. Θέατρο των Δελφών (Ελλάδα)
9. Ρωμαϊκό Θέατρο της Bosra (Συρία)
10. Θέατρο του Side (Τουρκία)


Αν η λίστα αυτή βασιζόταν μόνο σε πολιτιστικό και ιστορικό αντίκτυπο,τότε το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα βρισκόταν στο νούμερο ένα -αλλά δεδομένου ότι  λαμβάνονται επίσης υπόψη η ιστορία και η τοποθεσία του, το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού παίρνει την πρωτιά.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...